Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Δεν μάθαμε να νοηματοδοτούμε όσα ζούμε


από Σίσσυ Κόσσυβα


Ο Εξυπερύ, ο συγγραφέας του βιβλίου
"Ο μικρός πρίγκιπας", αφιερώνει το βιβλίο του στο παιδί που ήταν κάποτε ένας μεγάλος.
Γράφει χαρακτηριστικά:

"Ολοι οι μεγάλοι ήταν κάποτε παιδιά, 

όμως λίγοι τους το θυμούνται".


Κάθε παιδί, θα γίνει ένας μεγάλος!
Συνήθως θα γίνει ένας μεγάλος που θα ξεχάσει την παιδικότητα της καρδιάς του, που θα διαμορφωθεί και θα απορροφηθεί σ' ένα πλαίσιο ζωής που η "επιτυχία" του και η "χαρά" του θα ορίζεται, σύμφωνα με τα χρήματα που αποκτά, την κοινωνική του καταξίωση, τους τίτλους σπουδών, τον τρόπο της ζωής του και την εξωτερική του εμφάνιση.

Γράφει κάπου ο Λέων Τολστόι:

" Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς, ο οποίος όμως μας οδηγεί στις μεγάλες συμφορές, είναι ο πειρασμός των λέξεων: Όλοι έτσι κάνουν".

Κάπως έτσι φθάνουμε σχεδόν όλοι έμεις οι μεγάλοι, άλλοι συνειδητά και άλλοι ασυνείδητα, να νιώθουμε πως παρά τις επιτυχίες και τα υπάρχοντα μας, δεν είναι η ψυχή μας ούτε γεμάτη, ούτε χαρούμενη.
Δεν μάθαμε πως να ζούμε και κυρίως πως να νοηματοδοτούμε όσα ζούμε!

Από τα φοιτητικά μου χρόνια θυμάμαι έντονα πως έβλεπα καθηλωμένους ασθενείς σε αμαξίδια ,σε νοσοκομειακά κρεβάτια να είναι ήρεμοι, γαλήνιοι. Κάποιοι χρόνιοι ασθενείς ακόμα και ευδιάθετοι. Επέστρεφα στις παρέες μου και στον περίγυρο μου και έβλεπα ανθρώπους, με όλα τα καλά με γνώμονα τα ανθρώπινα, να γκρινιάζουν και να λυπούνται για διάφορα!
Τότε κατάλαβα πως ο άνθρωπος δεν ζει , δεν επηρεάζεται μόνο από τα εξωτερικά γεγονότα της ζωής του αλλά ζει και μια εσωτερική πραγματικότητα.
Κι αυτή η εσωτερική πραγματικότητα, οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας είναι ο αληθινός πλούτος και η πτωχεία μας.
Όσο προχωράμε στην πνευματική ζωή, ασκούμαστε στο να φιλτράρουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας στα εξωτερικά γεγονότα της ζωής μας!

Νιώθω, πως τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι, όλα αυτά ακόμη και ασυνείδητα τα γνωρίζουν. Γι αυτό τον λόγο τα μικρά παιδάκια, χαίρονται ακόμη και με τα πιο απλά, να παίζουν με τα βότσαλα στην θάλασσα και οι έφηβοι συχνά και με διάφορους τρόπους επαναστατούν στα στερεότυπα της κοινωνίας.
Πως να μιλήσεις σ' ένα παιδί για τις αλήθειες της ζωής;
Με ποιον τρόπο να του μιλήσεις, να γράψεις βιβλία ώστε να δεχτεί και να προσλάβει τα σημαντικά;
Σε ποιά πέτρα να το βοηθήσεις να θεμελιώσει την ζωή του;

Ο τρόπος ύπαρξης στη βάση του "έχειν" που γράφει ο Έριχ Φρομ οδηγεί τον άνθρωπο σ' έναν απέραντο εγωισμό, σε μια διαρκή ανησυχία να αποκτά και να αγωνιά, μη τυχόν χάσει όσα κατέχει.
Από την άλλη ο άνθρωπος που ζει για να "είναι" αφοσιώνεται σ' ένα πρόσωπο ελεύθερο, σε μια προσωπικότητα δημιουργική, που εξελίσσεται, που την αφορά να αγαπά!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κληρονομιά από το να μάθεις σ' ένα παιδί, από το να καταλάβει ένας μεγάλος, πως η χαρά κρύβεται στους ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους του!
Η χαρά κρύβεται στο μοίρασμα, στην προσφορά, στο άνοιγμα! Όταν μπορείς να αγκαλιάσεις τον πλησίον στον πόνο του, στην αμαρτία του, στην αναπηρία του διότι όλοι είμαστε γεμάτοι αναπηρίες...

Ο καθένας είναι μοναδικός και χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον!
Αυτό θα ήθελα να πω στα παιδιά!
Να αγωνίζονται για το καλό γιατί μόνο τότε θα είναι καλά! Θα έχουν ψυχική υγεία.

Γεννιέται ένα παιδί και ξεκινάει ένα δύσκολο ταξίδι που λέγεται ζωή!
Δεν θα συναντά πρίγκιπες και πριγκίπισσες, δεν θα είναι όλα στολισμένα με αστερόσκονη, δεν θα νικά πάντα το καλό και το δίκαιο.
Οφείλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μπροστά στην ασθένεια, την διαφορετικότητα, την φτώχεια, την μοναξιά, την αδικία, ακόμα και τον θάνατο. Όχι σαν μιζέρια και σαν δυστυχία. Να γνωρίσουν ανθρώπους να αγωνίζονται μέσα στην δυσκολία τους, να σχετιστούν με ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν τον χρόνο τους, τον κόπο τους, τα υπάρχοντα τους, την καρδιά τους!
Αυτό εννοούσαν οι γιαγιάδες μας, όταν έλεγαν να μπει το παιδί στον δρόμο του Θεού! Είναι ο δρόμος της καθαρής, καλής καρδιάς, της Αγάπης που θα καθορίζει κάθε βήμα του!


Ο ζωγραφικός πίνακας που συμπληρώνει τη σελίδα είναι έργο του Αλέκου Φασιανού.
____________

Σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου 1944 χάνεται ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, συγγραφέας του βιβλίου Μικρός Πρίγκιπας...


ΠΗΓΗ:https://antifono.gr/den-mathame-na-noimatodotoume-osa-zoume/?fbclid=IwY2xjawEXhiJleHRuA2FlbQIxMQABHfgG2jz1h_lPb5pQtjCI2btcSYRb3MbZnpxFOIm5efJmZ4kXP3k0w44WLg_aem_srA8KCETw7GxgF7WDy_f4w
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.