Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Ελληνοτουρκικά - Γρίβας Κων.: "Συνωμοσία Σιωπής και για την Κάσο. Η άρνηση να υπερασπιστούμε τον ...


Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γρίβας με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κάσο και την τουρκική παρουσία στην περιοχή μίλησε για την υποβάθμιση του ζητήματος από την ελληνική πλευρά, για την έλλειψη ενημέρωσης του κοινού και την αδράνεια της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο κ. Γρίβας εκφράζει τον φόβο του για μια "συνωμοσία της σιωπής" και την προβολή ισχύος της Τουρκίας μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, υπογραμμίζοντας την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Τονίζει την ανάγκη επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη σημασία αυτής της ενέργειας για την ενίσχυση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Γρίβας αναφέρει την τουρκική θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα ή ΑΟΖ, και την αντίληψη της Τουρκίας ότι τα νησιά αποτελούν προεκτάσεις της μικρασιατικής ακτής. Η διαμάχη και οι τουρκικές επεκτατικές βλέψεις χρονολογούνται από την εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο κ. Γρίβας αναλύει την έννοια της "Γαλάζιας Πατρίδας" που προωθεί η Τουρκία, θεωρώντας το Αιγαίο ως τουρκικό έδαφος και τα ελληνικά νησιά ως μη νομικές οντότητες. Υπογραμμίζει ότι η ελληνική αδράνεια επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει σταδιακά την άποψή της και να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Ο κ. Γρίβας επεσήμανε τις διεθνείς νομικές αποφάσεις, όπως αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2016, που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των νησιών και αντικρούουν τα τουρκικά επιχειρήματα. Τονίζει την ανάγκη της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα για να μην βρεθεί σε μειονεκτική θέση διεθνώς.

Τέλος, ο κ. Γρίβας εκφράζει την ανησυχία του για την ύπαρξη ενός υβριδικού πολέμου που διεξάγεται από την Τουρκία με τη βοήθεια ενός παρακρατικού μηχανισμού εντός της Ελλάδας και καλεί σε εγρήγορση και αντίδραση από το υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος.

ΠΗΓΗ:https://youtu.be/UBoEWxvX0XM?si=ILwEPB5Bp98UysiL
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.