Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

H Goldman Sachs και ο ρόλος της στην ελληνική κρίση



Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Πρωθυπουργός δεν ντρέπεται και ετοιμάζεται, ενώ καίγεται για 13η μέρα το μοναδικό δάσος της Δαδιάς, να εμφανιστεί στην Βουλή των Ελλήνων για να μιλήσει για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

O tempora, o mores. Η χώρα έχει μπει σε καταστροφική, αποσυνθετική τροχιά σε όλους τους τομείς εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Βρώμα και δυσωδία αναδύεται από παντού. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί καν να ακούσει τι λένε τα ραδιόφωνα, οι τηλεοράσεις και οι πολιτικοί.

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε το καινούριο φρούτο εισαγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κ. Κασσελάκη, που μπορεί να μην είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει όμως να γίνει Πρόεδρός του!!!

Με την ευκαιρία της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή την προϋπηρεσία του στην αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, σκεφτήκαμε ότι είναι ίσως σκόπιμο να θυμίσουμε μερικά πράγματα σχετικά με τον ρόλο της τράπεζας αυτής, ίσως της σημαντικότερης παγκοσμίως, στα ελληνικά πράγματα. Γιατί χωρίς μνήμη δεν μπορεί να υπάρξει κρίση.

H Goldman Sachs πρωταγωνιστής όλων των κρίσεων

Η Goldman Sachs (σε μετάφραση ο “Χρυσάνθρωπος Ιακώβ”) ιδρύθηκε από δύο Γερμανοεβραίους μετανάστες και είναι ένα από τους τρεις πυλώνες του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, ιδρύθηκε ως η κατεξοχήν εβραϊκή τράπεζα των ΗΠΑ, όπως η J.P. Morgan ως η προτεσταντική και η Merrill Lynch ως η καθολική τράπεζα της Αμερικής, υπογραμμίζει στο βιβλίο του για την τράπεζα ο Marc Roche, ανταποκριτής της Monde στο Λονδίνο. Είναι σήμερα η δεύτερη σε κέρδη επενδυτική τράπεζα παγκοσμίως.

Στην τράπεζα αυτή και στον ρόλο της αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο του βιβλίου του για την κρίση του 1929 ο μεγάλος οικονομολόγος Τζων Κένεθ Γκαλμπρέιθ. Η τράπεζα – οι δραστηριότητες της οποίας συνέβαλαν άμεσα στη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – ειδικεύεται στο να στήνει φούσκες και μετά να τις σπάει, κάτι που έκανε και με την Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα. ‘Εχει ταυτόχρονα ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων της («πρώην» εργαζομένων της) στις πιο κρίσιμες θέσεις όλης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής δομής λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Αν θέλετε να ξέρετε σε ποιόν κόσμο ζείτε πρέπει να διαβάσετε το εξαιρετικό ιστορικό της δράσης αυτής της σχεδόν εγκληματικής οργάνωσης στο κέντρο του δυτικού καπιταλισμού από τον Μαρκ Τάιμπι στο ακόλουθο, εντελώς κλασικό άρθρο: tetradiamagazine.gr/2010.

«Η Goldman Sachs είναι παντού»

Ιστορική έμεινε η φράση του αρθρογράφου «Η Γκόλντμαν Zαχς είναι παντού». Πράγματι είναι παντού. ‘Όπως συμβαίνει κατά κανόνα και με τη Μαφία, με τις μυστικές υπηρεσίες και με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, από τη στιγμή που εργαστείς για την Γκόλντμαν εργάζεσαι πάντα για αυτήν, οι συγγενείς σου τοποθετούνται συχνά κι αυτοί, δημιουργείται μια εξάρτηση που δεν αλλάζει εύκολα. Οι «βετεράνοι» της τράπεζας έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις σημαντικές θέσεις από τις οποίες παίρνονται οι οικονομικές αποφάσεις των δυτικών κρατών και της ΕΕ, έχοντας δημιουργήσει ένα τεράστιο δίχτυ επιρροής σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μεταξύ αυτών τρεις Υπουργοί Οικονομικών των ΗΠΑ και τρεις επικεφαλής της FED, όπως και ο Μάριο Ντράγκι, ο μετέπειτα επικεφαλής της ΕΚΤ, που ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Europe όταν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τα swaps του Σημίτη, αλλά ισχυρίστηκε μετά ότι δεν ήξερε τίποτα! Βετεράνος της Goldman Sachs υπήρξε ο Παπαδήμος που απεδέχθη ως πρωθυπουργός το περίφημο πρόγραμμα «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους PSI, το μοναδικό στην παγκόσμια ιστορία που έπληξε σχεδόν αποκλειστικά τον ίδιο τον οφειλέτη, δηλαδή την Ελλάδα και τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους οργανισμούς της! Βετεράνοι της Goldman ήταν επίσης ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι, ενώ για «ανάρμοστες» σχέσεις με τη Goldman, που ενδεχομένως επιδέχονται δίωξη έχει κατηγορηθεί ο έτερος Ιταλός Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. ‘Αλλοι βετεράνοι της Goldman ήταν οι Πρωθυπουργοί της Αυστραλίας και της Ιρλανδίας, ενώ βετεράνοι ήταν και οι Sherpas, οι επιφορτισμένοι τεχνοκράτες των κυβερνήσεων Μέρκελ και Σαρκοζί που διαμόρφωναν τα κείμενα και τα «μικρά γράμματα» των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ελληνική κρίση.

Υπάρχει και αντίθετη «φορά», όπως συμβαίνει και με το rotation μεταξύ πολεμικών βιομηχανιών και κράτους. Αφού εξυπηρετήσουν από κρατικές θέσεις τη Γκόλντμαν προσλαμβάνονται από αυτή, όπως π.χ. ο Μπαρόζο. Υπάρχει επίσης και rotation μεταξύ Γκόλντμαν και ΝΑΤΟ.

Είναι τέτοια η ισχύς αλλά και η αλαζονεία της Goldman Sachs, που ο Πρόεδρός της Λόιντ Μπλακφέιν είπε κάποια στιγμή ότι οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά του Θεού.

Η βιβλιογραφία για το δίκτυο παγκόσμιας επιρροής μέσω των ήδη εργασθέντων στην τράπεζα είναι άπειρη. Εντελώς ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά άρθρα τυχαία, θα μπορούσαμε να παραθέσουμε άλλα χίλια : www.iefimerida.gr/news/25867, www.investopedia.com/news/26-goldman-sachs, www.lemonde.fr/la-crise-financiere/

Αρχιτέκτων και της εκτίναξης του χρέους και των σχεδίων διάσωσης (καταστροφής) της Ελλάδας

Aν θέλετε τώρα να ξέρετε τι έγινε στη χώρα σας με τη Goldman Sachs και την κρίση, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα δύο παρακάτω άρθρα δημοσιευμένα το 2010, λίγο πριν μπούμε στα Μνημόνια:http://www.konstantakopoulos.gr/1417/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5
http://www.konstantakopoulos.gr/1413/%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%b5%cf%89%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b4%ce%b1%cf%83-%ce%bf

Η αμερικανική τράπεζα έφτιαξε τη συμφωνία για τα σουαπς του Σημίτη. Βασικός σύμβουλος της Αθήνας σε ζητήματα διαχείρισης χρέους και ιδιωτικοποιήσεων, φέρει ευθύνη για τις πολιτικές που μας οδήγη που δημιούργησαν το πρόβλημα χρέους.

Και βεβαίως αυτή η τόσο χαριτωμένη Τράπεζα δεν θα μπορούσε να μην έχει σχέσεις και με τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του. Αλίμονο!

ΠΗΓΗ:https://www.konstantakopoulos.gr/26155/h-goldman-sachs-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%cf%81%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7?fbclid=IwAR2oJhl9jOduXJWaGk0piIADyVxOiRvGeP3_H9DXDwnxd_0LxwL3by-Fz80
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.