Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Στέλιος Κούκος: Άγιος Παΐσιος, Μείνε πάντα μαζί μας!



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).

Γράφει ο Στέλιος Κούκος


Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από την κοίμηση του αγίου Παϊσίου, ενός από τους σημαντικότερους αγίους του 20ού αιώνα!

Οι νέοι άγιοί μας με την μεγάλη τους αγάπη και την ταπείνωσή τους κράτησαν σε πολλές περιπτώσεις στα χέρια τους ως γίγαντες τον ελληνισμό και την οικουμένη ολόκληρη.

Για τους δύο αυτούς ισχυρισμούς θα δούμε, αμέσως, δύο παραδείγματα, ενώ όπως θα φανεί από την διήγησή τους, τα χέρια που υψώνονται ως δέηση στον Θεό μοιάζει να μπορούν σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος απ’ ότι όλοι μαζί οι αθλητές της άρσης βαρών!

Ας δούμε πρώτα για την προσφορά των αγίων στον ελληνισμό και ιδιαίτερα του αγίου Παϊσίου ο οποίος «εμπλέκεται» στο παράδειγμα αυτό:
[Μαρτυρία Α. Μ.*]: Μια μοναχή της Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής μού αποκάλυψε τα εξής:
Κάποια στιγμή, είδαμε τον Γέροντα [άγιο Παΐσιο] πολύ χαρούμενο.
Εκεί που καθόταν, άρχισε ξαφνικά να χοροπηδά σαν μικρό παιδί, χαμογελώντας ολόκληρος. Οι αδελφές, προβληματιστήκαμε και παραξενευτήκαμε. Καμία άλλη φορά δεν τον είχαμε δει σε τέτοια κατάσταση.

Τον ρωτήσαμε με απορία πού οφειλόταν αυτή η στάση του, και εκείνος απάντησε:
- Να βλέπατε τι μεγάλο καλό μας έκανε η Παναγία μας!

Και δώσ’ του να χοροπηδάει.
- Ο Άγιος Θεός, συνέχισε, είχε πάρει μια επώδυνη απόφαση εναντίον όλων μας, για την απιστία μας, και η Παναγία κατόρθωσε με τις πρεσβείες Της να αλλάξει το σχέδιο Του!

[* Η μαρτυρία καταγράφεται όπως και ολόκληρο το όνομα στο βιβλίο «Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994, Μαρτυρίες προσκυνητών», τόμος β’, των εκδόσεων Αγιοτόκος Καππαδοκία].

Και, βέβαια, η περιγραφή της σκηνής με τον άγιο Παΐσιο να χοροπηδά σαν μικρό παιδί, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, όπως και συγκινητική, για το πόσο αγαπούσε τον ελληνισμό και τον τόπο του το προσφυγόπουλο από την Καππαδοκία. Είναι, άλλωστε, πολύ γνωστή η αγωνία του για την Ελλάδα, για τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές εξελίξεις που επηρέαζαν την όλη πορεία του ελληνισμού.

Αλλά ας έλθουμε και στην οικουμενική προσφορά των αγίων μας η οποία μοιάζει ακόμη πιο συγκλονιστική. Εδώ μαζί με τον άγιο Παΐσιο συμμετέχουν ο άγιος Πορφύριος, ο Άγιος Ιάκωβος (Τσαλίκης) και ο Άγιος Ευμένιος (Σαριδάκης) στον οποίο οφείλουμε και την μαρτυρία.

Συνέχεια εδώ:
http://www.pemptousia.gr/?p=377166

ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2023/07/blog-post_12.html?m=1

Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.