Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ

Τι κάνει ένα παιδικό βιβλίο στ’ αλήθεια ξεχωριστό; Ποιο βιβλίο θα κρατήσουν τα παιδιά για χρόνια και θα επιστρέφουν σ’ αυτό ξανά και ξανά; Μ’ αυτές τις σκέψεις στο μυαλό, βγήκαμε στα βιβλιοπωλεία, ψάξαμε καλά στα ράφια ανακαλύψαμε πέντε βιβλία που αξίζει να έχει κάθε παιδί στη βιβλιοθήκη του.

Σύμφωνοι, μέχρι να βγάλουν το Δημοτικό οι μικροί και οι μικρές βιβλιοφάγοι θα διαβάσουν απνευστί και τους επτά τόμους Χάρι Πότερ, κάθε καινούργιο Dogman, όλες τις περιπέτειες του Σπασίκλα, της Ξενέρωτης ή και των Μυστικών 7 – αν έχουμε βάλει κι εμείς οι μεγάλοι λίγο το χεράκι μας. Αλλά με αυτά εδώ τα πέντε βιβλία, τα παιδιά θα πατήσουν παύση. Θα αρχίσουν να «ξεκλειδώνουν» κόσμους, άλλους κάπως γνωστούς, άλλους λιγότερο.

Ξεφυλλίζοντας θα γνωρίσουν την μοναδική ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, την αξεπέραστη τέχνη των κυκλαδικών ειδωλίων, τη μαγεία της κλασικής μουσικής, την αρχιτεκτονική ιδιοφυΐα του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, τη γοητευτική ιστορία της Ακρόπολης. «Βουτήξτε» κι εσείς μαζί τους και χαρείτε τα, σελίδα σελίδα.

1. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, Πάνος Βαλαβάνης

Έχετε πάει με τα παιδιά στην Ακρόπολη; Αν σ’ αυτή την ερώτηση απαντάτε αρνητικά, ήρθε η ώρα να ανεβείτε στον ιερό βράχο με οδηγό σας το βιβλίο «Η ιστορία της Ακρόπολης – Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους θεούς» (εκδόσεις Καπόν). Ένας έμπειρος αρχαιολόγος εξηγεί στον μικρό ανιψιό του όλα όσα θέλει να μάθει. Ο διάλογός τους, άμεσος και διασκεδαστικός, μας δίνει κάθε πληροφορία για την Ακρόπολη, τη γειτονιά της και την εποχή της.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Εκδόσεις Καπόν

«Επιτέλους, φθάσαμε στον Παρθενώνα! Εξήγησέ μου, γιατί αυτός ο ναός είναι ο πιο σημαντικός απ’όλους!» λέει το παιδί κι ο θείος ξεκινά. Οι δυο τους κατηφορίζουν και στο μουσείο της Ακρόπολης. Γιατί η Αθηνά προσφέρει την ελιά; Και γιατί οι δύο θεοί τινάζονται προς τα πίσω ξαφνιασμένοι; Ξεδιπλώνονται τώρα στις σελίδες και οι ζωφόροι, τα αετώματα και οι Καρυάτιδες που βρίσκονται στις αίθουσές του. Εξαιρετική η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη.



2. Ο ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, Ιουλίτα Ηλιοπούλου


Ποιήτρια η ίδια –και σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη– η συγγραφέας παίρνει τα παιδιά από το χέρι και τους συστήνει με πολύ τρυφερή γλώσσα τον νομπελίστα ποιητή, σε ένα εικονογραφημένο βιβλίο από τις εκδόσεις Ίκαρος.


Ο ΕΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εκδόσεις Ίκαρος


Όπως θα τους έδειχνε ένα ένα τα λουλούδια σ’ έναν κήπο, τους παρουσιάζει τα ποιήματά του και τις ιδέες του, πλεγμένα με τη βιογραφία του. Από τα χρόνια που ήταν μικρό παιδάκι ως το βραβείο Νόμπελ και το τέλος της ζωής του. Η αγάπη του ποιητή για την Ελλάδα και το φως της, τη θάλασσα, τη φύση, τη μουσική φθάνει στους μικρούς αναγνώστες και με πολλά από τα δικά του λόγια.




Κι όλη αυτή η αλλιώτικη αφήγηση ζωής εμπλουτίζεται με ζωγραφικά έργα του ποιητή. Ιδιαίτερα δημιουργικό το «ελυτικό» σταυρόλεξο που βρίσκουμε στις τελευταίες σελίδες, όπως και οι ιδέες για παιχνίδι που βάζουν τα παιδιά μέσα στα ποιήματα, ρωτώντας τα με τι ήχους θα τα έντυναν, με τι ζωγραφιές, και τι συναισθήματα νιώθουν καθώς τα διαβάζουν.

3. ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, Σοφία Γιαλουράκη


Θα μπορούσατε να φανταστείτε τι θα μοιράζονταν μαζί μας τα κυκλαδικά ειδώλια, αν μπορούσαν να μας μιλήσουν; Τι θα έλεγαν για τους δημιουργούς τους και για τις απέριττα σμιλεμένες μορφές τους; Η Σοφία Γιαλουράκη, επί δύο δεκαετίες μουσειοπαιδαγωγός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δίνει φωνή σε 24 από αυτά και τα αφήνει να μας πουν τις συναρπαστικές ιστορίες τους στο βιβλίο «Κυκλαδικά ειδώλια ταξιδεύουν στον χρόνο» (εκδόσεις Μέλισσα).


ΚΥΚΛΑΔΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ
Εκδόσεις Μέλισσα



Εξωγήινος, ακροβάτισσα, γλεντζές, κομψή μητρότητα, κυνηγός και αμυγδαλωμάτα βασίλισσα είναι μερικά μόνο από τα ευφάνταστα ονόματά τους. Στο βιβλίο δεν υπάρχουν φωτογραφίες και τα ειδώλια τα απολαμβάνουμε μέσω της πολύ καλής εικονογράφησης του Stephen Livanos.




4. ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, Ρίτσαρντ Μπράτμπι


Με το πρώτο ξεφύλλισμα του βιβλίου «Κλασική μουσική – Η ιστορία της σε εικόνες» (εκδόσεις Διάπλαση) αρχίζουν να ξεπηδούν παιχνιδιάρικα σπουδαίοι συνθέτες και μαέστροι, ορχήστρες, όπερες και κάθε λογής πληροφορία γύρω από τη μουσική. Πώς δουλεύει η ορχήστρα; Ποιες μουσικές έφτιαξε ο Μότσαρτ; Ο Βέρντι; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι συνθέτες και γιατί ξεχωρίζουν; Αν σκάσεις μια φουσκωμένη χαρτοσακούλα, φτιάχνεις μουσική;

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Εκδόσεις Διάπλαση

Αυτό το χορταστικό βιβλίο που εξηγεί γλαφυρά τι είναι κλασική μουσική και πώς φτιάχνεται έχει ένα ακόμα μεγάλο plus: Κατεβάζοντας τη συνοδευτική, δωρεάν εφαρμογή του, μετατρέπεται σε μουσικό βιβλίο! Περνώντας την οθόνη του κινητού πάνω από τις σελίδες, εμφανίζονται ηχεία. Πατώντας τα, μπορούμε να ακούσουμε περισσότερα από 100 μουσικά αποσπάσματα.




5. ΦΡΑΝΚ ΛΟΪΝΤ ΡΑΪΤ, Πατρίθια Χέις


Πριν ανοίξουμε το βιβλίο «Φρανκ Λόιντ Ράιτ – Συναντώντας τον αρχιτέκτονα!» (εκδόσεις Μέλισσα), πιστεύαμε πως θα είχε σίγουρα ενδιαφέρον, αλλά δεν φανταζόμασταν πως θα ξεπετάγονταν έως και τρισδιάστατες εικόνες, και πως θα βρίσκαμε παιχνίδια και ασκήσεις για μικρούς, επίδοξους αρχιτέκτονες! Ο κορυφαίος αρχιτέκτονας και η οργανική αρχιτεκτονική του, με τους τόσο εναρμονισμένους με το περιβάλλον κανόνες της, ανοίγονται μπροστά μας.


ΦΡΑΝΚ ΛΟΪΝΤ ΡΑΪΤ

Εκδόσεις Μέλισσα


Η συγγραφέας καθοδηγεί τη ματιά των παιδιών, να παρατηρήσουν και τα ίδια πώς δημιουργούσε ο αρχιτέκτονας τα κτίριά του. Να δουν γιατί τοποθέτησε τα μπαλκόνια από την πλευρά του καταρράκτη στο διάσημο «Σπίτι στον καταρράκτη» (Fallingwater house). Πώς έφτιαξε ένα μουσείο σε σχήμα σπείρας, το πλέον αναγνωρίσιμο έργο του, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης. Τα παιδιά ανοίγουν παραθυράκια, βγάζουν κάρτες και υλικά κατασκευών μέσα από το βιβλίο, υπολογίζουν, κόβουν, μετράνε και παίρνουν μια πολύ καλή ιδέα για το τι είναι η αρχιτεκτονική.

ΠΗΓΗ-Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.