Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Χρ. Βάρσος: Ο ρόλος των Γερμανών στη γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρασία το 1914 -1918 (ηχητικό)

Τη δική του ματιά στην προσπάθεια απελευθέρωσης της Μικράς Ασίας στις αρχές του περασμένου αιώνα και τις προεκτάσεις αυτής ως τις μέρες μας, καταθέτει στο newshub.gr και τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Χρόνης Βάρσος, Φιλόλογος, ιστορικός και ερευνητής.

Ο κ. Βάρσος ερωτηθείς για όλα όσα έχουν γραφτεί για τη μικρασιατική εκστρατεία και για το αν ήταν μια κίνηση ιμπεριαλιστική, ο ίδιος αναφέρει ότι: «Αυτό το θέμα έχει τεθεί παλαιότερα, αλλά και στις μέρες μας (..). Το αίτημα ενσωμάτωσης των μικρασιατικών περιοχών δεν ειναι ενα αίτημα του 20ού αιώνα, δηλαδή που αρχίζει να υλοποιείται το 1919, αλλα είναι ένα αίτημα που υπαρχει ήδη στο μυαλό όλων όσων έφτιαξαν τη Φιλική Εταιρεία. Από το 1814 που ιδρύθηκε, έθετε αίτημα αναγέννησης του Ελληνισμού του 13ου αιώνα».

Όπως επισημαίνει λοιπόν από τότε, από τα χρόνια δηλαδή πριν την Ελληνική Επανάσταση και έπειτα, καταγράφεται η έννοια της Μεγάλης Ιδέας για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Βάρσο το 1918 έχουμε ένα κείμενο που είναι το υπόμνημα του Βενιζέλου στο Συμβούλιο των Τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων, στο οποιο οριοθετεί και διατυπώνει εγγράφως τις εθνικές διεκδικήσεις. Δηλαδή τι ζητά η Ελλάδα ούσα στο πλευρό των νικητών. 

Για να καταλάβει κανείς το πληθυσμιακό μέγεθος των Ελλήνων και την κατανομή τους αρκεί να πληροφορηθεί, όπως σημειώνει ο κ. Βάρσος, ότι οι Ελληνες ανέρχονταν σε 8.250.000. Από αυτούς, εκείνοι που ζούν στην ανατολική Θράκη φτάνουν τους 730.000, ενώ όσοι ζουν στη Μικρασιατική ζώνη φτάνουν τους 1.700.000.

Τέλος, δεν παραλείπει να κάνει λόγο για το ρόλο των Γερμανών στον οθωμανικό στρατό και για μια τριπλή γενοκτονία. «Ο Σάντερς ηγείτο του οθωμανικού στρατού και ήταν αυτός που ενορχήστρωσε την τριπλή σφαγή των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων» στο διάστημα 1914-1918.

ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/247305
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.