Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Η Τεχνητή νοημοσύνη και πως αλλάζει τον κόσμο




Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «η επιστήμη και μεθοδολογία της δημιουργίας νοημόνων μηχανών». Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργούμε υπολογιστικά ή και φυσικά συστήματα τα οποία μιμούνται ανθρώπινες συμπεριφορές προσομοιώνοντας στοιχεία ανθρώπινης ευφυΐας. 

Η απαρχή της εντοπίζεται στον Αριστοτέλη και στους μεγάλους μηχανικούς της Ελληνιστικής περιόδου, όπως ο Κτησίβιος και ο Ήρωνας, οι οποίοι έδωσαν και τις πρώτες εφαρμογές αυτοματισμού. Εντούτοις, η σημερινή της εξέλιξη και ανάπτυξη ξεκινά τη δεκαετία του 1950. Η επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί πεδίο συνάντησης διαφόρων επιστημών, όπως πληροφορικής, εφαρμοσμένων μαθηματικών, μαθηματικής λογικής, ηλεκτρονικής, νευροεπιστημών, ψυχολογίας, φιλοσοφίας κ.ά., ενώ τροφοδοτεί και προάγει πολλούς τεχνολογικούς τομείς.

 Σήμερα οι εφαρμογές της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων, τα οποία αυξάνονται εκθετικώς. Τέτοια είναι η επιστημονική έρευνα και ανάλυση, η οργανολογία, η ιατρική διάγνωση και θεραπεία, η μηχανική μάθηση και η ρομποτική, η ενέργεια, οι συγκοινωνίες, οι έξυπνες πόλεις, η έξυπνη γεωργία, η βιομηχανική παραγωγή, η παροχή υπηρεσιών, η έρευνα και διάσωση, η οδήγηση και πλοήγηση κάθε είδους οχημάτων στην ξηρά, τον αέρα, τη θάλασσα και το διάστημα, οι στρατιωτικές εφαρμογές και πολλά άλλα. Τέλος, τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης κατέχουν κεντρικό ρόλο στο πλαίσιο της τρέχουσας 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, η οποία συνδυάζει ψηφιακά, φυσικά και βιολογικά συστήματα. Για τα παραπάνω και για πολλά ακόμα ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας συζήτησε με το Δρ Ηλεκτρολόγο Μηχανικό & Μηχανικό Συστημάτων Πληροφορικής, και Σύμβουλο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής Δρ. Νικόλαο Μαυρίδη στις 7-1-2021 στο πλαίσιο εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ, με τίτλο «Η Τεχνητή νοημοσύνη και πως αλλάζει τον κόσμο». 


ΠΗΓΗ: https://www.youtube.com/watch?v=t_uefg65bKc&ab_channel=PantelisSavvidis
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.