Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Το τουρκικό πρόβλημα - Βίντεο


Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ομιλία 4ο συνέδριο ΠΑΣΟΚ, Ιούνιος 1996


«Θα πρέπει λοιπόν να μπει στην Ευρώπη το Νέο Ανατολικό Ζήτημα για να είμαστε Ευρωπαίοι, όχι ευρωπαϊστές. Θα πρέπει να πούμε στα διεθνή βήματα, παντού, ότι δεν υπάρχει Κυπριακό πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα Αιγαίου, δεν υπάρχει πρόβλημα Θράκης. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Το τουρκικό πρόβλημα. Και αυτό θα πρέπει να λυθεί με βάση τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά που αποτέλεσαν τα θεμέλια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών. ... Έρχεται η περίοδος της άνοιξης των λαών της Ανατολικής Μεσογείου... Και τότε το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου ‘Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες’ θα βρει τη σύγχρονη προέκτασή του, που είναι η εξής : ‘Η Ελλάδα θα ανήκει στους Έλληνες, όταν η Ανατολική Μεσόγειος ανήκει στους λαούς της»
(μετά και τις δηλώσεις-τελεσίγραφα του Ερντογάν για παράδοση των όπλων των Κούρδων της Συρίας όπου έχει φασιστικά εισβάλει και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας)


Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, πρόοδος, ευημερία στους λαούς και τα έθνη της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αν δεν λυθεί το τουρκικό πρόβλημα.

Ένα ρατσιστικό φασιστικό ισλαμοκεμαλικό καθεστώς, αναθεωρητικό και επεκτατικό. Η τουρκική κοινωνία βιώνει ένα τραγικό για την ίδια – και με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς και τις κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής - δημοκρατικό αδιέξοδο. Οι δύο κυρίαρχες ιδεολογίες της, η ισλαμική-νεοθωμανική και η κεμαλική είναι ρατσιστικές, φασίζουσες, ολοκληρωτικές. Δεν υπάρχει ένα μαζικό προοδευτικό-σοσιαλιστικό ή φιλελεύθερο-ανθρωπιστικό λαϊκό ρεύμα που θα βάλει σε κρίση τις κυρίαρχες ιδεολογίες στην Τουρκία. Το κράτος αυτό, εμβόλιμο το χαρακτήριζε-ανέλυε ο Νεοκλής Σαρρής σε ένα βιβλίο του, κινείται μεταξύ ιμπεριαλιστικού υποσταθμού και περιφερειακής δύναμης, μεταξύ αυτοκρατορικής ρητορείας και ανασφάλειας. Είναι φορέας υπανάπτυξης, πολέμου και ιστορικής οπισθοδρόμησης για την περιοχή. Ο εκδημοκρατισμός του αποτελεί ιστορικής σημασίας ζήτημα για τους λαούς της περιοχής, τα κοινωνικά και εθνικο-απελευθερωτικά κινήματά της.



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.