Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Επιτήδειοι ουδέτεροι

Παρά τις φραστικές καταδίκες της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας σε βάρος της κυπριακής ΑΟΖ, οι «μεγάλοι» αποφεύγουν να πάρουν θέση σε ζήτημα ξεκάθαρο από το διεθνές Δίκαιο.
Η θέση της Γερμανίας είναι ότι…δεν λαμβάνει νομική θέση:
«Για διμερείς διαφορές που αφορούν το Δίκαιο της Θάλασσας μεταξύ τρίτων χωρών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επί της αρχής δεν λαμβάνει νομική θέση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμμερίζεται την άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καλεί την Τουρκία να αποστεί από ενέργειες οι οποίες εντείνουν την διένεξη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να καταβάλει προσπάθειες για μια συμφωνία στην βάση του διεθνούς δικαίου για την αμοιβαία οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών δυτικά της Κύπρου».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ονομάζουν την περιοχή των παράνομων γεωτρήσεων ως «περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Α.Ο.Ζ.» χωρίς, κατά συνέπεια, να παίρνουν θέση επί της ουσίας:
Όπως έχει δηλώσει απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή».
Κατά συνέπεια, όπως και ο «Αττίλας 1» και «Αττίλας 2» το 1974, έτσι και ο « θαλάσσιος Αττίλας» που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, θα καταδικασθούν φραστικά, αλλά χωρίς ουσιαστικές συνέπειες για την Τουρκία.

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.