Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Η πρώτη κοινωνιολογική έρευνα για τα «Κίτρινα Γιλέκα».


Του Βασίλη Στοϊλόπουλου



Μετά από τέσσερα Σάββατα μαζικών και δυναμικών διαδηλώσεων των «Κίτρινων Γιλέκων» γνωστοποιήθηκε και η πρώτη κοινωνιολογική έρευνα από το Πανεπιστημιακό Κέντρο «Émile-Durkheim» για το ιδιόμορφο αυτό κίνημα. (https://www.lemonde.fr/…/gilets-jaunes-une-enquete-pionnier…

/ Le Monde, RT-deutsch)
Τα στοιχεία της έρευνα δείχνουν ότι το ένα τρίτο των διαδηλωτών (33%) δήλωσαν πως δεν ανήκουν πολιτικά «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά», ενώ το 42% αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστεροί», από τους οποίους το 15% «ακροαριστεροί». Στο πολιτικό «Κέντρο» ανήκει μόνο το 5%, ενώ 12% θεωρούν πως είναι «δεξιοί» και 5,4% «ακροδεξιοί». Σχεδόν όλοι όμως θεωρούν ότι αγωνίζονται για «μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη» και ενάντια σε μια «πολιτική υπέρ των πλουσίων»! Είναι ενδεικτικό ότι το 81% είναι ενάντια στο να συμμετέχουν κόμματα στις διαδηλώσεις, ενώ ένα 64% απορρίπτει και τα συνδικάτα.
Το 45% από τους ακτιβιστές είναι γυναίκες. 33% υπάλληλοι και μόνο 14% εργάτες, ενώ δεν είναι καθόλου περίεργο που από τις ανώτερες θέσεις της πολιτικής, της διοίκησης και της οικονομίας προέρχεται μόνο ένα 5%. Ο μέσος μισθός των διαδηλωτών είναι τα 1.700 ευρώ(καθαρά), περίπου 30% μικρότερο από τον γαλλικό μέσο όρο. Το 47% των ερωτηθέντων συμμετέχει για πρώτη φορά σε μια κινητοποίηση σαν τα Κ. Γ. ενώ το 56% δεν πήραν μέρος ποτέ σε μια απεργία. Ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται στα 45 χρόνια, με τις ηλικίες μεταξύ 35 και 49 να είναι πιο αντιπροσωπευτικές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε όλη τη Γαλλία δείχνουν σαφέστατα «τη μεγάλη μοναδικότητα / ιδιαιτερότητα του κινήματος, η οποία στην ιστορία των κινημάτων είναι πρωτοφανής». Είναι προφανές επίσης γιατί ΟΛΑ τα κόμματα, όλου του πολιτικού φάσματος, βιάστηκαν να βρεθούν απέναντί του και να καταδικάσουν ένα όντως ακηδεμόνευτο και «μοναδικό» στην Ιστορία κίνημα.




 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.