Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Αυτόπτης μάρτυς: Τη μέρα που ο Παπαδιαμάντης φωτογραφήθηκε στην πλατεία Δεξαμενής

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η πλατεία Δεξαμενής τη δεκαετία του '30

Φτωχοντυμένος και συμαζεμένος, με τα γένια του και την ανθρωποφοβία του, σύχναζε στο καφενείο του Μπαρμπαγιάννη, που είτανε καφετζής στην Αθήνα και δήμαρχος στ' Αγκίστρι. Εκεί ο καφές είχε μια δεκάρα· υπήρχε και τεμπεσίρι· ενώ στο αντικρυνό καφενείο του Σωτήρη ο καφές είχε δεκαπέντε λεφτά και χωρίς τεμπεσίρι. 

 Ο Παπαδιαμάντης συνήθιζε να κάθεται έξω από το καφενείο, στο πίσω μέρος, δίπλα στο μικρό παραθυράκι του τζακιού. Από το παραθυράκι έπαιρνε τον καφέ του ή ζητούσε φωτιά ν' ανάψει το τσιγάρο του ή ζητούσε εφημερίδα. Μακριά από όλους τους πελάτες, απομονωμένος σταύρωνε τα χέρια του, έγερνε δίπλα το ιερατικό του κεφάλι και βυθιζότανε στα δημιουργικά του ονειροπολήματα: στην πραγματική του ζωή. 

Απόφευγε και να κοιτάει τον κόσμο. Τόνε φοβότανε; Ίσως. Περισσότερο όμως τον περιφρονουσε αυτός ο «πτωχαλαζών ... ο τρέφων αλλοκότους ιδέας ...και ασχολούμενους εις έργα μη παραδεδεγμένης χρησιμότητος» («Θαλασσοχώρηδες»). 

— Κάνε γρήγορα. Προκαλούμε την προσοχή του κοινού!

ΚΛΙΚ στην εικόνα ή ΕΔΩ για τη συνέχεια....

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr, https://www.lifo.gr/articles/retronaut_articles/213589/aytoptis-martys-ti-mera-poy-o-papadiamantis-fotografithike-stin-plateia-deksamenis?fbclid=IwAR0w1WpHWAPoGgNFSB4MP_DsumJxRBL-tilHkHslQ84ucymKnfgUNNpq7To
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.