Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

"Ιούλιος ναι, "Ιουλιανά" ¨Οχι1"

του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου


"Υπάρχει «Σχέδιο αποστασίας» και άρα, ανάγκη «Ανένδοτου Αγώνα» σήμερα;"
Η επανάληψη της Ιστορίας ως φάρσα, πως ακριβώς το έλεγε ο θείος Μάρξ;..
Ο όρος Αποστασία, έγινε συνώνυμος στην πολιτική ιστορία της χώρας μας με την περιγραφή των γεγονότων  του 1965, γνωστά και ως Ιουλιανά , και αφορά το λεγόμενο βασιλικό πραξικόπημα που αποσκοπούσε σε ανατροπή της λαοπρόβλητης κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τα στοιχεία που συνοδεύουν το ιστορικο-πολιτικό πλαίσιο της αποστασίας – και αποδίδουν το πολιτικό νόημα του συμβάντος- είναι :
-Λαοπρόβλητη κυβέρνηση,           -σύγκρουση της κυβέρνησης με διάφορα κέντρα  απαιτώντας το δημοκρατικό τους έλεγχο,    -σύγκρουση με τον ξένο παράγοντα λόγω εθνικού θέματος (Κυπριακό) και προσπάθειας μιας διαφορετικής ισορροπίας στις σχέσεις μαζί του (ταξίδι του «Γέρου» στις ΗΠΑ),                                                          -«πάνδημη υποστήριξη του λεγόμενου «πεζοδρομίου» σύμφωνα με τις φράσεις του κατεστημένου της εποχής και των εκπροσώπων του στις περίφημες συνεδριάσεις του Συμβουλίου του Στέμματος λόγω των ανεπανάληπτων μαζικών διαδηλώσεων από την ίδια μέρα της αποπομπής του Γέρου και για 70 μέρες»,(Βασίλης Ασημακόπουλος)      - κυβέρνηση ΑΠΟΣΤΑΤΏΝ με τις ψήφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Προς τι η εν λόγω αναφορά; Διότι, σενάρια αποστασίας και εκτροπής του Πολιτεύματος βγήκαν από τα ντουλάπια τις τελευταίες μέρες με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη, με αιτιολογικό την συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια.
Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο που ακουμπά σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταφεύγει στην χρήση λάσπης.
Η αρχή έγινε όταν, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή υπερψηφίστηκε από τον Δημήτρη Καμμένο, γεγονός που οδήγησε στην διαγραφή του από το κόμμα.
Σε non paper του Μαξίμου γίνεται λόγος για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, «στον Πειραιά και στην Θεσσαλονίκη», τα οποία «λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας». Καλούσε μάλιστα τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Λαζαρίδη να παραδώσει την έδρα του για να αποδείξει «αν αποτελεί ή όχι μέρος του παραπάνω σχεδιασμού».
Η πλευρά Σαββίδη χαρακτήρισε «περίεργη» την σύζευξη Θεσσαλονίκης – Πειραιά και αναφέρει ότι με την αποχώρηση Λαζαρίδη δεν έπεσε η κυβέρνηση. Σημειώνει μάλιστα ότι «2 – 3 βουλευτές εκτός κυβερνητικής πλειοψηφίας σήμερα είναι έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση…».
 -Ακολούθησε το επεισόδιο Κατσίκη (αντίστοιχου επιπέδου με εκείνο του ηθοποιού Χαϊκάλη; ) : την Τετάρτη έγινε απόπειρα άγνωστων ατόμων, με καλυμμένα τα πρόσωπα, να εισβάλλουν στο γραφείο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη. Ο βουλευτής απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ ή να άρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, αναφέροντας σε δήλωσή του ότι «συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση και να υπηρετεί τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ»,.  «Ο κ. Καμένος (Δημήτρης) δεν έφυγε. Τον διαγράψαμε και μάλιστα αργήσαμε πάρα πολύ. Ήταν ένα βαρίδι το οποίο δημιουργούσε προβλήματα και στους ΑΝΕΛ και στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αναφερόμενος στον κ. Λαζαρίδη είπε ότι «από την σκέψη μας μπορεί να περάσει οτιδήποτε. Δεν μπορούμε όμως να αποδείξουμε χωρίς στοιχεία εκείνο το οποίο θα αποτελέσει κατηγορία και κατηγορητήριο για τον κ. Λαζαρίδη».
Είναι γεγονός ότι, η τελική συμφωνία για το Μακεδονικό καθώς και η συμφωνία εξόδου από τα μνημόνια πυροδοτούν εξελίξεις. Οι αντιδράσεις με αφορμή  το Μακεδονικό φαίνεται προς το παρόν να υπερβαίνουν τους όποιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πιεστικό στους βουλευτές (και λόγω αντιδράσεων και λόγω συνειδήσεων, όπως και στην αρχική φάση των μνημονίων που βρίσκονταν άλλοι στη θέση τους). Η υποτίμηση του ζητήματος (και η απαξίωση έως εχθρότητα από τμήματα του κυβερνώντος κόμματος, ιδιαίτερα της πολυάριθμης ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΗΣ  «συνιστώσας»),είχε και θα έχει συνέπειες. Στο πλαίσιο της ρευστότητας που διαμορφώνεται είναι βέβαιον ότι πολλοί και διάφοροι παράγοντες  θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις εξελίξεις, όπως συνήθως συμβαίνει.
Τούτο δεν έχει καμία σχέση με Αποστασία, πόσο δε μάλλον με ονειρώξεις περί Ανένδοτου Αγώνα (με παντελή απουσία του Λαϊκού παράγοντα).
«Λύκος, λύκος..» κατά το γνωστό παραμύθι.. και η μπάλα στην εξέδρα..


 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.