Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Κομπάνι: Το Σύμβολο της Επανάστασης της Ροζάβα



Ο συν-δήμαρχος του Kομπάνι, κύριος Mustafa Abdi, ήταν προσκεκλημένος στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η « Ένωση Δήμων για την Παγκόσμια Ειρήνη» στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Ο Abdi μίλησε στην αντιπροσωπεία μας για το πώς ανακατασκευάστηκε το Κομπάνι μετά την απελευθέρωση του από το ISIS και δήλωσε ότι για να ξαναφτιάξουν τη ζωή σε μια πόλη η οποία μόλις είχε βγεί από τον πόλεμο, προγραμματίζουν την αναδιάρθρωση των πάντων - από την υγεία έως την διατροφή και από την οικολογία έως την εκπαίδευση.

«Για μένα η επανάσταση της Ροζάβα ξεκίνησε στο Κομπάνι και στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε τον καλύτερο δυνατό νέο βίο, για αυτήν την πόλη της επανάστασης», δήλωσε ο Abdi και απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τις λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Ποια ήταν τα πρώτα πράγματα που κάνατε στο όνομα της αναδιάρθρωσης του Kobanê;

Αμέσως μετά την απελευθέρωση του Κομπάνι από την ISIS, οργανώσαμε τους κατοίκους και σχηματίσαμε τους συλλόγους και τις επιτροπές μας. Πραγματοποιήσαμε πολλές συναντήσεις, όπου συζητούσαμε για το πώς θα οικοδομήσουμε τη νέα ζωή. Φυσικά, η πρώτη μας δράση ήταν να διοργανώσουμε μνημόσυνα για τους μάρτυρες μας.

Δημιουργήσαμε έξι επιτροπές στο σύστημα που σχεδιάσαμε. Πρώτον, σχηματίσαμε την "Επιτροπή Αξιολόγησης Ζημιών". Στη συνέχεια συστήσαμε τις επιτροπές για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ζωή. Αυτές οι επιτροπές αξιολόγησαν όλες τις ζημιές στην περιοχή τους και σχεδίασαν τον τρόπο ανακατασκευής.

Η πρώτη δουλειά για τις επιτροπές του δήμου μας ήταν πραγματικά δύσκολη. Αποφασίσαμε να θάψουμε τα σώματα των μελών της ISIS, που βρίσκονταν ακόμα στα συντρίμμια των κτιρίων της πόλης και να καθαρίσουμε τα ερείπια από τους δρόμους.


Υπάρχουν ιδρύματα ή οργανώσεις που σας βοηθούν σε αυτές τις προσπάθειες;

Η υποδομή είχε καταστραφεί στο Kομπάνι. Χρειαζόμασταν βοήθεια με τους δρόμους, την υποδομή, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα. Έτσι ζητήσαμε βοήθεια από τη διοίκηση των Καντονιών.

Αλλά πρώτα θα ήθελα να πω ότι ο λαός του Βόρειου Κουρδιστάν έγινε πραγματικά ένας φάρος ελπίδας για εμάς. Το Βόρειο Κουρδιστάν βοήθησε εξαιρετικά το Κομπάνι. Ευχαριστώ από καρδιάς τους ανθρώπους μας. Μας έστειλαν εξοπλισμό κατασκευών, μηχανικούς, φαγητό, φάρμακα και οτιδήποτε άλλο. Το Βόρειο Κουρδιστάν παρείχε αυτή τη βοήθεια με προγραμματισμένο και οργανωμένο τρόπο.


Πρέπει να έχουν υπάρξει δυσκολίες σε αυτές τις προσπάθειες. Μπορείτε να μας πείτε γι 'αυτό;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ξαναφτιάξεις τη ζωή σε μια πόλη που έχει μόλις βγεί από έναν πόλεμο. Πρώτον, χτίσαμε φούρνους για ψωμί για τους ανθρώπους. Όλες οι ενισχύσεις για φαγητό προήλθαν από το Βόρειο Κουρδιστάν. Η πρώτη μας έννοια ήταν να παράσχουμε ζωτικές ανάγκες.

Στην πόλη μας υπήρχαν 19 σχολεία πριν από την ISIS, αλλά όλα καταστράφηκαν. Η εκπαιδευτική μας επιτροπή καθορίζει τις ανάγκες στον τομέα της εκπαίδευσης και προετοιμάζει έναν κατάλογο, από τα εκπαιδευτικά εργαλεία έως τα σχολικά κτίρια. Κατασκευάσαμε πρώτα τρία σχολεία σύμφωνα με τον κατάλογο και τώρα έχουμε εννέα σχολεία όπου εκπαιδεύονται τα παιδιά μας. Υπάρχουν περίπου 10.000 μαθητές που έχουν εγγραφεί στην εκπαιδευτική επιτροπή μέχρι τώρα.

Πριν από την επίθεση της ISIS, υπήρχαν τέσσερα νοσοκομεία στο Kομπάνι, αλλά δύο από αυτά καταστράφηκαν εντελώς στον πόλεμο και τα άλλα δύο είχαν σημαντικές φθορές. Αρχικά επισκευάσαμε το ένα κτίριο και στη συνέχεια ανοίξαμε και το άλλο. Το τρίτο μας νοσοκομείο χτίστηκε από το Heyva Sor a Kurdistanê.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που λείπουν από τα νοσοκομεία μας. Πρώτον, υπάρχουν ανεπάρκειες στα εργαλεία και στους ανθρώπινους πόρους για τις νευρολογικές και καρδιολογικές χειρουργικές επεμβάσεις. Παρόλο που τα ψυχολογικά τραύματα είναι διαδεδομένα μετά από πολέμους, δεν έχουμε επαγγελματίες ψυχολόγους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτόν τον τομέα.

Τι κάνατε στο πλαίσιο των προσπαθειών ανασυγκρότησης;

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι καταστράφηκαν στον πόλεμο. Κάναμε τα σχέδια και τα έργα μας για νέους δρόμους. Σχεδόν όλοι έχουν ολοκληρωθεί. Η τοποθέτηση ασφάλτου συνεχίζεται σε πολλούς δρόμους τώρα. Έχουμε επιλύσει το ζήτημα των τοπικών και υπεραστικών μεταφορών και , ως επί το πλείστον, δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Στο μέλλον θα εργαστούμε για τον προσδιορισμό των αναγκών μας ξανά, λαμβάνοντας υπόψη ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έρθουν στην πόλη μας.

Τι πιστεύετε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης στερείται, βλέπετε κάτι που λείπει;

Φυσικά, λείπουν πολλά πράγματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ειδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με κοιτώνες για τα παιδιά μας, όπου να μπορούν λάβουν ψυχολογική βοήθεια και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους. Αλλά δεν διαθέτουμε επαρκείς πόρους. Θέλω να καλέσω τους πατριώτες μας να μας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα.

Δημιουργήσαμε ένα ίδρυμα για τη συλλογή βοήθειας για τους συγγενείς και τις οικογένειες των αγωνιστών μας που έγιναν μάρτυρες στον πόλεμο. Με τη βοήθεια του λαού, υποστηρίζουμε τις οικογένειες των μαρτύρων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ανάγκες τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα θεσμικά μας όργανα βοηθούν τα ορφανά παιδιά να ξαναχτίσουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Έχετε μελλοντικά πλάνα;

Το σημαντικότερο μελλοντικό μας πλάνο είναι το σχέδιο μας για το Κομπάνι. Το έχουμε ξεκινήσει ήδη, χτίζουμε μια νέα πόλη, αλλά δεν πρόκειται μόνο για την οικοδόμηση κτιρίων. Αυτή η πόλη θα κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρότυπο μας. Σχεδιάζουμε μια εντελώς οικολογική πόλη. Κάθε πτυχή θα σχεδιαστεί για την ευτυχία του λαού μας, η πόλη θα κάνει τη ζωή ευκολότερη για όλους τους ανθρώπους μας και θα φτιάξουμε ένα υποδειγματικό αστικό κέντρο.

Ένα από τα μελλοντικά μας πλάνα είναι η ίδρυση κεντρικού πανεπιστημίου μεγάλης κλίμακας στο Kobanê. Δεν έχουμε σχέση με τα πανεπιστήμια του καθεστώτος. Το πανεπιστήμιο μας θα είναι σε θέση να διδάξει σε όλες τις περιοχές και θα είναι ένα κεντρικό πανεπιστήμιο για τη Ροζάβα. Έχουμε καθορίσει κατάλληλες περιοχές για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ελπίζω να ξεκινήσουμε τις προσπάθειες σε λίγα χρόνια. Τα σχέδια αυτά μπορούν να ενισχυθούν με εισερχόμενη βοήθεια, και έτσι η Ροζάβα και το Κομπάνι θα απαλλαγούν από μια σοβαρή ανεπάρκεια. Εάν δεν μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας γρήγορα και σωστά, πολλοί θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν. Θέλουμε τους ανθρώπους μας να ζουν στις πόλεις και τα χωριά τους, με όλες τις ανάγκες τους να πληρούνται.

Νομίζω ότι έχετε κάνει επίσης κάποιες προσπάθειες για τη δημιουργία ένός μουσείου. Μπορείτε να μας πείτε γι 'αυτό;

Σχεδιάσαμε ένα μέρος του Κομπάνι που κατεδαφίστηκε μετά τον πόλεμο ως μουσείο, για να θυμόμαστε για πάντα την αντίσταση ενάντια στο σκοτάδι. Μετατρέπουμε την περιοχή που καταστράφηκε από τον πόλεμο σε μουσείο. Ο αγώνας του Κομπάνι κερδήθηκε παρά τις πολλές κακουχίες και θέλουμε οι μελλοντικές γενιές να θυμούνται πάντα αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι που περνούν από το χώρο του μουσείου θα μάθουν τα πάντα για τον πόλεμο και τον αγώνα μέσα από πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βίντεο. Σχεδιάζουμε ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στο μουσείο για δραστηριότητες, όπως σεμινάρια και συνέδρια.

Εκλεχτήκατε ως επίσημο μέλος της "Ένωσης Δήμων για την Παγκόσμια Ειρήνη" με έδρα την Ιαπωνία. Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για αυτή την εξέλιξη;

Ήμασταν προσκεκλημένοι σε ένα συνέδριο που φέρνει κοντά δήμους από όλο τον κόσμο και το οποίο πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις του Ναγκασάκι και της Χιροσίμας στην Ιαπωνία πριν από 72 χρόνια. Οι φίλοι μας που ζουν στην Ιαπωνία μας βοήθησαν πολύ μέσω διπλωματικών προσπαθειών για αυτό. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες, καθώς και η συμμετοχή σε συνδικάτα είναι πολύ σημαντική. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να γίνεται λόγος για την πόλη μας στην Ασία. Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για την ειρήνη στο συνέδριο. Το βλέπω σαν ένα νέο πεδίο εμπειρίας. Πολλοί δήμαρχοι από την Ευρώπη και την Αφρική ήρθαν σε μας και προσέφεραν τις απόψεις τους για τον αγώνα μας ενάντια στην ISIS. Υπογράψαμε πρωτόκολλα αδελφοποίησης πόλεων με αρκετές πόλεις. Αρχικά θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο με τη Halabja και ύστερα θα διαδώσουμε αυτές τις δραστηριότητες σε δήμους που χρειάζονται ειρήνη όπως εμείς, ώστε να καλιεργήσουμε την αδελφοσύνη και να δημιουργήσουμε συνείδηση για την παγκόσμια ειρήνη.

Ποιες είναι οι βασικές σας ανάγκες για το σχέδιο αναδιάρθρωσης; Ζητάτε βοήθεια για αυτές τις ανάγκες;

Η πιο θεμελιώδης ανάγκη μας είναι ο χειρουργικός εξοπλισμός. Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα εξοπλισμό για ανοικτές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Πρέπει να στείλουμε τους ασθενείς στη Δαμασκό ή σε άλλες χώρες τώρα. Χρειαζόμαστε πολύ βοήθεια σε αυτόν τον τομέα. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε ορθοπεδικό εξοπλισμό. Δεν έχουμε τίποτα σε κάποια τμήματα. Χρειαζόμαστε τώρα πολλές αναπηρικές καρέκλες, υπάρχει ανάγκη για αναπηρικές καρέκλες και προσθετικά μέλη για τους βετεράνους μας.

Ο δήμος μας διαθέτει πολύ λίγα κατασκευαστικά μηχανήματα και υπάρχουν καθυστερήσεις στις υπηρεσίες. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε κάθε τμήμα της πόλης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες. Χρειαζόμαστε εξοπλισμό οδοποιίας, απορριμματοφόρα, εξοπλισμό καθαρισμού δρόμων ... , εν ολίγοις, χρειαζόμαστε όλα όσα είναι αναγκαία για να «τρέξει» μια πόλη. Ο εξοπλισμός που διαθέτουμε είναι ανεπαρκής.

Όπως γνωρίζετε, ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει και οι ανάγκες μας συνεχίζονται σε πολλές περιοχές. Άνθρωποι από άλλες επαρχίες έρχονται στο Κομπάνι και ο πληθυσμός αναπτύσσεται ραγδαία. Σε σχέση με αυτό, φυσικά, χρειαζόμαστε υποστήριξη τόσο από τους λαούς του Κουρδιστάν όσο και από τη διεθνή κοινότητα. Χρειαζόμαστε υποστήριξη στους τομείς των τροφίμων και της υγείας, αλλά και σε άλλους τομείς.

Ένα άλλο πιεστικό ζήτημα είναι η έλλειψη νερού. Σχεδόν όλος ο πληθυσμός στο Κομπάνι ασχολείται με τη γεωργία και όλα τα εδάφη είναι κατάλληλα για αυτό. Οι αρδευτικοί δίαυλοι είναι ένα έργο προτεραιότητας. Η αρδευόμενη καλλιέργεια στο Kομπάνι θα προσφέρει μεγάλη υποστήριξη σε όλη τη Ροζάβα σχετικά με τα τρόφιμα. Αν τα χωράφια λάβουν νερό, πιστεύω ότι το Κομπάνι μπορεί να ικανοποιήσει τις γεωργικές ανάγκες ολόκληρης της Ροζάβα.

Τέλος, θα ήθελα να δηλώσω ότι το Κομπάνι είναι ένα σύμβολο για την Επανάσταση της Ροζάβα και μια πόλη που έχει δημιουργήσει έναν ηρωικό θρύλο . Για μένα η Επανάσταση της Ροζάβα ξεκίνησε στο Kομπάνι και θέλουμε να δημιουργήσουμε τον καλύτερο νέο βίο για αυτή την πόλη της επανάστασης.


ΠΗΓΗ: http://rojavakurdistan.gr




Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.