Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Στέλιος Κούκος: Άγιος Δαυίδ ο εν Θεσσαλονίκη ο Δεντρίτης, Το θαυμαστό ταξείδι στην Κωνσταντινούπολη


Άγιος Δαυίδ.

Ο Άγιος Δαυίδ ο εν Θεσσαλονίκη ο οποίος ασκήθηκε σε δέντρο αμυγδαλιάς είναι πάρα πολύ γνωστός για την παράδοξη αυτή άσκησή του που διήρκησε τρία χρόνια.

Τρία χρόνια, λοιπόν, παραδομένος στις διαθέσεις του καιρού και ησυχία καμία να μην έχει. Ούτε την σταθερότητα που είχαν οι στυλίτες στους πετρόκτιστους στύλους.

Αυτός ήταν έρμαιο και των ανέμων και όσοι γνωρίζουν τον Βαρδάρη, τον δυνατό αέρα ο οποίος κτυπά ανελέητα κατά καιρούς την Θεσσαλονίκη μπορούν να καταλάβουν πόσο υπέφερε.

Η εμφάνιση του αγγέλου και η ολοκλήρωση της άσκησης του αγίου

Όπως και να έχει στα τρία χρόνια έλαβε ευλογία από τον Θεό να ολοκληρώσει την άσκηση αυτή και να συνεχίσει να ζει ασκητικά σε κελλί. Τώρα, πια, ο έγκλειστος ασκητής ήταν κατάφορτος από πνευματικά χαρίσματα τα οποία αξιώθηκε από την ιδιαίτερη αυτή άσκηση και τον λοιπό οσιακό του βίο.

Και μάλιστα, κοντά σε μια μεγαλούπολη, όπως η Θεσσαλονίκη.

Κάτι, βεβαίως, που θα μπορούσε να αποτελεί αδιακρισία ή και πρόκληση η δημόσια αυτή ασκητική του έκθεση. Αλλά όπως φαίνεται και από την κατάληξη της φοβερής αυτής άσκησης ο Άγιος Δαυίδ δεν έκανε το ασκητικό αυτό πάλαισμα χωρίς άνωθεν φωτισμό και ευλογία.

Εξάλλου άγγελος τού μετέφερε την ευαρέσκεια του Κυρίου, την ευόδωση των προσευχών και της άσκησής του, όπως και πρόρρηση για τα τέλη της ζωής του.

Όταν ο Άγιος Δαυίδ βρισκόταν πάνω στην αμυγδαλιά αποτελούσε θέαμα παράδοξο για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, μετά την κάθοδό του έγινε παρηγοριά και παραμυθία των ανθρώπων, αλλά και γιατρός για τα βαριά ψυχικά νοσήματα και τις ανίατες ασθένειες τους!

Συνέχεια εδώ


https://agiatheodora.gr/blog/


ΠΗΓΗ:
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.