Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...


ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΑ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

από Κώστας Σαμάντης

Για πολλά χρόνια και για καμπόσους Έλληνες η Σοβιετική Ένωση ήταν η Μητέρα Πατρίδα. Μόνο το μικρότερο κομμάτι της Αριστεράς, πχ. η και Ανανεωτική καλούμενη από την νεολαία της οποίας (ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος) ο γράφων είχε περάσει ένα φεγγάρι στα μαθητικά του χρόνια, ασκούσε κριτική για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έκανε κατά καιρούς.
Ακόμη όμως και μετά την παταγώδη πτώση του τείχους του Βερολίνου και των καθεστώτων που είχαν συνδεθεί μαζί του, οι κρυφές αγάπες παρέμειναν. Μέχρι και ο Κύρκος είχε ρίξει το δάκρυ του για την αποκαθήλωση του "υπαρκτού σοσιαλισμού".
Ο γράφων υπήρξε επίσης φανατικός αναγνώστης της Ελευθεροτυπίας ήδη από το πρώτο φύλλο της. Με στεναχώρια είχε βιώσει το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας. Το σχήμα που ακολούθησε, η ΕφΣυν, δεν τον ενθουσίασε αλλά τι να κάνουμε;
Από το '89 και μετά τα ορφανά του Στάλιν και του Μπρέζνιεφ δεν ζορίστηκαν. Συνέχισαν να διατηρούν την αδυναμία τους, έστω υπόγεια έστω ασυνείδητα, για την Μητέρα Πατρίδα του Γιέλτσιν και του Πούτιν. Και επειδή, όπως ξέρουμε, μια μητέρα έχουμε, η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως μητριά.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα τελευταία έπαιζε και παίζει η περίφημη ΕφΣυν. Πρωτοπόρος ο ρόλος της στο να μάχεται το οτιδήποτε εθνικό. Από τον εθνικό ύμνο μέχρι το εθνικό σύμβολο και από την εθνική αμυντική βιομηχανία μέχρι τον εθνικό αερομεταφορέα. Οτιδήποτε είχε το επίθετο "εθνικός" έμπαινε στο στόχαστρο.
Ο καιρός πέρασε και η κοινωνία ξέβρασε, πλην εξαιρέσεων, αυτές τις λογικές που αρρωσταίνουν και μόνο στην ιδέα μιας παρέλασης ή του εορτασμού μιας εθνικής επετείου.
Αμ δε... Ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, τα χούγια του ποτέ!
Στην πρώτη φωτογραφία η αμερόληπτη εφημερίδα επιχαίρει για την στρατιωτική παρέλαση της Μητέρας Πατρίδας.
Στην δεύτερη φωτογραφία ξερνάει χολή για τον εθνικό εορτασμό της μητριάς.
Τι να σχολιάσεις για τους ανερμάτιστους;...

ΠΗΓΗ:Κώστας Σαμάντης
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.