Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα – 7 Απριλίου 1999: Η ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελίγράδι, σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ σερβικό λαό (βίντεο)

Ήταν 7 Απριλίου 1999!
Η ημέρα που νιώσαμε όλοι υπερήφανοι για τα παιδιά της ΑΕΚ!
Αψήφισαν τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, τις απειλές των Δυτικών και με πούλμαν βρέθηκαν στο γήπεδο σε αγώνα συμπαράστασης προς το δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας!!!
Άξιζε όσο δέκα πρωταθλήματα!!!
Ζήλια και ΑΓΑΠΗ από έναν Ολυμπιακό!!!
Οι λαοί θα νικήσουν!!!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ 
Σαν σήμερα – 7 Απριλίου 1999: Η ΑΕΚ δίνει φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν στο Βελίγράδι, σε ένδειξη συμπαράστασης στον βομβαρδισμένο από το ΝΑ

 Ήταν 7 Απριλίου του 1999 όταν η ΑΕΚ έγραψε μία από τις μεγαλύτερες σελίδες της ιστορίας της, δίνοντας φιλική αναμέτρηση στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν, εν μέσω πολέμου, σπάζοντας το εμπάργκο του πολέμου εναντίον της Σερβίας.
Ήταν η έμπρακτη συμπαράσταση των Ελλήνων προς τον δοκιμαζόμενο Σέρβικο λαό.
Σε συνέντευξη τύπου, την 3η Απριλίου 1999 , ο Μελισσανίδης δήλωνε την απόφαση της ΑΕΚ να πραγματοποιήσει το «φιλικό ειρήνης».
Το κλίμα ανάμεσα στους φίλους της ΑΕΚ ήταν κάτι παραπάνω από εορταστικό, περιμένοντας με ανυπομονησία αυτό το ξεχωριστό αγώνα. Οι δυσκολίες, ωστόσο ήταν πολλές.
Η ENIC δέχτηκε πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας για να μη διεξαχθεί ο αγώνας. Φόβοι υπήρχαν και για την αντίδραση των Αμερικανών. Αυτό, όμως, δεν πτόησε τους αθλητές της ΑΕΚ και πολλούς οπαδούς της.
Η αποστολή ταξίδεψε αεροπορικώς την παραμονή του αγώνα για την Βουδαπέστη. Στο αεροδρόμιο το παρών έδωσαν ουκ ολίγοι για να συμπαρασταθούν, έστω και ψυχολογικά. Ο κόσμος της ΑΕΚ ήταν πιο μονιασμένος από ποτέ.
Το επόμενο πρωί, Μεγάλη Τετάρτη, η αποστολή ξεκίνησε οδικώς για το Βελιγράδι. Στο κονβόι με τα 5 πούλμαν της ελληνικής αποστολής συμμετείχαν φίλαθλοι της ΑΕΚ, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, πολιτικοί, δημοσιογράφοι κ.α..
Στο πούλμαν Νo 4,οι οργανωμένοι φίλοι της ομάδας, με τους αντιπροσώπους των συνδέσμων στην γαλαρία. Καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού, οι Σέρβοι υποδέχονταν τα λεωφορεία των Ελλήνων, προσφέροντας ψωμί και αλάτι, έθιμο φιλοξενίας.
Πανό κατά του πολέμου, ελληνικές σημαίες και συνθήματα ειρήνης έσπαγαν την νεκρική σιγή του Βελιγραδίου.
Οι Σέρβοι με μάτια δακρυσμένα αποθέωναν τους Έλληνες. Στο γήπεδο είχε έλθει και το 6ο πούλμαν, μέσω Βουλγαρίας, με 50 ακόμη οπαδούς της ΑΕΚ από τη βόρεια Ελλάδα, κυρίως μέλη της Original 21.

Στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 15000 φίλαθλοι. Τα καπνογόνα, τα τραγούδια, τα συνθήματα συνέθεταν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Οι Σέρβοι τραγουδούσαν ακατάπαυστα και στα ...Ελληνικά (!) αντιαμερικανικά συνθήματα.
Το «ΑΕΚ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ» και αντίστοιχα «ΠΑΡΤΙΖΑΝ-ΑΕΚ» έδιναν κι έπαιρναν, μέχρι τελικής πτώσης.
Πριν από την έναρξη, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου, ενώ πανό σήκωσαν οι ποδοσφαιριστές, έγραφε: «NATO STOP THE BOBBING».
Οι φίλαθλοι έγιναν ένα και «έκλεψαν» την παράσταση με την συμπεριφορά τους.
Για την ιστορία ο αγώνας είχε διάρκεια μόλις μία ώρα, καθώς στο 61ο λεπτό οι φίλαθλοι και των δυο ομάδων που βρίσκονταν στις εξέδρες, μπήκαν στο γήπεδο κρατώντας στα χέρια ελληνικές και σερβικές σημαίες, φωνάζοντας "Ελλάς, Ελλάς" και "ΑΕΚ, ΑΕΚ", αγκάλιαζαν και φιλούσαν τους παίκτες της Ένωσης.
Κάπως έτσι τελείωσε η μεγάλη αυτή περιπέτεια. Το ταξίδι αυτό θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό όσων το έζησαν, ενώ όλος ο φίλαθλος κόσμος θα θυμάται με περηφάνια την ιστορική εκείνη επίσκεψη.






 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.