Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΝΑΖΙ: ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ


Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονταιΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, καπέλο και κείμενο

Στην οθόνη του TRT, του τουρκικού καναλιού η Emine Erdogan, σύζυγος του Τούρκου προέδρου. Επάνω δεξιά το ρολόι του καναλιού, όπως και σε όλα τα τουρκικά κανάλια, δείχνει ζωντανά την αντίστροφη μέτρηση μέχρι το τέλος της "κατάπαυσης του πυρός" (κάτι που δεν ξεκίνησε στην πραγματικότητα ποτέ). Φανατίζουν τον φανατισμένο όχλο να αναμένει την επόμενη σφαγή των Κούρδων της Ροτζάβα!!!

Στη δεύτερη φωτογραφία οι μαθητές, όπως και κάθε πολίτης, σε κάθε δημόσια εκδήλωση συμμετέχει στην εθνικιστική συλλογική υστερία με στρατιωτικό χαιρετισμό!

Αν αυτό δεν είναι φασισμός τότε τι είναι;

Για όσους έχουν μνήμη και είναι γνώστες της βαλκανικής ιστορίας δεν ξενίζει.

Για τους μη ενήμερους ή τους αμφισβητίες ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για την σχέση Κεμαλιστών και Ναζί, για τον ρόλο του Ατατούρκ ως προτύπου για τον Χίτλερ από έναν διακεκριμένο ιστορικό και μελετητή της τουρκικής ιστορίας και ιδεολογίας στον 20ο αιώνα, τον Stefan Ihrig και τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (φωτό 3). Τίτλος, «Ατατούρκ και Ναζί: Δάσκαλος και μαθητές στην εφαρμογή του ολοκληρωτισμού».

Είναι η πρώτη ίσως συγκροτημένη προσπάθεια αποδόμησης της φιλοκεμαλικής «προκατάληψης», της άποψης που κυριάρχησε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα ότι ο κεμαλισμός ήταν ένα φιλελεύθερο, αντιιμπεριαλιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα που κυριάρχησε στη δυτική ιστορική θεωρία, και κυριάρχησε κυρίως, στα "κεμαλικά" μυαλά της πλειοψηφίας της ελληνικής αριστεράς.
Ήταν η βασική αιτία που δεν της επέτρεψε να δείξει την διεθνιστική της αλληλεγγύη στους γενοκτονημένους λαούς της Μ. Ασίας, καθώς και η αδυναμία της να αναλύσει την γεωπολιτική εξέλιξη της ιστορίας στη γειτονιά μας.

Γερομοριάς



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.