Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Συμφωνία για τους μετανάστες στην Αλβανία : η κεντροδεξιά αλβανική αντιπολίτευση προσφεύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Μολονότι είναι απίθανο το Δικαστήριο να μπορέσει να αποφανθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την ψήφιση του κοινοβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου, τώρα προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς την υλοποίηση της συμφωνίας που επιθυμεί η Giorgia Meloni με την Αλβανία αυτή τη φορά.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ


Στην Συμφωνία για τους μετανάστες που παρουσιάστηκε απροσδόκητα πριν από ένα μήνα από την ιταλική κυβέρνηση μετά από διμερή συνάντηση στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αντιδρά η η αλβανική αντιπολίτευση, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολιτικές της κυβέρνησης Ράμα. (θυμίζουμε ότι η Συμφωνία προβλέπει την δημιουργία δύο campus για μετανάστες στην Αλβανία, με χρηματοδότηση της Ιταλίας).

Η ιδέα ότι η Αλβανία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να δει θετικά διαπιστευμένη τη στρεβλή πορεία της προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μάλλον απατηλή και απλοποιεί σημαντικά την πραγματικότητα. Μάλιστα, στις 5 Δεκεμβρίου, το Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Λουλζίμ Μπάσα, μαζί με την κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε υποσχεθεί στον υπουργό Αντόνιο Ταγιάνι ότι δεν θα αντιταχθεί στη συμφωνία, έχουν υποβάλει δύο προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την αναστολή της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας, η οποία θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο των Τιράνων στις 22 Δεκεμβρίου, για συνταγματική παρανομία και παραβίαση του αλβανικού δικαίου.

Συγκεκριμένα, το σημείο που αμφισβητεί η αντιπολίτευση, στο οποίο στοχεύουν σε γρήγορη παρέμβαση του Δικαστηρίου, είναι η υποτιθέμενη ασυμβατότητα με τα άρθρα 3, 4 και 7 του Συνταγματικού τους Χάρτη και με νόμο του 2016 για τις διεθνείς συμφωνίες. Στις προσφυγές διευκρινίζεται ότι η συμφωνία «ξεπερνά το απλό πρωτόκολλο μεταξύ δύο κυβερνήσεων, αφού η Αλβανία παραιτείται από την κυριαρχία της στο έδαφος που προορίζεται για τα κέντρα υποδοχής και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει λάβει την άδεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. “.

Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου για την υπόθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα, δεν προκύπτουν μόνο νομικά στοιχεία, αλλά αμφισβητούνται και οι πολιτικές μέθοδοι «ελλιπούς διαφάνειας» με τις οποίες ολοκληρώθηκε η συμφωνία από τον πρωθυπουργό. «Η συμφωνία ανακοινώθηκε με περίεργο τρόπο και χωρίς προειδοποίηση και ο Ράμα, εκμεταλλευόμενος το κοινοβουλευτικό χάος, κατάφερε να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση, προκαλώντας ανησυχία στον πληθυσμό», αναφέρεται στο κείμενο της έκκλησης που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Shqiptarja. Δεν ενδιαφέρει μάλιστα την αντιπολίτευση μόνο η δήθεν αντισυνταγματικότητα του συμφώνου. Πράγματι, ένα θέμα στο οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ράμα επιμένουν πιέζοντας την κυβέρνηση από την ανακοίνωση της συμφωνίας είναι αυτό της ασφάλειας.

Για το λόγο αυτό, την ίδια ημέρα που κατατέθηκαν οι προσφυγές, ο Υπουργός Εσωτερικών Τουαλάντ Μπάλα κλήθηκε να εκθέσει τη συμφωνία ενώπιον της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, ευκαιρία κατά την οποία η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε το μπλοκάρισμα των εργασιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας. αναγκάζοντας την εργασία να συνεχιστεί στο διαδίκτυο. Εδώ, ο Balla επανέλαβε ότι η κατασκευή των κέντρων και τυχόν πρόσθετες δαπάνες θα βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Ιταλία και ότι «το πρωτόκολλο είναι σημαντικό για την Αλβανία γιατί της επιτρέπει να εδραιωθεί με υπεύθυνο τρόπο στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και επομένως να ληφθεί υπόψη αξιόπιστη από σημαντικούς διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Μολονότι είναι απίθανο το Δικαστήριο να μπορέσει να αποφανθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την ψήφιση του κοινοβουλίου στις 22 Δεκεμβρίου, τώρα προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην πορεία προς την υλοποίηση της συμφωνίας που επιθυμεί η Giorgia Meloni με την Αλβανία αυτή τη φορά.

ΠΗΓΗ:https://www.timesnews.gr/symfonia-gia-toys-metanastes-stin-alvania-i-kentrodexia-alvaniki-antipoliteysi-prosfeygei-sto-syntagmatiko-dikastirio/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.