Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Για τον Ευγένιο Αρανίτση



Η σειρά των εκδηλώσεων ΖΩΝΤΕΣ & ΤΕΘΝΕΩΤΕΣ με τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη συνεχίστηκε με μια βραδιά αφιερωμένη στον Ευγένιο Αρανίτση, τον Ιανουαρίου του 2024 στην Στέγη Bibliotheque.

 Ευχαριστούμε τις φίλες και τους φίλους που ήρθαν. Ευχαριστούμε τη Λένα Μπαμπασάκη, τον Θανάση Πάνου, και τον Πάνο Στασινό που απάγγειλαν επιλεγμένα αποσπάσματα από τα βιβλία του Αρανίτση. 

«Αμέριμνος διάβαζα Αρανίτση σε έναν κήπο στα Ιλίσια. Με αρπάζουν ξαφνικά πέντε γομάρια, ντουλάπες, κτήνη, προάνθρωποι, τριχωτοί. Με χτυπάνε άσπλαχνα, κοπανώντας με παντού, στην κνήμη, στο μετατάρσιο, στην ωλένη. Μου λένε: Μην σε ξαναπιάσουμε να διαβάζεις Αρανίτση. Είμαστε το Λογοτεχνικό Παρακράτος».

 Λορέντζος Νεβερδελές, Μνήμες & Στοχασμοί, εκδ. Bibliothèque, σ. 24 Ο Ευγένιος Αρανίτσης (Κέρκυρα, 5 Οκτωβρίου 1955) είναι ποιητής, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος.

 Το 1986, σε συνεργασία με τον Οδυσσέα Ελύτη, εξέδωσαν το λεύκωμα Το δωμάτιο με τις εικόνες. Η συλλογή Σε ποιον ανήκει η Κέρκυρα απέσπασε το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για το δοκίμιο. Από το 1978 μέχρι το 2014 αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 ασχολείται με τη σύνθεση ενός μεγάλων διαστάσεων ποιητικού έργου (Μορφολογία), του οποίου προδημοσιεύσεις έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2007, το περιοδικό Πόρφυρας τού αφιέρωσε ένα ειδικό τεύχος. Την ίδια χρονιά, το μυθιστόρημά του Λεπτομέρειες για το τέλος του κόσμου κυκλοφόρησε στα γαλλικά από τις εκδόσεις Flammarion. -------)

ΠΗΓΗ:https://youtu.be/dWxZxTWKtyc?si=0jJPsR2jJxnhhdIe
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.