Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Η ποιότητα της αμφιβολίας...



 πατέρας ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ 

"Οτιδήποτε δεν έχει την ΠΟΙΟΤΗΤΑ της ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ είναι επικίνδυνο." 


—"Οτιδήποτε κάνει ο άνθρωπος που δεν έχει την ποιότητα της αµφιβολίας είναι επικίνδυνο. Είναι εκτροπή. Το ΑΛΗΘΙΝΟ πρέπει να έχει την ποιότητα της αµφιβολίας. Και σ’ όσους μιλάνε για πίστη χωρίς την ποιότητα της αμφιβολίας δεν έχω καµιά εμπιστοσύνη. ….

Είναι πολύ σημαντικό ο άνθρωπος να γνωρίζει τον εαυτό του, αλλά και τα ΚΙΝΗΤΡΑ του. Γιατί δεν έχει σηµασία τι κάνουµε και τι λέµε. Εκείνο που έχει σηµασία είναι ΓΙΑΤΙ το κάνουµε και ΓΙΑΤΙ το λέµε.

Ένας µεγάλος ασκητής έλεγε πως ο διάβολος δεν έχει καµία αντίρρηση σ’ όσα οι άνθρωποι κάνουν για τη σωτηρία της ψυχής τους – νηστείες, προσευχές, µελέτη των γραφών – µέχρι να δει τα κίνητρά τους. Γιατί τα κίνητρα µπορεί να τον εξυπηρετούν θαυμάσια..

...Πολλοί  αντιλαµβάνονται την πίστη µ’ έναν ωφελιµιστικό τρόπο. Ζητάνε συνεχώς από τον Θεό κάτι. Αλλά ΠΙΣΤΗ δεν είναι να ζητάς κάτι από τον Θεό, ΠΙΣΤΗ είναι να ΖΗΤΑΣ τον ΙΔΙΟ
τον ΘΕΟ …"

– Γι’ αυτό χαρακτηρίσατε καταναλωτική τη σχέση πολλών πιστών µε τον Θεό;

—" Ναι, γιατί γι’ αυτούς ο Θεός είναι κάποιος που τον στέλνουν για θελήµατα. Κάποιος από τον οποίο ζητούν να τους εξασφαλίσει αυτά που θέλουνε. Τα οποία ως επί το πλείστον είναι υλικά πράγµατα. Ζητάµε από τον Θεό συνεχώς ανταλλάγµατα. Αυτό κάνουµε οι περισσότεροι... "

— Ναι, αλλά και η θρησκεία δεν προσφέρει ως αντάλλαγµα τον Παράδεισο; Αυτό το αντάλλαγµα δεν υπονοµεύει την ουσία;

— "Δεν είναι αντάλλαγµα ο Παράδεισος. Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ είναι όταν εγώ ΔΕΝ ΒΙΑΖΩ τη ΦΥΣΗ µου. Η φύση µας είναι ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ , όχι να µισούµε. Όταν ΑΓΑΠΩ, αυτό είναι ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Δηλαδή, έχω ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ . Δεν είναι κάτι που έχει φτιάξει ο Θεός και µου το προσφέρει ως αµοιβή ή µου το επισείει ως απειλή".

πατέρας Φιλόθεος ΦΑΡΟΣ

(Αποσπάσματα από συνέντευξη του στον Θανάση Φωτίου).


ΠΗΓΗ: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.