Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Σαν σήμερα, 30 Απριλίου 2011, πέθανε ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας.



Του Αριστομένη Συνγκελάκη


Σαν σήμερα, 30 Απριλίου 2011, πέθανε ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας.

Ο Απόστολος Σάντας με καταγωγή από τη Λευκάδα (από τον πατέρα του) και τη Βυτίνα (από τη μητέρα του), γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στην Πάτρα. Αποφοίτησε από τη Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών (μετά την απελευθέρωση). 
Αντιδρώντας έντονα στην εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, μαζί με τον καρδιακό του φίλο Μανώλη Γλέζο, θα εμπνευστούν, θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν ένα ασύλληπτης γενναιότητας εγχείρημα: να κατεβάσουν από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης την πολεμική σημαία του Γ' Ράιχ. Θα το καταφέρουν τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941. Η ηρωική αυτή πράξη  αναπτέρωσε το ηθικό των σκλαβωμένων λαών της Ευρώπης κι έδειξε ότι ο Άξονας δεν ήταν αήττητος!



Στη συνέχεια, από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ αντιστάθηκε και πολέμησε τους κατακτητές (τραυματίστηκε μάλιστα το 1944).

Προς "επιβράβευση" της αντιστασιακής του δράσης το ελληνικό κράτος εξόρισε τον ήρωα Λάκη Σάντα στην Ικαρία το 1946, τον φυλάκισε το 1947 στην Ψυττάλεια και το 1948 τον έστειλε στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Από εκεί κατάφερε να ξεφύγει για να καταλήξει στην Ιταλία και στη συνέχεια στον Καναδά, όπου έζησε έως και το 1962 για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1963.
Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τον Ευάγγελο Μαχαίρα, τον Στέλιο Ζαμάνο, τον καπετάν Ερμή, τον Μπάμπη Ρούπα και πλειάδα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, συμμετείχε στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου το Ιανουάριο του 1996 και μέχρι το θάνατό του αγωνίστηκε για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Σε όλη του τη ζωή παρέμεινε ασυμβίβαστος ιδεολόγος και συνεπής αγωνιστής, πρότυπο ηθικά ακέραιου και προοδευτικού ανθρώπου. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω το 2010, λίγο πριν την έκδοση του βιβλίου του "Μια νύχτα στην Ακρόπολη. Μνήμες από μία σπουδαία εποχή" (εκδόσεις Βιβλιόραμα, Αθήνα 2010) και διαπίστωσα ο ίδιος την σεμνότητα, τη γλυκύτητα και την ανιδιοτέλεια του χαρακτήρα του.

Οι κόρες του Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα συνεχίζουν τον αγώνα από τις γραμμές του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ! ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

Από τους Πύργους Εορδαίας έχετε την αγάπη μου!




ΠΗΓΗ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0369wTrt35waqBLG1PB2brtJraJ4uUChkZbCfWAuAwGfYoYQgRboM8E5MaoPtL1ChCl&id=1076066230
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.