Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Η υποκρισία της Δύσης για την Ουκρανία




Από Αντώνης Ανδρουλιδάκης


Η υποκρισία της Δύσης είναι μονάχα μια από τις συνέπειες του έσχατου μηδενισμού, δηλαδή του τεράστιου ελλείμματος αυθεντικότητας, που μεταμορφώνει το δυτικό πρόσωπο σε ανέραστο προσωπείο.  
Σ' αυτό το δυτικό προσωπείο, που μπορεί χαλαρά να βομβαρδίζει το Βελιγράδι, την Λευκωσία ή την Βαγδάτη, αλλά διαρρηγνύει τα ιμάτια του όταν άλλος βομβαρδίζει το Κίεβο, συμπυκώνεται το υπαρξιακό ανθρωπολογικό έλλειμμα των δυτικών κοινωνιών.
Και επειδή πρόκειται για έλλειμμα οντολογικής φύσης καμιά (δυτική) ψυχολογία δεν επαρκεί για να το εξηγήσει. Αντιθέτως μάλιστα θα κάνει ότι μπορεί για να ψυχολογικοποιήσει τον αντίπαλο. Να τον χωρέσει στα στενά καλούπια μιας ψυχοπαθολογικής ετικέττας, για να μπορέσει έτσι να αποκρύψει το δικό της υπαρξιακό κενό. Ότι κάνει άλλωστε και το ίδιο το δυτικό άτομο στην καθημερινή του πρακτική.   
Το υπαρξιακό κενό(αδιέξοδο) αυτό είναι άρρηκτα συνυφασμένο με τον τύπο ανθρώπου που αναπαράγει διαρκώς ο ίδιος ο δυτικός πολιτισμός και τον οποίο τόσο εύστοχα μόνο ο Ντοστογιέφσκι κατάφερε να καταδείξει. Πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο, μάλλον.

ΠΗΓΗ: Αντώνης Ανδρουλιδάκης fb
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.