Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Στέλιος Κούκος: Άγιος Αλέξανδρος ο Δερβίσης, Η περιπετειώδης ζωή του στης Ανατολής τα μέρη και το μαρτύριο του!


Νεομάρτυρας Άγιος Αλέξανδρος ο Δερβίσης.
Έργο του Γιώργου Κόρδη.

Γράφει ο Στέλιος Κούκος

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα (26 Μαΐου) η αιθέρια μορφή του ωραίου στην όψη και εύμορφου στην ψυχή Αγίου Αλεξάνδρου του Δερβίση, του εκ Θεσσαλονίκης, έρχεται να μας θυμίσει πόσο αναπάντεχα μπορεί να εξελιχθεί η ζωή ενός ανθρώπου.

Ενός ανθρώπου καλών προθέσεων που η πορεία της ζωής του μπορεί να λάβει δυσοίωνη, ζοφερή πορεία και, όμως, εν τέλει, ο άνθρωπος αυτός, να καταφέρει να βρεθεί σε καλύτερη θέση από αυτούς οι οποίοι πορεύονταν ευοίωνα και προπαντός συνετά!

Μυστήριον ξένον!

Μια τέτοια πορεία ζωής φαίνεται να διέγραψε ο δύσμοιρος και συγχρόνως εύμοιρος, καλόμοιρος Άγιος Αλέξανδρος ο Δερβίσης που εν τέλει κατάφερε να διαχειριστεί επιδέξια, με ιδιαίτερη σύνεση, αξιοπρέπεια, θάρρος και γενναιότητα το νεανικό του ολίσθημα να αλλαξοπιστήσει.

Βεβαίως, δεν οδηγήθηκε στην αγιότητα μέσω της ένταξής του στους μουσουλμάνους δερβίσηδες.

Ο Αλέξανδρος γνώρισε και πέρασε μέσα από αυτήν πνευματική κατάσταση την οποία, τελικά, απέρριψε, και έτσι έφτασε και πάλιν στην πατρογονική πίστη και στο φως, όπως διακήρυξε ο ίδιος. Και, μάλιστα, ενώπιον μουσουλμανικού δικαστηρίου, φορώντας την στολή των δερβίσηδων! Πράγμα που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και ο δικαστής αναρωτιόταν αν τρελάθηκε ή ήταν μεθυσμένος!

Νεομάρτυρες


Η ιδιότητα του δερβίση που συνοδεύει εκ τότε το όνομα του Νεομάρτυρα Αγίου Αλεξάνδρου προσδιορίζει επίσης την εποχή στην οποία έζησε. Όπως σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους είχαμε αγίους οι οποίοι διετέλεσαν ιερείς στους ναούς των αρχαίων θεών, δημίους των μαρτύρων, μίμους-ηθοποιούς οι οποίοι σατίριζαν δημοσίως τους χριστιανούς και τα χριστιανικά μυστήρια, και εν τέλει όλοι αυτοί μεταστράφηκαν, μαρτυρώντας, μάλιστα.

Επί τουρκοκρατίας είχαμε τους νεομάρτυρες τους εξ Αγαρηνών μεταστραφέντες και, φυσικά, τους λοιπούς νεομάρτυρες οι οποίοι για ποικίλους λόγους εξώμοσαν-τούρκεψαν και αργότερα αποκατέστησαν το χριστιανικό τους φώτισμα που έχασαν με τα μαρτυρικά τους αίματα.

Συνέχεια εδώ: https://agiatheodora.gr/blog/

ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2024/05/blog-post_26.html?m=1
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.