Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Τα οικονομικά του ελληνικού τουρισμού


Του Βασίλη Βιλιάρδου 

Το 2019, η Ελλάδα ήταν στη 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, με περίπου 34 εκ. επισκέπτες - με τα τουριστικά της έσοδα, στα 18,2 δις €.

Το ίδιο έτος, το 2019, τη 12η θέση στην παγκόσμια κατάταξη σε σχέση με τα τουριστικά έσοδα κατέλαβε η Τουρκία- με 40 δις $ έσοδα και με αφίξεις περί τα 50 εκ. άτομα.

Ο τουρισμός της Τουρκίας τώρα θεωρείται φθηνός, επειδή ευρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα τουριστικά της έσοδα, αλλά στην 6η θέση όσον αφορά τις αφίξεις – πάντοτε το 2019. Ο τουρισμός της Ελλάδας είναι όμως πολύ φθηνότερος – αφού με 34 εκ. αφίξεις ή το 68% σε σχέση με την Τουρκία, είχαμε 18,2 δις € έσοδα ή το 48% σε σύγκριση με την Τουρκία.

Το χειρότερο όλων είναι βέβαια το γεγονός ότι, το ελληνικό τουριστικό προϊόν «ενσωματώνει» έως και λιγότερο του 20% εγχώριους παραγωγικούς συντελεστές – στο τελικό τουριστικό προϊόν.

Δηλαδή, καλύπτεται σχεδόν κατά 80% από εισαγωγές, προκαλώντας την αύξηση του εμπορικού μας ελλείμματος – με τελικό αποτέλεσμα τα έσοδα του τουρισμού να μην εξισορροπούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας που έφτασε στα -20,1 δις € το 2022.

Αντίθετα, το αντίστοιχο τουρκικό τουριστικό προϊόν καλύπτεται από την εγχώρια παραγωγή σχεδόν κατά 90% - μόλις κατά περίπου 10% από τις εισαγωγές. Επομένως δεν αυξάνει το εμπορικό έλλειμμα της χώρας – γεγονός που θα έπρεπε όχι μόνο να προβληματίζει τις κυβερνήσεις μας που στην ουσία αδιαφορούν για τη σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή, αλλά όλους εμάς να ντρεπόμαστε, λόγω της παραπάνω σύγκρισης.

Είναι άλλωστε κάτι παραπάνω από προσβλητικό να έχουμε κατά πολύ χειρότερες επιδόσεις από την Τουρκία – ενώ δεν έχει απολύτως κανένα νόημα ο φθηνός τουρισμός που απλά καταστρέφει τις υποδομές, πολύ περισσότερο όταν στηρίζεται σε τέτοιο βαθμό στις εισαγωγές. 

Είναι θλιβερό δε το ότι, τα πιο πολλά ξενοδοχεία μας λειτουργούν σήμερα με ζημίες - αδυνατώντας να παρέχουν σωστές αμοιβές και συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους τους.

facebook.com/WorldofFactsFB


ΠΗΓΗ: https://twitter.com/ViliardosV/status/1685252844843159552?t=sW6D02yPbaWKVvakjyUAfw&s=19
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.