Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ψηφίσματα για θανόντες...

Γιάννης Τοπαλίδης 


Ψηφίσματα για θανόντες ακαδημαϊκούς εκδίδουν οι σχολές και τα τμήματα για να τιμήσουν τους εκλιπόντες, ενίοτε και για να σώσουν τα ίδια την τιμή τους. 

Σύμπασα η Θεολογική Σχολή ΑΠΘ, δια του Κοσμήτορα κ. Χρυσοστόμου Σταμούλη, εξέδωσε ψήφισμα. Ο Γιανναράς εκτός από τη Σορβόννη, ήταν διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ήταν όμως πτυχιούχος της ομώνυμης σχολής Αθηνών - ΕΚΠΑ. 
Δυστυχώς, εκεί, μόνο του το τμήμα Θεολογίας, χωρίς την Κοινωνική Ποιμαντική, εξέδωσε ανακοίνωση. 
Ο πρόεδρος του τμήματος κ. Μόσχος, έσωσε την τιμή του τμήματος. 

Ο Γιανναράς εν ενεργεία, απερρίφθη 3 φορές από τη σχολή που σπούδασε. Δεν τον ήθελαν καθηγητή εκεί, διότι ήταν πολύ "φιλόσοφος", ενίοτε αιρετικός... Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη τον ήθελε. Αυτός δεν δέχτηκε να υποβάλει. 

Το τραγικό είναι με το Πάντειο. 20 χρόνια πρωτοβάθμιος καθηγητής φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας στο τμ. Διεθνών Σπουδών του Παντείου και μετά την εκδημία του καθηγητή Φιλοσοφίας του τμήματος Δ.Σ., εκεί, σφυρίζουν κλέφτικα. 

Μοναδική εξαίρεση ο παλαιός μαθητευόμενος συνεργάτης του, καθηγητής, πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Άγγελος Συρίγος. 

Στις εξαιρέσεις ο φίλος του Γεώργιος Μπαμπινιώτης κι ο ιδεολογικός του αντίπαλος Αντώνης Λιάκος.

Μπράβο στον οικουμενικό Πατριάρχη π. Βαρθολομαίο. Αμέσως μόλις το έμαθε, κατέβηκε στο Φανάρι κι έκανε Πατριαρχικό Τρισάγιο.

Μπράβο και στην Ελλαδική Ιερά Σύνοδο.

Όμως η χριστιανοβλακεία πάει σύννεφο... Ο άνθρωπος που απενοχοποίησε το σώμα και κατήγγειλε τον θρησκευτικό νεοπλατωνισμό, κατηγορείται, ων άταφος νεκρός, είτε ως αντιδυτικός νεοπλατωνικός από τους διανοούμενους, είτε ως νικολαΐτης ανήθικος από τους φονταμενταλιστές. 

Έχει ενδιαφέρον αυτή η ιστορία φίλοι μου... Απευθύνομαι στους όψιμους φίλους με τους οποίους αλλάζουμε συχνά κουβέντες στις θεολογικές ανησυχίες τους...

Δεν έχουμε Μία Αγία Καθολική και Αποστολική εκκλησία, αλλά τάσεις που αλληλοϋπονομεύονται. Και αλληλοαμφισβητούνται. Για να μην εκπλήσσεστε.

___________

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκε τον αιφνίδιο θάνατο του διακεκριμένου διδάκτορά της και πολιού καθηγητή 

Χρήστου Γιανναρά 
 

Ο Χρήστος Γιανναράς, υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία.  Ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε στα πανεπιστήμια του Παρισιού, της Γενεύης,  της Λωζάννης και της Κρήτης. 
Εκείνο όμως που τον χαρακτήρισε ανεξίτηλα ήταν η συνεχής και οπωσδήποτε ρηξικέλευθη για την εποχή του θεολογική  συγγραφή. Συγκαταλέγεται δίχως καμία αμφιβολία ανάμεσα στους επιδραστικότερους  θεολόγους του καιρού του. 
Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τίμησε τον Χρήστο Γιανναρά με το Οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρήτορος,εντάσσοντάς τον στην χορεία των οφφικιαλίων της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. 

Η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης τιμώντας την προσφορά και τη μνήμη του, στην τελευταία  Συνεδρία της αποφάσισε ομόφωνα:

- Να εκφραστούν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

- Να αναρτηθεί το παρόν Ψήφισμα στην ιστοσελίδα της Κοσμητείας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και να επιδοθεί στην οικογένειά του.

- Να κατατεθεί χρηματικό ποσόν αντί στεφάνου, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας, για τη στήριξη του Οίκου Ευγηρίας Κυθήρων «Κασσιμάτειον». 

Λόγω απουσίας του Κοσμήτορα Χρυσόστομου Σταμούλη σε συνέδριο στην Ιταλία, τη Σχολή θα εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία ο καθηγητής Θεόδωρος Γιάγκου. 

Πανεπιστημιούπολη 27  Αυγούστου  2024

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής
Χρυσόστομος Α. Σταμούλης

https://www.theosch.auth.gr/wp-content/uploads/sites/114/2024/08/psifisma_Giannaras_Kosmiteia.pdf

ΠΗΓΗ: https://www.facebook.com/share/p/kdb6fJziLUoZpsWT/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.