Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Παιδαγωγικά βίντεο - ταινίες







Παιδαγωγικά video από τη ΔΟΕ
Όλα τα video στον παρακάτω σύνδεσμο:


Η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας) υποτίτλισε 22 ταινίες που αναφέρονται σε παιδαγωγούς και στοχαστές οι οποίοι/ες επηρέασαν και επηρεάζουν έως σήμερα την παιδαγωγική σκέψη και τις παιδαγωγικές πρακτικές, με στόχο την επαναπροσέγγιση με την ιστορία της παιδαγωγικής, την επαφή με σημαντικές παιδαγωγικές ιδέες και πρακτικές και τη δημιουργία αναστοχαστικού παιδαγωγικού προβληματισμού.
 
Ο υποτιτλισμός των 22 ταινιών πραγματοποιήθηκε από τη ΔΟΕ στο πλαίσιο των δράσεων που αναγράφονταν στα ενιαία κείμενα, τα οποία ανάρτησαν τα σχολεία με αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, ακυρώνοντας στην πράξη τη διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση των σχολείων και την εμπορευματοποίηση της παιδείας, που προωθείται από τους νόμους της αξιολόγησης 4823 και 4692.

Μαζί με 4 ακόμη ταινίες που έχουν υποτιτλιστεί από την παιδαγωγική ομάδα «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ», συγκεντρώνονται 26 ταινίες των 13-14 λεπτών, που μας ταξιδεύουν στην ιστορία, μάς παρουσιάζουν σε κάθε ταινία μια σημαντική μορφή της παιδαγωγικής επιστήμης, τα βασικά ερωτήματα που έθεσε, τις απαντήσεις που έδωσε στην εποχή της, τις προεκτάσεις και τη σημασία για σημερινά εκπαιδευτικά ζητήματα και αναζητήσεις, σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Κάθε ταινία είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο ενημέρωσης, πολιτισμού, προβληματισμού.

Οι ταινίες αυτές είναι γαλλικής παραγωγής και δημιουργήθηκαν το 1999-2001 από τον Philippe Meirieu, επομένως αντανακλούν την εποχή της παραγωγής τους και τις αντιλήψεις του δημιουργού τους. Ως εκ τούτου η θέασή τους πρέπει να γίνει με κριτική διάθεση.
Ο Philippe Meirieu δίδαξε σε όλες τις βαθμίδες της γαλλικής εκπαίδευσης. Είναι επίτιμος καθηγητής των επιστημών της αγωγής του Πανεπιστημίου της Λυόν. Υπήρξε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Cahiers pédagogiques». Σήμερα το έργο του αφορά κυρίως τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης, την ιστορία και το παρόν της παιδαγωγικής καθώς και τις σχέσεις εκπαίδευσης και πολιτικής. 

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του στην εκδήλωση της ΔΟΕ 27 Μαρτίου 2022:

 
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέλουν να μετατρέψουν την έννοια της παιδείας και της γνώσης σε κατάρτιση δεξιοτήτων, σε μετρήσιμες ποσότητες, σε δείκτες αποτελεσματικότητας και σε συλλογή εργαλειακών πληροφοριών. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρούν το χτύπημα της παιδαγωγικής επιστήμης, θέλοντας να την υποβιβάσουν απλώς δε διδακτικές τεχνικές και κατακερματισμένα κριτήρια αποτελεσματικότητας.

Με τον ίδιο τρόπο επιχειρούν να μετατρέψουν τον/την εκπαιδευτικό σε άβουλο, χειραγωγημένο και υποταγμένο γρανάζι, σε ένα σχολείο χωρίς δημοκρατία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη, αλλά στο έδαφος του ανταγωνισμού, της ιεραρχίας και του φόβου.
Οι μαθητές που θα βγαίνουν από ένα τέτοιο σχολείο της αγοράς θα είναι οι πληβείοι της σύγχρονης εποχής, που θα αναζητούν ευκαιρίες επιβίωσης στην παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας, ενός θρυμματισμένου κόσμου.

Ξανακοιτάμε, λοιπόν τις ρίζες της επιστήμης μας, για να ξαναστήσουμε με τους/τις μαθητές/τριές μας, μια κοινότητα γνώσης, μια κοινότητα αναζήτησης και πράξης, μια κοινότητα κριτικής σκέψης, μια κοινότητα ελευθερίας. Ταυτόχρονα, Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το δημόσιο σχολείο, για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για τη ζωή μας. Συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση – χειραγώγηση. Συνεχίζουμε να είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που μοχθούν και αγωνίζονται.

ΠΗΓΗ:Πίνακας_με_διευθύνσεις_παιδαγωγικών__βίντεο_2024_
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.