Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

+κείμενο: Konstantin Mixos "Χορογραφίες που θα ήθελα αλλά δεν θα καταφέρω να κάνω αρ. 1




Φωτό+κείμενο: Konstantin  Mixos 

"Χορογραφίες που θα ήθελα αλλά δεν θα καταφέρω να κάνω αρ. 1


Σαν σήμερα, είναι γνωστό, εκτελέστηκε o Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τρεις συντρόφους του,  στις 30 Μαρτίου 1952.

Η φωτογραφία είναι  λίγο πριν από την εκτέλεση.
Επικεντρώνω το ενδιαφέρον μου στον άντρα που είναι δεύτερος από δεξιά, τον Ηλία Αργυριάδη.

 Μηχανικός-ηλεκτρολόγος τον φώναζαν Ήφαιστο διότι έπιαναν τα χέρια του. Αυτός έστησε τον ασύρματο στη βίλα «Αύρα» στη Γλυφάδα όπου διέμενε με την οικογένειά του. Όταν συνελήφθη, η ασφάλεια πήρε για ανάκριση και τη γυναίκα του, την Κατίνα Δάλλα και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του: την δωδεκάχρονη Έφη, και τις μικρότερες  Ιωάννα και Ολυμπία.

 Όταν οι ανακριτές Λάμπρου (ο γνωστός μετέπειτα βασανιστής του Περικλή Κοροβέση) και Αγγελόπουλος δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν πληροφορίες από τη γυναίκα του, οδήγησαν την Έφη σε νταμάρι στον Υμηττό όπου την υπέβαλαν σε εικονική εκτέλεση.

 Μετά από λίγες ημέρες τις άφησαν όλες ελεύθερες αλλά η μητέρα τους πήρε χάπια και έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού τους και ξεψύχησε στα χέρια της Έφης. 

Οι δύο μικρότερες δόθηκαν για υιοθεσία σε ένα ζευγάρι Ελληνοαμερικανών στη Μασαχουσέτη.
Εδώ σταματώ. Σκέφτομαι αυτά τα δύο κορίτσια, που ήξεραν ότι ήταν άλλων γονιών με άλλες πεποιθήσεις από τους θετούς γονείς τους (τα υιοθετημένα παιδιά δίνονταν σε γονείς αποδεδειγμένα δεξιούς). Τα κορίτσια κατάφερε να τα βρει η μεγαλύτερη αδελφή τους το 1980 αλλά μόνο με την Ολυμπία/Helen μπόρεσε να αποκαταστήσει την σχέση, "η Ιωάννα/Jina ζούσε μια εύθραυστη ζωή αδυνατώντας να διαχειριστεί το παρελθόν της βιολογικής οικογένειας της"*.

Θα ήθελα να μπορούσα να χορογραφήσω αυτό το ανάμεσα που αισθάνθηκαν σε όλη τους την ζωή τα δυο κορίτσια, ανάμεσα σε δυο χώρες, δυο ιδεολογίες, ένα παρελθόν και ένα εντελώς διαφορετικό παρόν και μέλλον. 
Αλλά δεν μπορώ και δεν πιστεύω πια ότι υπάρχει κανένας που παρακολουθεί χορό και ενδιαφέρεται για τέτοια έργα.

*Τις πληροφορίες τις άντλησα από το σημαντικό βιβλίο «ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Υιοθεσίες στην Αμερική του Ψυχρού Πολέμου» της Gonda van Steen που σας είχα παρουσιάσει στα καλύτερα βιβλία του 2021.


ΠΗΓΗ:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid021Sa6CetRvPSt3RKwHtmH2waZ6ohJVw14sCu9tmT84krPaQVCRvNgdL2GYHDV3Fw6l&id=100005655753056
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.