Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Απελευθερώστε τον Κούρδο Κενάν Αγιάς


Αλέκος Μιχαηλίδης 


Ένας δεύτερος «Τσερκέζ Κορκμάζ» ταλαιπωρείται κατά τουρκική εντολή και η κυπριακή δικαιοσύνη καλείται να σταθεί στο ύψος της

Σαν επανάληψη μιας ιστορίας που κόντεψε να ρεζιλέψει την κυπριακή Δικαιοσύνη φαίνεται η νέα υπόθεση σύλληψης Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα, το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Ο νέος «Τσερκέζ Κορκμάζ» συνελήφθη όταν διαπιστώθηκε πως καταζητείται από τις γερμανικές –ασφαλώς– διωκτικές Αρχές και ότι σε βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, που είναι πάντα πρόθυμη να ικανοποιήσει τα τουρκικά αιτήματα, ο 48χρονος συλληφθείς είναι ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, όπως πολλοί, πάρα πολλοί συμπατριώτες του. 

Όπως μαθαίνουμε, ο 48χρονος δεν διώκεται από τις γερμανικές αρχές για αξιόποινη πράξη αλλά, όπως τον Τσερκέζ Κορκμάζ, για συμμετοχή σε διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες προς υπεράσπιση του κουρδικού αγώνα. Οι γερμανικές Αρχές, μάλιστα, τον θεωρούν επικεφαλής τοπικών κουρδικών οργανώσεων και υπεύθυνο διοργάνωσης εκδηλώσεων για λήψη χορηγιών –τι έγκλημα! Έχει εκτίσει φυλάκιση 13 ετών στην Τουρκία, υπό το καθεστώς Ερντογάν και εκκρεμεί 15ετής φυλάκιση αν τελικά εκδοθεί από τη Γερμανία, η οποία φυσικά θα τον παραδώσει στις τουρκικές αρχές. Βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και δέκα χρόνια και έχει αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας και, όπως και στην υπόθεση Κορκμάζ, συνήγορος υπεράσπισής του είναι ο Ευστάθιος Ευσταθίου.

Προς το παρόν, ο επαρχιακός δικαστής Μιχάλης Παπαθανασίου μελετά την περαιτέρω κράτησή του, ενώ ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Βασίλης Μπίσας, υποστήριξε το αίτημά του (για κράτηση του συλληφθέντα) με αναφορές στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και στην επικινδυνότητά του. Χωρίς, ασφαλώς, να καταθέσει κάποιο προηγούμενο, κατά το οποίο κινδύνεψε Κύπριος πολίτης από τη δράση των Κούρδων στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι την 21η Μαρτίου 2019, συνελήφθη επίσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο τότε 60χρονος Κούρδος αγωνιστής Τσερκέζ Κορκμάζ, λόγω γερμανικού αιτήματος για έκδοσή του. Οι γερμανικές αρχές αναφέρονταν επίσης σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς ο Κορκμάζ ήταν ένας από τους πολλούς Κούρδους που αγωνίζονταν για την ελευθερία του λαού τους –«πιάστηκε», λέει, επ’ αυτοφώρω σε διαδήλωση για την κουρδική απελευθέρωση.

Ο αγώνας του συνηγόρου υπεράσπισής του και η κινητοποίηση οργανώσεων, βουλευτών, δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων, οδήγησαν στην ιστορική απόφαση της 12ης Ιουλίου 2019, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του γερμανικού δικαστηρίου για έκδοση του Τσερκέζ Κορκμάζ. Ο κούρδος αγωνιστής, όμως, παρέμεινε στις κυπριακές φυλακές για 77 μέρες –απελευθερώθηκε με εγγύηση στις 7 Ιουνίου 2019– και ταλαιπωρήθηκε ακριβώς λόγω της προθυμίας των Γερμανών να ικανοποιήσουν τους Τούρκους και της απροθυμίας της κυπριακής Δικαιοσύνης να κλείσει εγκαίρως μια υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικής δίωξης.

Στην τότε απόφαση αναφερόταν πως ο Κούρδος Τσερκέζ Κορκμάζ ζητείτο να δικαστεί βάσει των πολιτικών του φρονημάτων και με αυτή τη σκέψη τιτλοφορείται το παρόν άρθρο: Απελευθερώστε άμεσα τον νέο «Τσερκέζ Κορκμάζ». Οποιαδήποτε ολιγωρία στην απόρριψη του αιτήματος έκδοσης από τις γερμανικές αρχές, εφόσον δεν επιδείξουν τεκμήρια «τρομοκρατικής δράσης» του 48χρονου Κούρδου, αναγνωρισμένου ως πολιτικού πρόσφυγα στην Κυπριακή Δημοκρατία, θα είναι μια ακόμα μελανή στιγμή στην ιστορία της κυπριακής Δικαιοσύνης. Η οποία δεν χρωστά τίποτα –και πρέπει να το καταλάβει– ούτε στις γερμανικές διωκτικές αρχές ούτε φυσικά στην Τουρκία που κυνηγά σε κάθε γωνιά του κόσμου Κούρδισσες και Κούρδους, που ζητούν απλώς ένα ελεύθερο και ανθρώπινο μέλλον για τον τόπο τους.

ΠΗΓΗ: 
🖇 https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1678820/apeleftheroste-ton-koyrdo-kenan-agas

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.