Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Ιταλία: Ο αγώνας μιας 12χρονης μαθήτριας στο Τορίνο για να ξανανοίξουν τα σχολεία


Η υπουργός Παιδείας Λούτσια Ατσολίνα της τηλεφώνησε για να την διαβεβαιώσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν σύντομα

Το σχολείο της Ανίτα έκλεισε για δεύτερη φορά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ιταλία, όμως αυτή τη φορά η 12χρονη μαθήτρια αρνήθηκε να μείνει στο σπίτι της.


Σύμφωνα με το Euronews, το κορίτσι κουβαλώντας το ροζ κάθισμά της και το σπαστό τραπεζάκι, πηγαίνει κάθε μερα έξω από το σχολείο του στο Τορίνο, που είναι κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων, για να ζητήσει να ξανανοίξει. Από τις 6 Νοεμβρίου, όταν η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε το Πεδεμόντιο στην «κόκκινη ζώνη», η Ανίτα Ιακοβέλι, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, κάθε πρωί βρίσκεται έξω από το σχολείο Ίταλο Καλβίνο για να παρακολουθήσει από εκεί το μάθημά της μέσω του υπολογιστή.

Σε αυτή τη διαμαρτυρία η Ανίτα απέκτησε παρέα: τη συμμαθήτριά της, τη Λίζα και μερικούς μαθητές ενός γειτονικού γυμνασίου που διεκδικούν ειρηνικά την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

Κάθε πρωί, η Ανίτα εγκαθίσταται έξω από το σχολείο, και έχει μαζί της το πανό όπου εξηγεί το αίτημά της: «Παρούσα! Το σχολείο στην τάξη είναι δικαίωμά μας. Προτεραιότητα στο σχολείο». Φορώντας μάσκα, σκούφο και γάντια για το κρύο, παρακολουθεί στη συνέχεια τα μαθήματα από το τάμπλετ της.

Η υπουργός Παιδείας Λούτσια Ατσολίνα της τηλεφώνησε για να την διαβεβαιώσει ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν σύντομα. «Μου έδωσε συγχαρητήρια γιατί της αρέσει ο αγώνας μου, είπε ότι θα κάνει τα πάντα για να ξανανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο», αφηγήθηκε η Ανίτα στο AFPTV.

«Όταν ανακοίνωσαν ότι θα έκλειναν τα σχολεία, σκέφτηκα ότι δεν θα άντεχα άλλη μια χρονιά εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς μπροστά σε έναν υπολογιστή, δεν μπορείς να παρακολουθήσεις το μάθημα όπως στην τάξη», εξήγησε η μαθήτρια. «Όλα μου λείπουν: τα μαθήματα δια ζώσης, να κοιτάζω τους καθηγητές στα μάτια και όχι μέσα από την οθόνη, η συντροφιά των συμμαθητών μου, να ξυπνάω το πρωί και να ετοιμάζομαι αντί να μένω στο σπίτι με τις πιτζάμες μπροστά στον υπολογιστή», συνέχισε.

Η μητέρα της, Κριστιάνα Περόνε, στηρίζει τον αγώνα της κόρης της. «Πραγματικά, δεν ρώτησε τη γνώμη μου… Μου είπε: "Θα πάω μπροστά στο σχολείο". Το πρωί που της είπα ότι τώρα που μπαίνουμε στην κόκκινη ζώνη θα κλείσουν τα σχολεία (…) θύμωσε», αφηγήθηκε. Η Ιταλία, η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη σφοδρά από την πανδημία, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 45.000 νεκρούς και πάνω από 1,2 εκατομμύριο κρούσματα.


ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr/

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.