Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Κοιμήθηκε στα 94 του ο Ερνέστο Καρντενάλ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα

του Θανάση Ν. Παπαθανασίου


1η Μαρτίου, καθώς θα ξεκινούσε η Σαρακοστή, δηλαδή η αγωνιστική πορεία προς την Ανάσταση,
κοιμήθηκε στα 94 του ο Ερνέστο Καρντενάλ από τη Νικαράγουα: Ένας από του πατέρες της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, επαναστάτης, καθολικός ιερέας και ποιητής.
Στον Καρντενάλ το 1984 ο τότε πάπας Ιωάννης Παύλος απαγόρευσε την άσκηση της ιεροσύνης. Τον απεκατέστησε όμως τριανταπέντε χρόνια αργότερα (το 2019 - ευτυχώς εν ζωή) ο νυν πάπας Φραγκίσκος.

Δυο λόγια του:
«Ο Ιησούς μιλάει πολύ για 'αιώνια ζωή'. Αλλά εμείς ξέρουμε σήμερα ότι δεν πρόκειται για μια εξωγήινη ζωή, αλλά για μια ζωή χωρίς θάνατο... Για την ανάστασή μας δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτε. Και δεν χρειάζεται να σπζοκεφαλιάζουμε πάρα πολύ πάνω σ' αυτό... Εγώ πιστεύω πάρα πολύ απλά... ότι η τάφοι όλων που αγαπούν τους πλησίον τους είναι αδειανοί [...].
Και ο ουρανός; Θα έλεγα ότι η βασιλεία βρίσκεται στον ουρανό. Γιατί είμαστε ένας πλανήτης στον ουρανό. Ένας πλανήτες ανάμεσα σε χιλιάδες πλανήτες που σίγουρα κατοικούνται και που ο καθένας τους έχει τη δικιά του εξέλιξη. Και μεις είμαστε ο ουρανός, για κάθε άλλο πλανήτη που γυρνά γύρω από το δικό μας πλανητικό σύστημα, μέσα στην έναστρη νύχτα. Μια κοινωνία αγάπης θα είναι το συμπλήρωμα της βασιλείας των ουρανών στη Γη».

Εrnesto Cardenal, "Το ευαγγέλιο της επανάστασης των Σαντινίστας" (μτφρ. Βαγγ. Νιάνιος), εκδ, Μαλλιάρης Παιδεία 1985, σ. 222-3, 238.
(Για την εκκλησιαστική περιπέτειά του βλ: http://www.kantam.gr/index.php/el/10-news/7948-o-ernesto-karntenal-einai-ksana-iereas
Θ.Ν.Π. / 2-3-2020



Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.