Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ο έρωτας και η αγάπη μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Έλληνα πεζογράφου και το έργο του Μυστική ζωή

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους, θεατρικούς συγγραφείς και δοκιμιογράφους της λεγόμενης "γενιάς του `30". Είναι ο άνθρωπος  που έφερε τον αέρα της ανανέωσης στα ελληνικά γράμματα. Μαζί με τον Θεοτοκά είναι οι κύριοι εκφραστές του θεωρητικού προβληματισμού και των αναζητήσεων της γενιάς τους. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Άγγελο Τερζάκη.
Τα μυθιστορήματα του Άγγελου Τερζάκη είναι αστικά, απεικονίζοντας την κοινωνία του μεσοπολέμου, όπως βγήκε τραυματισμένη από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το έργο του το χαρακτηρίζουν: το καταθλιπτικό κλίμα, η ασφυκτική ατμόσφαιρα, οι ήρωες που είναι δέσμιοι των οικονομικών δυσκολιών και των κοινωνικών προκαταλήψεων και η απαισιοδοξία.
Η "Μενεξεδένια Πολιτεία" είναι το πρώτο θεατρικό έργο του. Το ιστορικό δράμα "Αυτοκράτωρ Μιχαήλ", σημειώνει και αυτό μεγάλη επιτυχία. Τότε είναι που ο σπουδαίος λογοτέχνης διορίζεται γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο υπηρετεί από διάφορες θέσεις έως το 1971.
Το 1957  δημοσιεύει τη "Μυστική ζωή". Με αυτό ο Τερζάκης κλείνει  τον κύκλο των πεζογραφικών του έργων, ο οποίος ξεκίνησε το 1930 με τους Δεσμώτες  και συμπεριέλαβε οκτώ μυθιστορήματα. 
Μελετώντας το συγκεκριμένο έργο, διακρίνουμε πολλά από εκείνα τα στοιχεία, τα θέματα, τους αφηγηματικούς τρόπους και τις τεχνικές που υπάρχουν  στα μυθιστορήματα που προηγήθηκαν. Η διαφορά είναι ότι η "Μυστική ζωή" βρίσκεται στο πιο ώριμο σημείο της δημιουργίας του συγγραφέα.
Αναφέρεται στην ιστορία ενός φτωχού διανοούμενου μέσης ηλικίας. Ενός ανθρώπου που έχει βιώσει την απόρριψη του κοινωνικού περιβάλλοντος.
Σε κάποια φάση της ζωής του, συναντάει τη γυναίκα που στα μάτια του φαντάζει ως η ιδανική σύντροφος της ζωής του. Πρόκειται για μια κοπέλα με σπάνιες πνευματικές αρετές, με ασυνήθιστο βάθος ψυχής, η οποία -δυστυχώς- είχε  κι αυτή τραυματιστεί από τη ζωή και ζούσε απομονωμένη  με τον ηλικιωμένο πατέρα της. 
Ένα σύγχρονο έργο στον τρόπο που χειρίζεται την ψυχολογία των προσώπων, και στα βαθύτερα προβλήματα που αντιπροσωπεύουν τις αγωνίες του ανθρώπου της εποχής μας.  
Επέλεξα αποφθέγματα από τη "Μυστική ζωή" για τον έρωτα και σας τα παραθέτω...
Το μεγαλείο του έρωτα βρίσκεται στην προσφορά. Όχι σ’ αυτό που παίρνεις.
 Τι άλλο είναι ο έρωτας , λογουχάρη, από ένας βασανισμός του ενός για τον άλλο, του ενός από τον άλλο;
Τι σχέση έχει με την αγάπη ο έρωτας; Η αγάπη είναι αυταπάρνηση, ο έρωτας εγωισμός.
Η ομορφιά του έρωτα δε βρίσκεται στην αιωνιότητα, βρίσκεται στην προσωρινότητα!
Λένε τον παράνομο έρωτα πρόστυχο. Ψέματα! Ο νόμιμος έρωτας είναι ο πρόστυχος, γιατί έχασε αυτό το μυστηριακό, το αμαρτωλό, το μαρτύριο που σε ξεσκίζει.
 Οι άλλοι αγαπούν τον άνθρωπο για ό,τι είναι. Εγώ τον αγαπώ γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι.

ΠΗΓΗ: https://www.klik.gr/gr/el/vivlio/aggelos-terzakis-to-megaleio-tou-erota-3-2/
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.