Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ο Φ. Κόντογλου ως σημείο τομής (και) της κοσμικής μας ζωγραφικής

Ότι ο Φώτης Κόντογλου είναι ο άνθρωπος που, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, επανέφερε την εκκλησιαστική ζωγραφική στον λησμονημένο της εαυτό προβαίνει, ως γεγονός, ευρέως γνωστό.

Δεν προβαίνει εξ ίσου συνειδητό ωστόσο ότι ο ίδιος άνθρωπος υπήρξε, συγχρόνως, ο γεννήτορας της νεώτερης όντως ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, όσον αφορά το πεδίο και της κοσμικής θεματολογίας.

Μα γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ομιλία την οποία πραγματοποίησε ο κ. Βαγγέλης Παππάς την Πέμπτη 17/12/2015 μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ενορία εν δράσει», της Ευαγελίστριας Πειραιώς, αποτελεί μια πολύτιμη έκπληξη! Κυριολεκτικά ανατέμνει και φωτίζει απ' άκρου σ' άκρο το θέμα της. Διαρκεί γι' αυτό λίγο περισσότερο από δύο ώρες... Είναι σίγουρο, όμως, ότι κανένας απ' όσους ξεκινήσουν να την παρακολουθήσουν (μέσω της ιστοσελίδας «Συν-Οδοιπορία» από όπου αποκτούμε πρόσβαση στη μαγνητοσκόπηση) δεν θα αισθανθεί μια στιγμή ότι "σπατάλησε" χρόνο του.




(Οφείλουμε να σημειώσουμε, παρ' όλα αυτά, ότι η διακοσμητική πλαισίωση της παρουσίασης των εικαστικών έργων του Κόντογλου, εν προκειμένω, δεν προβαίνει − όλως αιφνιδίως − ισοδύναμη του επικέντρου της.

ΠΗΓΗ:http://blogs.antifono.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.