Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΓΚΡΑΜΣΙ (ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΦΕΝΕΙΟ)






Από την άμυνα στην επίθεση - και ξανά πίσω στην άμυνα: επαναστατική στρατηγική και τακτική στις Θέσεις της Λυών του Αντόνιο Γκράμσι Κυκλοφόρησε ο 6ος τόμος της Μαρξιστικής Σκέψης. Ο τόμος περιλαμβάνει κείμενα για την επικαιρότητα, το περιβάλλον, τη συνέχεια του αφιερώματος του τόμου 5 στο φασισμό και ένα εκτενές αφιέρωμα στον Μαρξ και τον Γκράμσι. Θέλοντας να δώσει μια πρώτη αποτίμηση των συνεπειών τους και των προοπτικών που ανοίγονται, η Μαρξιστική Σκέψη περιλαμβάνει δυο συνεντεύξεις που παραχώρησαν στο περιοδικό η Σοφία Σακοράφα ΕΔΩ και ο Γιάννης Δραγασάκης, που δημοσιεύσαμε προχθές. ΕΔΩ Σήμερα δημοσιεύουμε ένα άρθρο του Θανάση Καμπαγιάννη Με τίτλο: «Από την άμυνα στην επίθεση - και ξανά πίσω στην άμυνα: επαναστατική στρατηγική και τακτική στις Θέσεις της Λυών του Αντόνιο Γκράμσι». (σ. Πολιτικού Καφενείου Α. Γκράμσι: Οι Θέσεις της Λιών (Ολόκληρο το βιβλίο) Θανάσης Καμπαγιάννης



(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  Η Επικαιρότητα του Γκράμσι και η έννοια της «Κοινωνίας Πολιτών»-12/7/2012
  Αποστολέας BHXOS στις 12-07-2012-17:09:56 (550 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΚΡΑΜΣΙ ΚΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Αντόνιο Γκράμσι στις σημερινές κοινωνικές επιστήμες και τη θεωρία», Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2007.
Πρωταρχικά δυο προσωπικές εξομολογήσεις: Από τη μια ένα εσωτερικό πείσμα , απέναντι σε μια περιρρέουσα αποϊδεολογικοποιημένη ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα, μια αίσθηση ιδεολικό-πολιτικής ευθύνης, μου δημιούργησαν την ανάγκη συμμετοχής στη διημερίδα για τα 70χρονα από τον θάνατο του Αντόνιο Γκράμσι , που διοργανώσαμε ως Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου. Τη μόνη δυστυχώς που οργανώθηκε με την ευκαιρία του γεγονότος , σε ακαδημαϊκό και άμεσα πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη , απόρροια της πρώτης, με έφερε και πάλι μπροστά σε εκείνες τις εκδόσεις ‘Στοχαστής’ του 1972, - που μας γνώρισαν σε καιρούς δίσεκτους, βασανιστικούς μα και τόσο αυτοσυνειδησιακά δημιουργικούς, με το έργο του Ιταλού κομμουνιστή ηγέτη – τις σημειώσεις, υπογραμμίσεις και κυρίως τα ερωτηματικά που γεννούσε αυτό το αποσπασματικό και δύσκολο έργο στη σκέψη μου ως φοιτητή του τότε και τον αναγκαίο αναστοχασμό όλων αυτών μετα 35 χρόνια , σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, από πολλές όμως απόψεις πνιγηρό διανοητικά και όχι μόνο σήμερα .
Άλκης Ρήγος
Η Επικαιρότητα του Γκράμσι και η έννοια της «Κοινωνίας Πολιτών».pdf 
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Αντόνιο Γκράμσι – 12 Ιούλη 2012
  Αποστολέας BHXOS στις 12-07-2012-01:56:36 (483 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Αντόνιο Γκράμσι
Ο Αντόνιο Γκράμσι γεννήθηκε στη Σαρδηνία, μια από τις φτωχότερες επαρχίες της Ιταλίας, το 1891. Κατάφερε με πολλές δυσκολίες να τελειώσει το Γυμνάσιο και κέρδισε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Τουρίνο. Εκείνη την εποχή το Τουρίνο ήταν το κέντρο της ιταλικής βιομηχανίας, που τότε αναπτύσσονταν, και το κέντρο του αναδυόμενου εργατικού κινήματος. Οι εμπειρίες του και οι αντιλήψεις του διαμορφώθηκαν μέσα σ’ ένα κλίμα βιομηχανικής ανάπτυξης. Η Ιταλία εκείνη την εποχή είχε κάνει την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για την ενοποίησή της. Πρόκειται για μια χώρα, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο χάσμα ανάπτυξης ανάμεσα στο Νότο και στο Βορρά, με πολλές τοπικές διαφοροποιήσεις σε θέματα διαλέκτου, παραδόσεων και με ιστορικές εμπειρίες ξένης κατάκτησης σε κάποια εδάφη της.
Στέργιος Βέρρας, Δημήτρης Τζήκας
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  O Γκράμσι και το έθνος – 11 Ιούλη 2012
  Αποστολέας BHXOS στις 11-07-2012-20:19:36 (437 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

O Γκράμσι και το έθνος
O Γκράμσι δεν περιλαμβάνεται ως τώρα στους θεωρητικούς του εθνικισμού. Ο ίδιος δεν έγραψε, όπως ο Οττο Μπάουερ, ή η Ρόζα Λούξεμπουργκ θεωρητικές πραγματείες για το πρόβλημα του έθνους και την πολιτική των σοσιαλιστών απέναντι στα εθνικά ζητήματα. Για το λόγο αυτό και δεν περιλαμβάνεται στα εγχειρίδια της θεωρίας του εθνικισμού. Ωστόσο, υπάρχει στο έργο του Γκράμσι μια θεωρία για το έθνος, της οποία η έκδηλη προθετικότητα αφορά τη συγκρότηση μιας στρατηγικής για το επαναστατικό κόμμα, η οποία που θα υπερβεί τα ταξικά όρια και θα γίνει εθνική. Από την άποψη αυτή η θεωρία για το έθνος προκύπτει από τη γκραμσιανή θεωρία της «ηγεμονίας», η οποία αρθρώνεται με τις αναλύσεις του για τους οργανικούς διανοουμένους, τη συγκρότηση της εθνικής κουλτούρας και την έννοια της παθητικής επανάστασης. Τα γραπτά του Γκράμσι έγιναν γνωστά μετά τον πόλεμο, όταν δημοσιεύτηκαν τα «Τετράδια της φυλακής» και κυρίως από τότε που μεταφράστηκαν στα αγγλικά και τα γαλλικά στη δεκαετία του 1960.
Ελένη Λάλου, Αντώνης Λιάκος
Ο Γκράμσι και το έθνος.pdf
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ (1891-1937)(2ον) – 11 Ιούλη 2012
  Αποστολέας BHXOS στις 11-07-2012-19:24:59 (519 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ (1891-1937)(2ον)
Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να αγωνιστούν για έναν καλύτερο και αναγκαίο άλλο (καινούριο) κόσμο οφείλουν να ακονίσουν τα πολιτικά και ιδεολογικά τους όπλα και εργαλεία. Οφείλουν να κατακτήσουν την πολιτική επιστήμη, οφείλουν να σκέφτονται και να δρουν συνειδητά και όχι τυφλά. Το έργο και η ζωή του Αντόνιο Γκράμσι έχει πολλά να δώσει σε όποιον θελήσει να αναμετρηθεί με τα σύγχρονα προβλήματα. Η ιδιομορφία του έργου του είναι ότι θεμελιώθηκε και στην άνοδο αλλά και στην υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος στη Δύση. Τόσο σαν ηγέτης του ΚΚ Ιταλίας όσο και σαν πολιτικός κρατούμενος του φασισμού, αναμετρήθηκε θεωρητικά και άμεσα πραχτικά με αυτά τα ζητήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η επαφή με το έργο του ανοίγει δημιουργικές διεργασίες, ιδιαίτερα όταν το κίνητρο είναι η σύνδεση της θεωρίας με την πράξη, η προώθηση μιας πολιτικής απαλλαγμένης από τον κυνισμό και τη διπλότητα. Ο Γκράμσι επέμενε να μην πιθηκίζουμε αντιγράφοντας την αστική πολιτική και επέμενε στο πλατύ και βαθύ μορφωτικό-ηθικό φορτίο του απελευρωτικού κινήματος. Ο Γκράμσι έγραφε και αφιέρωσε τη ζωή του στους «κυβερνώμενους», και στην κατεξοχήν υποτελή –στον καπιταλισμό– τάξη, την εργατική τάξη, για να ανοίξει δρόμους στην πλήρη κατάργηση της διάκρισης κυβερνώντων/κυβερνώμενων.
Κ.Ο.Ε.
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  Ο Γκράμσι και η κριτική του αμερικανισμού – 11 Ιούλη 2012
  Αποστολέας BHXOS στις 11-07-2012-18:47:37 (424 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Ο Γκράμσι και η κριτική του αμερικανισμού
Κάθε λόγος για την ιστορία ξεκινά στον Γκράμσι, όπως και στον Μαρξ, από τον τρόπο παραγωγής. Πώς παράγουν οι άνθρωποι τον πλούτο, τη ζωή, τις κοινωνικές σχέσεις, πώς παράγουν τον ίδιο τον άνθρωπο; Ο αμερικανισμός είναι η μοντέρνα απάντηση στην ερώτηση αυτή. Είναι ταυτόχρονα ένα φαινόμενο οικονομικής δομής και κουλτούρας. Σημαίνει ορθολογικότητα, παραγωγικότητα, βιομηχανισμό. Πρόκειται για έννοιες πυκνές, με σημαντικές διαπλοκές και μη αξιολογικό (αλλά όχι ουδέτερο) χαρακτήρα. Πρόκειται για ενδείξεις μιας αντικειμενικής τάσης της ιστορίας.
Giorgio Baratta – μετάφραση Δημήτρης Δημούλης
Ο Γκράμσι και η κριτική του αμερικανισμού – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 5)  


  Συναίνεση και Υποταγή - 26 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 25-12-2011-20:06:56 (545 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Συναίνεση και Υποταγή: Όψεις της θεωρίας του Γκράμσι για το Πολιτικό και την κοινωνία Πολιτών
Εισήγηση που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο: Ο Αντόνιο Γκράμσι στις σημερινές κοινωνικές επιστήμες και τη θεωρία, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 30 Νοεμβρίου -1 Δεκεμβρίου 2007, Συνεδρία: Γκραμσιανές διαστάσεις στην πολιτική θεωρία. Επίσης διαβάστε  την Εισήγηση που παρουσιάστηκε στο ίδιο επιστημονικό συνέδριο: Ο Αντόνιο Γκράμσι στις σημερινές κοινωνικές επιστήμες και τη θεωρία, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, 30 Νοεμβρίου-1 Δεκεμβρίου 2007, Συνεδρία: Γκραμσιανή προβληματική και ζητήματα ιστορίας: Ο Γκράμσι και το Έθνος. Των Λάλου Ελένη και Λιάκου Αντώνη.
Βασίλης Μαγκλάρας
Συναίνεση και Υποταγή: Όψεις της θεωρίας του Γκράμσι για το Πολιτικό και την Κοινωνία Πολιτών – Διαβάστε το.pdf
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Γκράμσι: Τα εργοστασιακά συμβούλια και το κράτος της εργατικής τάξης-23/12/2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-21:21:31 (855 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Τα εργοστασιακά συμβούλια και το κράτος της εργατικής τάξης
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι· ήμουν ένας μαχητής που δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά». Το όνομα του Γκράμσι, έγινε στους κόλπους του εργατικού και προοδευτικού κινήματος, σταθερό σημείο αναφοράς σε Ανατολή και Δύση, στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Λατινική Αμερική και την Ιαπωνία. Παντού υπογραμ-μίζεται ο πλούτος των εφαρμογών και η ευρύτητα των θεμάτων της αντίληψής του και η πρωτοτυπία μιας τοποθέτησης όπου η σχέση ανάμεσα στην δράση, στην θέληση των ανθρώπων και των αντικειμενικών συνθηκών, καθορίζεται χωρίς δογματισμούς και χωρίς εμπειρισμούς. Το να διαβάσει κανείς ιστορικά τα πολιτικά κείμενα του Γκράμσι, δεν σημαίνει ότι θέλει να μειώσει την ορμητική τους επικαιρότητα. Αντίθετα. Σημαίνει να κατανοήσει τα κύρια αίτια μιας ζωντανής μεθόδου, να αναγνωρίσει και να εξετάσει ένα θέμα ανανέωσης του κινήματος, μιαν αναζήτηση γύρω από τις κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής ενός κόσμου που εξακολουθεί να παραμένει άδικος και στις μέρες μας. Για την ζωή της χώρας του, για τους αγώνες των λαϊκών τάξεων, ο Γκράμσι υπήρξε εξαιρετικός μάρτυρας. Όμως δεν είναι αυτός ο τελευταίος λόγος για την σπουδαιότητα των κειμένων του. Αυτά τα κείμενα προσφέρουν πολύτιμο υλικό για την ιστορία του εργατικού κινήματος, πηγή και συνάμα ερμηνευτικό σχήμα, για τις δύσκολες μάχες του μέλλοντος. Η αξία τους παραμένει διαχρονική, αφού, κατά κοινή ομολογία, η μεγάλη προσωπική δύναμη, η σφραγίδα του λόγου του Γκράμσι, τα καθίστα ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας πολιτικής φιλολογίας.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Τα εργοστασιακά συμβούλια και το κράτος της εργατικής τάξης – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.66)  


  Α. Γκράμσι: il risorgimento - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-21:17:17 (477 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Α. Γκράμσι: il risorgimento
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Ο καθένας το ξέρει: Για να καταλάβουμε το Ριζορτζιμέντο δεν αρκεί να πάμε μέχρι το 1815 ούτε μέχρι το 1796, χρονιά κατά την οποία ο Ναπολέοντας εισέβαλε στην χερσόνησο και ξεσήκωσε τη θύελλα. Το Ριζορτζιμέντο, σαν ξαναζωντάνεμα, της ιταλικής ζωής, σαν σχηματοποίηση μιας νέας αστικής τάξης, σαν αυξανόμενη συνειδητοποίηση όχι μόνο των προβλημάτων της κοινότητας και της περιοχής αλλά κι εκείνων που αφορούσαν στο έθνος, σαν ευαισθησία για ορισμένες ιδεώδεις απαιτήσεις, χρειάζεται να το ερευνήσουμε επίσης πριν από την Επανάσταση: Είναι κι αυτό σύμπτωμα, ένα από τα συμπτώματα, μιας επανάστασης που τραβάει προς τα μπρος όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά με μια ορισμένη έννοια, στον κόσμο ολόκληρο. Ο καθένας πάλι ξέρει ότι για να μελετηθεί η ιστορία του Ριζορτζιμέντο δεν αρκούν τα ιταλικά ντοκουμέντα . Και δεν αντιμετωπίζεται (το Ριζορτζιμέντο) σαν γεγονός αποκλειστικά του ιταλικού χώρου, αλλά ενταγμένο στα πλαίσια της ζωής της Ευρώπης, πραγματεύεται πολιτιστικά ρεύματα, οικονομικούς μετασχηματισμούς, τις νέες διεθνείς καταστάσεις, που προτρέπουν τους Ιταλούς ν’ αποκτήσουν καινούριο τρόπο σκέψης, καινούριες δραστηριότητες, νέα πολιτική τάξη». Τα κείμενα του Αντόνιο Γκράμσι που δημοσιεύονται στην παρούσα έκδοση είναι από τα πιο σημαντικά που έγραψε μέσα στην φυλακή. Ξεπερνούν κατά πολύ τα στερεότυπα μιας ιστορικής αναφοράς και ερμηνείας για τον συγκλονιστικό εκείνο 19ο αιώνα και φτάνουν με τις εκπληκτικές σε βάθος και ποιότητα παρατηρήσεις του μέχρι το σήμερα. Το βιβλίο όμως αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Έλληνα ερευνητή και αναγνώστη, όχι μόνο για τις ιστορικές αναλογίες που θα βρει ανά­μεσα στην πορεία εθνικής συγκρότησης και κρατικής ολοκλήρωσης της Ιταλίας με την Ελλάδα, αλλά και γιατί θα βοηθηθεί στο να προσεγγίζει την ιστορία του τόπου του με όρους ουσιαστικούς και απόλυτα αντιρητορικούς. Ο τόμος αυτός είναι ο έβδομος από τα έργα του Αντόνιο Γκράμσι που κυκλοφορεί ο Στοχαστής στη σειρά της Σύγχρονης Σκέψης.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: il risorgimento – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4)  


  Γκράμσι: Πολιτικά Κείμενα - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-21:10:38 (723 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Πολιτικά Κείμενα
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μια συλλογή κειμένων του Αντόνιο Γκράμσι από την περίοδο 1923-26 κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες οι Εκδόσεις Οδυσσέας. Το βιβλίο που έχει τίτλο ΄Πολιτικά Κείμενα, η οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος΄ είχε εκδοθεί για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1976. Η έκδοση εκείνη είχε εξαντληθεί, όπως ήταν φυσικό, εδώ και πολλά χρόνια. Το όνομα του Γκράμσι είναι στενά δεμένο με την ΄Κόκκινη Διετία΄ -το κίνημα των απεργιών και των καταλήψεων που συγκλόνισε την Ιταλία στο τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το L΄Ordine Nuovo (Η Νέα Τάξη), το περιοδικό που άρχισε να εκδίδει ο Γκράμσι μαζί με μια μικρή ομάδα από συντρόφους του τον Μάη του 1919 έπαιξε κεντρικό ρόλο στην διαμόρφωση αυτού του κινήματος.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Πολιτικά Κείμενα – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.66)  


  Γκράμσι: Παρελθόν και παρόν - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-21:05:31 (696 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Παρελθόν και παρόν
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου. Πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι - ήμουν ένας μαχητής που δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές Δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά». Με το βιβλίο αυτό του Αντόνιο Γκράμσι κυκλοφορεί και ο τρίτος τόμος των κειμένων του μεγάλου Ιταλού διανοητή, με γραπτά που στοιχειοθετούν μέρος του υλικού των περίφημων Τετραδίων της Φυλακής. Φυλακισμένος για μια δεκαετία, μέχρι τον θάνατό του, ο Γκράμσι ανατρέπει όλες τις προβλέψεις των φασιστών που στόχευαν στην πνευματική του εκμηδένιση. Η ανεξάντλητη φλόγα του νου του και η σιδερένια του θέληση υπερφαλάγγισαν τα ασφυκτικά όρια που βάζει στην μελέτη και την ερευνά η φυλακή και υπερνίκησαν τις αδυναμίες ενός τσακισμένου από την αρρώστια κορμιού. Μέσα στο κελί της φυλακής του, ο επαναστάτης διανοούμενος θα κλείσει στην κιβωτό των σκέψεών του κείμενα που κατά κοινή ομολογία η διαχρονική τους αξία τα καθιστά σήμερα κλασικά έργα της παγκόσμιας πολιτικής φιλολογίας. Και παρά το γεγονός ότι ο Γκράμσι μοιάζει να απλώνει το άγρυπνο και πολιτικά στρατευμένο του μάτι σε επιμέρους θέματα και «σκόρπιους» στοχασμούς, όλα τα κείμενα του θεμελιώνονται πάνω στην ίδια βάση, ενώ έχουν μια βαθύτερη σύνδεση και ενότητα, καθώς στην πλειοψηφία τους έχουν χαρακτήρα πολιτικό ή αφορούν ζητήματα κουλτούρας. Στην παρούσα έκδοση, το κείμενο είναι χωρισμένο σε δυο ενότητες: Παρελθόν και Παρόν και Εγκυκλοπαιδικές Γνώσεις και Θέματα Κουλτούρας. Ο αναγνώστης, διαβάζοντας προσεκτικά το μοναδικό αυτό στο είδος του ανθολόγιο «σημειώσεων», θα διαπιστώσει, την κατεξοχήν ιδεολογικοπολιτική σημασία των κείμενων, την ορμητική τους επικαιρότητα, τον ριζοσπαστισμό και την μοναδική σε αποχρώσεις και βάθος ποιότητα που τα διαπερνά, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι ο Γκράμσι υπήρξε μια κορυφαία απόδειξη δημιουργικής εφαρμογής της Φιλοσοφίας της Πράξης.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Παρελθόν και παρόν – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4)  


  Γκράμσι: Σοσιαλισμός και κουλτούρα - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-21:00:36 (846 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Σοσιαλισμός και κουλτούρα
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι· ήμουν ένας μαχητής πού δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά». Το βιβλίο αυτό είναι το έκτο της σειράς των έργων του Γκράμσι, που ο «Στοχαστής» εκδίδει, πιστεύοντας ότι αποτελούν σημαντική πηγή άντλησης πολιτικής θεωρίας και πράξης. Πρόκειται για κείμενα που αφορούν προβλήματα πολιτικής τακτικής και στρατηγικής, προβλήματα κουλτούρας και λαϊκής παιδείας, κείμενα, με δυο λόγια, που αποτελούν ουσιαστική γέφυρα για την σύνδεση μας και κατανόηση του υπόλοιπου έργου του. Ενός έργου επίκαιρου, όχι μόνον γιατί ο Γκράμσι υπήρξε ένας υποδειγματικός μαρξιστής διανοούμενος, αλλά, κυρίως, γιατί η αυστηρότητα και η μοναδική σε αποχρώσεις και βάθος ποιότητα που το διαπερνά, συνιστούν ένα εργαλείο για την κατανόηση πολλών σύγχρονων προβλημάτων και ερωτηματικών στα υπό συζήτηση μεγάλα ζητήματα της κουλτούρας και του σοσιαλισμού. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός παραμένει, ότι ή αξία του έργου του Γκράμσι είναι διαχρονική, αφού κατά κοινή ομολογία ή σφραγίδα του λόγου και της σκέψης του το καθιστά ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας πολιτικής φιλολογίας.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Σοσιαλισμός και κουλτούρα – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.66)  


  Γκράμσι: Οι διανοούμενοι - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:54:23 (541 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Οι διανοούμενοι
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι - ήμουν ένας μαχητής πού δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά». Η έκδοση αυτή του πρώτου τόμου των έργων του Αντόνιο Γκράμσι, αποτελεί και την πρώτη έκδοση βιβλίου του στα Ελληνικά. Πιστοί στην υπόσχεση μας στους αναγνώστες, καταφέραμε μέχρι σήμερα, εν μέσω ξεχωριστών δυσκολιών, να εκδόσουμε και άλλους έξι τόμους. Η προσεκτική μελέτη των κειμένων του Γκράμσι πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στη δημιουργική σύλληψη μιας σειράς προβλημάτων που ενστικτωδώς ή θολά αντιλαμβανόμασταν χωρίς να μπορούμε να τα ανεβάσουμε στη σφαίρα της επιστημονικής και θεωρητικής ερευνάς. Η αξία των κειμένων του Γκράμσι δεν είναι απλά «θεωρητική». Η δημιουργική ανάγνωση τους είναι δυνατή μόνο όταν κατανοήσουμε την με μοναδικό τρόπο, αρμονικά συνταιριασμένη σχέση του Γκράμσι όχι μόνο με τη σοβαρή θεωρητική ερευνά αλλά ταυτόχρονα και με την αμεσότητα της πρακτικής. Άλλωστε αυτή ’ναι και η μεγάλη του αξία, που τη βλέπουμε βασικά να ξεδιπλώνεται όσο είναι έξω από την φυλακή, κοντά στους συναγωνιστές του και την εργατική τάξη. Ανεξαρτήτως όμως αυτών, γεγονός παραμένει ότι αναλύσεις, όπως λ.χ. αυτή αναφορικά με τους Διανοουμένους, διατηρούν στο ακέραιο την αξία τους, αφού, κατά κοινή ομολογία, η μεγάλη προσωπική δύναμη, ή σφραγίδα του λόγου του Γκράμσι, τις καθίστα ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας πολιτικής φιλολογίας.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Οι διανοούμενοι – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.66)  


  Γκράμσι: Η οργάνωση της κουλτούρας - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:50:11 (538 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Η οργάνωση της κουλτούρας
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
«Δεν μιλώ ποτέ για την αρνητική πλευρά της ζωής μου, πρώτ’ απ’ όλα γιατί δε θέλω να παραπονιέμαι - ήμουν ένας μαχητής που δε στάθηκε τυχερός στην άμεση πάλη κι οι μαχητές δεν μπορούν και δεν πρέπει να ελεεινολογούν τη μοίρα τους επειδή πάλεψαν όχι γιατί τους εξανάγκασε κανείς, αλλά γιατί το θέλησαν οι ίδιοι συνειδητά». Με τον τίτλο Οι Διανοούμενοι και Η οργάνωση της κουλτούρας οι Ιταλοί επιμελητές των έργων του Γκράμσι, συγκέντρωσαν τα κείμενά του που αναφέρονται στα παραπάνω ζητήματα. Τα κείμενα είναι χωρισμένα σε τρεις κατ’ ουσίαν ενότητες. Η πρώτη άφορα την διαμόρφωση και την λειτουργία των διανοουμένων στην σύγχρονη κοινωνία και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας ως πρώτος τόμος στην σειρά των έργων του. Η δεύτερη άφορα την οργάνωση του σχολείου και της παιδείας γενικότερα και η τρίτη, ασχολείται με τις ποικίλες πτυχές της δημοσιογραφίας και τον ρόλο της στην σύγχρονη κοινωνία. Στον παρόντα, δεύτερο τόμο στην σειρά των έργων του, συμπεριλάβαμε τις δύο αυτές ξεχωριστές ενότητες υπό τον ενιαίο τίτλο Η οργάνωση της κουλτούρας. Ουσιαστικά, ο παρών τόμος αποτελεί οργανική συνέχεια του πρώτου, επεκτείνο-ντας την ανάλυση στον τρόπο με τον οποίο η οργανωμένη κοινωνία λειτουργεί εν σχέσει και σε σχέση με τους διανοουμένους. Ξεχωριστή όμως και ίσως ακόμη πιο σημαντική είναι η προσφορά του Γκράμσι στο πεδίο της δημοσιογραφίας. Στην ενότητα αυτή ο Ιταλός ηγέτης έχει επεξεργαστεί μια σειρά θέσεις και αρχές, για τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού που - πραγματικά - παραμένουν αξεπέραστες. Κι αυτό, γιατί η αξία των έργων του Γκράμσι δεν είναι απλά «θεωρητική». Η αρμονικά συνταιριασμένη σχέση τους όχι μόνο με τη σοβαρή θεωρητική ερευνά, αλλά - ταυτόχρονα - και με την αμεσότητα της πρακτικής, παράγουν ένα έργο ρωμαλέο και ζωντανό που διατηρεί και στον 21ο αιώνα ακέραια την αξία του, κατέχοντας μιαν από τις πρώτες θέσεις στην σύγχρονη πολιτική φιλολογία.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Η Οργάνωση της κουλτούρας – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4)  


  Γκράμσι: Η Λανθάνουσα Δυναμική των OSSERVAZIONI SUL FOLKLORE-23/12/2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:46:12 (433 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Η Λανθάνουσα Δυναμική των OSSERVAZIONI SUL FOLKLORE
Αλήθεια τι νόημα έχουν σήμερα οι ιδέες του Αντόνιο Γκράμσι για τη μελέτη του πολιτισμού των λεγόμενων κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, αυτών που ο ιταλός πολιτικός διανοητής, χαρακτήρησε ως σιωπηρά στρώματα της ιστορίας; Τι νόημα έχουν καταρχήν οι ιδέες του Γκράμσι για την ίδια την υπόσταση των λαϊκών στρωμάτων, αφού μια ολόκληρη αλληλουχία επιστημονικής σκέψης, που άρχισε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Και κρατά ως τους μεταμοντέρνους καιρούς μας, αρνήθηκε με πείσμα κάτι το αυτονόητο και πρωταρχικό: την κοινωνική οντότητα των σιωπηρών στρωμάτων της Ιστορίας;
Ευαγγελή Αρ. Ντάτση (Πολιτισμική ανθρωπολόγος)
Γκράμσι: Η Λανθάνουσα Δυναμική των OSSERVAZIONI SUL FOLKLORE – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Ο Αντόνιο Γκράμσι και η μελέτη της Θρησκείας - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:41:21 (589 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

«Ο Αντόνιο Γκράμσι και η μελέτη της Θρησκείας: η σκέψη του Γκράμσι ως «ερέθισμα» και «εργαλείο» για την Κοινωνιολογία της Θρησκείας»
Το έργο του Αντόνιο Γκράμσι είναι ευρύ και ιδιαίτερα εκτενές και καταλαμβάνει σχεδόν όλα τα πεδία των Κοινωνικών Επιστημών και βεβαίως τη Φιλοσοφία. Εκτός των άλλων επιστημονικών πεδίων με τα οποία ασχολήθηκε, στα οποία στοχάστηκε και για τα οποία συνέγραψε, ο Γκράμσι ασχολήθηκε και κατέγραψε – αν και όχι σε κάποιο συνολικό κείμενο ή βιβλίο – τις παρατηρήσεις, τις διαπιστώσεις και τις θέσεις του σχετικά με τη θρησκεία και τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ιδίως στην πατρίδα του, την Ιταλία. 
Αλέξανδρος Σακελλαρίου
Ο Αντόνιο Γκράμσι και η μελέτη της Θρησκείας - Διαβάστε το.pdf 
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.5)  


  Γκράμσι - Λογοτεχνία και εθνική ζωή – 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:36:38 (637 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι - Λογοτεχνία και εθνική ζωή
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η «Λογοτεχνία και Εθνική Ζωή» αποτελεί πλήρη μετάφραση του πρώτου μέρους του τόμου «Litteratura e Vita Nazionale» και είναι μέρος από το σύνολο των «Τετραδίων της Φυλακής». Στην παρούσα έκδοση, όπως άλλωστε θα διαπιστώσει και ο ίδιος ο αναγνώστης, έχουν συγκεντρωθεί οι σημειώσεις του Γκράμσι οι σχετικές με τη μεθοδολογία κριτικής, ακόμα και πολεμικής, όσον αφορά τα λογοτεχνικά έργα. Ο θάνατος του μεγάλου Ιταλού στοχαστή το 1937 δεν του επέτρεψε και εδώ, όπως συνέβη και με άλλα κείμενα που είχε αρχίσει να επεξεργάζεται στη φυλακή, να μας δώσει ένα ολοκληρωμένο έργο. Έτσι οι σημειώσεις αυτές είναι στην πλειοψηφία τους νύξεις, εξαιρετικής όμως σημασίας και ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανάλυση. Και εδώ το ενδιαφέρον του Γκράμσι, είναι το ενδιαφέρον του κοινωνιολόγου που είναι «οργανωτής» της κουλτούρας, του στρατευμένου κριτικού και όχι εκείνο του θεωρητικού που ασχολείται γενικά με την αισθητική και την ιστορία της φιλολογίας. Δεν τείνει προς τη θεωρητικοποίηση, αλλά προς την δημιουργία μιας μεθοδολογίας, χρήσιμης για μια προβληματική γύρω από τον κοινωνικό ρόλο της λογοτεχνίας όπως και για την πολιτιστική πολιτική. Το κεντρικό στοιχείο της σκέψης του είναι η σχέση που υπάρχει ή που πρέπει να δημιουργηθεί ανάμεσα στην οργάνωση της κουλτούρας και την κοινωνική ζωή, οι λειτουργίες, υποχρεώσεις και το κοινωνικο-πολιτιστικό «περιεχόμενο» της λογοτε-χνίας, όπως επίσης και οι δυνατότητες επικοινωνίας και επιρροής που δημιουργούνται μέσω αυτής.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Λογοτεχνία και εθνική ζωή – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4)  


  Πολιτική και Φιλοσοφία στον Γκράμσι - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:31:11 (535 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Πολιτική και Φιλοσοφία στον Γκράμσι
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ακόμα και αν δεν ολοκληρώσει κανείς το διάβασμα του συνόλου του διαθέσιμου έργου του Γκράμσι, η προσέγγισή του με αυτό δικαιώνει την εκτίμηση ότι τα έργα που συνέγραψαν οι επαναστάτες μαρξιστές του Μεσοπολέμου εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν την υψηλότερη κορυφή των στρατηγικών συζητήσεων για την υπέρβαση του καπιταλισμού. Η επιστροφή στο έργο τους και η αξιοποίηση της πείρας που αυτό προσφέρει στο επαναστατικό κίνημα παίρνουν έτσι έναν χαρακτηρα όχι νοσταλγίας, αλλά μιας επείγουσας αναγκαιότητας για να ανταποκριθούμε με επιτυχία στα πιεστικά ζητήματα που μας θέτει η σημερινή, βαθιά καπιταλιστική κρίση.
Μάκης Τρικούκης
Πολιτική και Φιλοσοφία στον Γκράμσι – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Αντώνιο Γκράμσι - Η ζωή ενός επαναστάτη - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:27:10 (497 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Αντώνιο Γκράμσι - Η ζωή ενός επαναστάτη
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η προσέγγιση του έργου του Γκράμσι καλό είναι να ξεκινάει με κάποια βιβλία που το θέτουν στο ιστορικό του πλαίσιο, παρέχοντας κάποιες πρώτες, αναγκαίες πληροφορίες. Τα δύο βιβλία που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο σήμερα είναι η έκδοση των Chris Bambery και Chris Harman με τίτλο Αντόνιο Γκράμσι: η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και το βιβλίο των Χόαρ και Σμιθ με τίτλο Για το Γκράμσιαπό τον Στοχαστή. Παρόμοιο ρόλο παλιότερα είχαν παίξει η βιογραφία του Γκράμσι από τον Φιόρι και η μελέτη του Τρικούκη, αλλά και τα δύο αυτά βιβλία έχουν εξαντληθεί από καιρό.
ΤΖΟΥΖΕΠΕ ΦΙΟΡΙ
Αντώνιο Γκράμσι, Η ζωή ενός επαναστάτη – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Πώς να διαβάσουμε τον Αντόνιο Γκράμσι; - 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-20:22:41 (483 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Πώς να διαβάσουμε τον Αντόνιο Γκράμσι;
Σε ένα από τα πιο σημαντικά και με επιρροή έργα για τη θεωρία του Γκράμσι για το κράτος, η Κριστίν-Μπυσί Γκλυκσμάν, μέλος του Γαλλικού ΚΚ, αποδίδει στον Γκράμσι το ερώτημα: «πώς μπορούμε, όταν διαθέτουμε ένα μέρος της εξουσίας (την κυβέρνηση), να κατακτήσουμε όλη την εξουσία, το κράτος στην ολότητά του;».(1) Το γεγονός ότι το ερώτημα αυτό δεν τίθεται ποτέ στο έργο του Γκράμσι, αλλά μάλλον απαντάει στα στρατηγικά διλήμματα του κυβερνητισμού του Γαλλικού ΚΚ στη συγκυρία της δεκαετίας του ’70 δεν σήμαινε και πολλά: η προηγούμενη ανάγνωση του Γκράμσι σημαδεύτηκε από τον ευρωκομμουνισμό, σε σημείο που ακόμα και αυτή η επαναστατική Αριστερά τον θεώρησε (ρητά ή υπόρρητα) ένα χαράκωμα κατειλημμένο από τις δυνάμεις του αντιπάλου. Κι όμως το ξεδίπλωμα της ευρωκομμουνιστικής στρατηγικής σήμανε την εγκατάλειψη της σκέψης του Γκράμσι που σωστά θεωρήθηκε ότι την αντιβαίνει.
Θανάσης Καμπαγιάννης 
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Δύο κείμενα του Γκράμσι για το Φουτουρισμό – 23 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 23-12-2011-19:45:48 (477 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Δύο κείμενα του Γκράμσι για το Φουτουρισμό – Διαβάστε τα
Το έργο και η σκέψη του Αντόνιο Γκράμσι κάνουν ξανά την εμφάνισή τους. Οι συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και τηςκατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία με την εφαρμογή του Μνημονίου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ ξαναφέρνουν στο προσκήνιο τα μεγάλα ερωτήματα: πώς είναι εφικτός ο ριζικός μετασχηματισμός μίας κοινωνίας σε κρίση, πώς μπορεί η εργατική τάξη να οικοδομήσει την δική της εναλλακτική λύση ως ηγέτιδα τάξη του αντικαπιταλιστικού μετώπου, ποιός ο ρόλος της Αριστεράς. Η επανέκδοση του συνόλου σχεδόν του γκραμσιανού έργου που ήταν διαθέσιμο στα ελληνικά από το 2005 και μετά δείχνει πως υπάρχει πλέον τόσο το ενδιαφέρον όσο και η δυνατότητα για ένα νέο κύμα ανάγνωσης και εξοικείωσης με τη σκέψη του σημαντικού αυτού επαναστάτη μαρξιστή. Όμως, τα προβλήματα ενός τέτοιου μαζικού διαβήματος προκύπτουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ενώ η προσέγγιση του Λένιν συνεπάγεται την ανάγνωση έργων τόσο κλασικών και αυτονόητων όσο το Κράτος και Επανάσταση και ο Ιμπεριαλισμός, ενώ η γνωριμία με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ ξεκινά με το Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση και του Τρότσκι με την Προδομένη ή τη Διαρκή, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο αυτονόητα στην περίπτωση του Γκράμσι. Τι έχουμε να προτείνουμε στους νέους αγωνιστές του αντικαπιταλιστικού κινήματος ή σε παλιότερους που δεν εντρύφησαν ποτέ στο Γκράμσι ως αφετηρία μελέτης και γνωριμίας του; Αυτό το άρθρο θα επιχειρήσει να δώσει μια απάντηση στο ερώτημα αυτό, αφού πρώτα εξηγήσει τις αιτίες των δυσκολιών που εμπεριέχει η περίπτωση Γκράμσι.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Δύο κείμενα του Γκράμσι για το Φουτουρισμό – Διαβάστε τα.pdf 
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4.33)  


  Γκράμσι: Ιστορικός υλισμός - Τετράδια της φυλακής - 22 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 22-12-2011-22:26:35 (1002 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Γκράμσι: Ιστορικός υλισμός - Τετράδια της φυλακής
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των Τετραδίων, μπορεί όποιος το επιθυμεί να προχωρήσει στα κείμενα του Γκράμσι για την ιταλική ιστορία και τη λογοτεχνία (Risorgimento και Λογοτεχνία και Εθνική Ζωή). Επίσης, κυκλοφορεί τμήμα της αλληλογραφίας του Γκράμσι με τα συγγενικά του πρόσωπα (Γράμματα από τη Φυλακή), που θυμίζει τις σκληρές συνθήκες απομόνωσης που βίωνε ο φυλακισμένος επαναστάτης και κάτω από τις οποίες έγραφε τα Τετράδια της Φυλακής.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Ιστορικός υλισμός – Τετράδια της φυλακής – Διαβάστε το  
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3.5)  


  Γκράμσι: Για τον Μακιαβέλι - 22 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 22-12-2011-22:05:59 (966 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Για τον Μακιαβέλι
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η πρότασή μας είναι ο αναγνώστης να ξεκινήσει από τα πιο πολιτικά τους κομμάτια. Είναι αυτά στα οποία ο Γκράμσι ορίζει το Κόμμα ως τον Σύγχρονο Ηγεμόνα, επεκτείνει τις επεξεργασίες του Λένιν για την πολιτική ως ειδικό πεδίο της ταξικής πάλης, διατυπώνει τη θεωρία του για το κράτος και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και τις συνέπειές που αυτή έχει στην επαναστατική δράση στις χώρες της Δύσης. Τα κείμενα αυτά βρίσκονται κατά βάση στο βιβλίο Για το Μακιαβέλι από τις εκδόσεις Ηριδανός (πρόκειται για τα κείμενα που είναι γνωστά ως ο Σύγχρονος Ηγεμόνας). Μια αντιπαραβολή με την αγγλική έκδοση (Selection from the Prison Notebooks), δείχνει ότι στο υποκεφάλαιο Notes on Politics περιέχονται κείμενα που δεν υπάρχουν στο Για το Μακιαβέλι, κάποια από αυτά σημαντικά όπως τα αποσπάσματα για τον πόλεμο κινήσεων και τον πόλεμο θέσεων, για το αυθόρμητο και τη συνειδητή ηγεσία, για τη ζύμωση και την προπαγάνδα και ούτω καθεξής. Τα αποσπάσματα αυτά υπάρχουν στα ελληνικά στη συλλογή Παρελθόν και Παρόν. Η ανάγνωση αυτών των δύο βιβλίων δίνει μια πρώτη, βασική εικόνα των θεωρητικοποιήσεων του Γκράμσι.
ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ
Γκράμσι: Για τον Μακιαβέλι – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 3)  


  Για τον Γκράμσι - 22 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 22-12-2011-21:43:27 (535 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Για τον Γκράμσι  
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Κεντρικές έννοιες στο έργο του Γκράμσι είναι οι διανοούμενοι και η κουλτούρα. Και οι δύο έχουν πολιτική αφετηρία: αφενός την ανάδειξη από πλευράς της εργατικής τάξης οργανικών διανοουμένων που να ενισχύουν την ηγεμονική της στρατηγική στο δρόμο για την κατάκτηση της εξουσίας, αφετέρου την οργάνωση και τη διάχυση μιας νέας συστηματικής κουλτούρας στις υποτελείς τάξεις (η οργάνωση μιας κομματικής σχολής ανάδειξης στελεχών ήταν μόνιμα στα ενδιαφέροντα του Γκράμσι πριν φυλακιστεί, μονάχα που στα Τετράδια οι αναφορές γενικεύονται προς την κατεύθυνση του εκπαιδευτικού συστήματος και του Τύπου). Οι σκέψεις αυτές περιέχονται στα βιβλία Οι διανοούμενοι (πιο συστηματικά στις σελίδες 53-77) και Η οργάνωση της κουλτούρας (ιδιαίτερα στις σελίδες 9-36). Τα βιβλία αυτά θα δημοσιευθούν στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.
ΚΟΥΙΝΤΙΝ ΧΟΑΡ – ΤΖΕΦΡΙ ΝΟΟΥΕΛ ΣΜΙΘ
Για τον Γκράμσι – Διαβάστε το
(Διαβάστε περισσότερα ... | Βαθμολογία (αποτέλεσμα αξιολόγησης) 4)  


  Αντώνιο Γκράμσι: Η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη - 22 Δεκέμβρη 2011
  Αποστολέας BHXOS στις 22-12-2011-21:18:37 (550 το έχουν διαβάσει)
  Θεματική Ενότητα: ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΡΑΜΣΙ

Αντώνιο Γκράμσι: Η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η πρότασή μας είναι ο αναγνώστης να ξεκινήσει από τα πιο πολιτικά τους κομμάτια. Είναι αυτά στα οποία ο Γκράμσι ορίζει το Κόμμα ως τον Σύγχρονο Ηγεμόνα, επεκτείνει τις επεξεργασίες του Λένιν για την πολιτική ως ειδικό πεδίο της ταξικής πάλης, διατυπώνει τη θεωρία του για το κράτος και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και τις συνέπειές που αυτή έχει στην επαναστατική δράση στις χώρες της Δύσης. Τα κείμενα αυτά βρίσκονται κατά βάση στο βιβλίο Για το Μακιαβέλι από τις εκδόσεις Ηριδανός (πρόκειται για τα κείμενα που είναι γνωστά ως ο Σύγχρονος Ηγεμόνας). Μια αντιπαραβολή με την αγγλική έκδοση (Selection from the Prison Notebooks), δείχνει ότι στο υποκεφάλαιο Notes on Politics περιέχονται κείμενα που δεν υπάρχουν στο Για το Μακιαβέλι, κάποια από αυτά σημαντικά όπως τα αποσπάσματα για τον πόλεμο κινήσεων και τον πόλεμο θέσεων, για το αυθόρμητο και τη συνειδητή ηγεσία, για τη ζύμωση και την προπαγάνδα και ούτω καθεξής. Τα αποσπάσματα αυτά υπάρχουν στα ελληνικά στη συλλογή Παρελθόν και Παρόν. Η ανάγνωση αυτών των δύο βιβλίων δίνει μια πρώτη, βασική εικόνα των θεωρητικοποιήσεων του Γκράμσι.
Chris Harman – Chris Bambery
Αντώνιο Γκράμσι: Η ζωή και οι ιδέες ενός επαναστάτη – Διαβάστε το  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.