Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Σε λένε Κενάν Αγιάς και πέρασες τόσα και τόσα…



Χρήστος Πέτρου 


Σκότωσαν στις φυλακές τον αδερφό σου, πριν καν προλάβει να καταλάβει τι πάει να πει ζωή... Το σώμα σου ακόμα θυμάται τι τράβηξες από τα 17 μέχρι τα 28 σου χρόνια, που σε είχαν φυλακίσει επειδή διαδήλωνες για την ελευθερία του λαού σου.  Μετά σε πήραν ξανά στο κυνήγι, επειδή μορφώθηκες, σχημάτισες πολιτικό λόγο, αγωνιζόσουν και διαλαλούσες το δίκαιο.

Κατατρεγμένος από ένα πανίσχυρο φασιστικό κράτος, κατάφερες και έφτασες στην ελεύθερη Κύπρο. Τα τελευταία 11 χρόνια ζούσες στον τόπο μας υπό το καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα. Και μια μέρα σε συνέλαβαν καθώς επιχειρούσες να ταξιδέψεις για να δεις τους δικούς σου που κατατρεγμένοι κι αυτοί, ζουν στην άλλη άκρη της Ευρώπης. 

Η Γερμανία, μετά από συνεννόηση με την Τουρκία έβγαλε ένταλμα εναντίον σου. Θα μπορούσαν να σε συλλάβουν οπουδήποτε στις πολλές χώρες που ταξίδευες. Όμως ο στόχος είναι να σε συλλάβουν στην Κύπρο και να σπρώξουν τις Αρχές της να σε παραδώσουν. Θα περάσει έτσι το μήνυμα στους απανταχού κατατρεγμένους συναγωνιστές και συμπατριώτες σου, ότι και την Κύπρο που την θεωρούν ασφαλή μιας και ο λαός της τράβηξε και τραβά ακόμα τα ίδια βάσανα με τον δικό σου λαό, την έχουν βάλει στο παιχνίδι της εξοντωτικής καταδίωξής σας. 

Σε λένε Κενάν Αγιάς και είσαι Κούρδος διανοούμενος και αγωνιστής της ελευθερίας. Γεννήθηκες την ίδια χρονιά που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο. Είσαι από τις 15 Μαρτίου 2023 κρατούμενος στις κεντρικές φυλακές στη Λευκωσία. Το επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη, να σε πακετάρει σύμφωνα με τις τουρκογερμανικές επιταγές και να σε παραδώσει στη Γερμανία που αυτή με τη σειρά της θα σε στείλει πίσω στους δολοφόνους του αδερφού σου, στους βασανιστές σου και γενοκτόνους του λαού σου. Τώρα περιμένεις μέχρι τις 15 Μαΐου το Εφετείο να αποφασίσει ουσιαστικά για την μοίρα σου και τη ζωή σου….

Χθες το Σάββατο το πρωί, όταν έλαβα μέσω φίλων τις απαντήσεις που μου έστειλες για τη συνέντευξη στη «Σημερινή», τις διάβασα ξανά και ξανά. Έβαλα τον σταυρό μου δυο φορές: 

Την μία για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει στο Εφετείο, και να μην σε παραδώσουν στους βασανιστές σου. Για να μην περάσεις ξανά τον Γολγοθά που πέρασες στα νιάτα σου και για να μην φορτωθεί η συλλογική συνείδηση του δικού μου λαού το βάρος της ντροπής από το έγκλημα της έκδοσής σου. 

Την δεύτερη, από ευγνωμοσύνη που αξιώθηκα της αποκάλυψής σου και του μεγαλείου της ψυχής σου. Που αξιώθηκα της κρυστάλλινης σου σκέψης, του σθένους σου και ολόκληρης της ύπαρξή σου που είναι ταγμένη προς έναν και μόνο σκοπό: την ελευθερία.

Σε λένε Κενάν Αγιάς και πέρασες τόσα και τόσα… Είσαι μέσα σε ένα κελί και περιμένεις την απόφαση για τη ζωής σου. Και μέσα σε αυτή τη συνθήκη μπορείς και φωτίζεις ακόμα τον κόσμο με αυτό που φτύνει η τεχνίτη μας νοημοσύνη: Αξιοπρέπεια. 

*Στον σύνδεσμο παρακάτω η συνέντευξη του αγωνιστή διανοούμενου Κενάν Αγιάς μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές. 


ΠΗΓΗ: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0dAX9bej95s2SWPEdno1AnZXMEwhzsrJ1UegSmJ45XpjZ8yj22EHmoricf3oVCpnHl&id=100031006454044
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.