Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Στέλιος Κούκος: 1η Απριλίου 1955, Με κάτι «παλιοπιστόλια» άρχισε η ελληνική επανάσταση της Κύπρου!


Αγωνιστές της ΕΟΚΑ μετά την λήξη του αγώνα

Γράφει ο Στέλιος Κούκος


Μια ξεχωριστή ημέρα για τον ελληνισμό ξημέρωσε σήμερα! Επέτειος μιας νέας ελληνικής επανάστασης. Της τελευταίας! Αυτής που αξιώθηκε να ζήσει ο ελληνισμός της Κύπρου ανάμεσα στα χρόνια 1955-1959. Αρχής γενομένης από την 1 Απριλίου του 1955!

Φαίνεται πως το χρωστούσε η ιστορία αυτό στην Κύπρο, αφού δεν έζησε άμεσα τον ξεσηκωμό του ’21, τους βαλκανικούς πολέμους που μεγάλωσαν την Ελλάδα, το έπος του ’40 και την ανάταση της εθνικής αντίστασης μέσα στα μαύρα χρόνια της κατοχής.

Βεβαίως, ακόμη και σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα η Κύπρος είχε πάντα το δικό της μερτικό και την προσφορά της. Συνήθως με τους ηρωικούς εθελοντές αγωνιστές και μάρτυρές της, αλλά και με την υλική αλληλεγγύη, την οικονομική της συνδρομή. Και μάλιστα σε πολύ δύσκολες εποχές και όντας και η Μεγαλόνησος υπό κατοχή, τουρκική ή βρετανική.

Φτωχοί άνθρωποι διέθεταν τις τελευταίες οικονομίες τους και τα χρυσαφικά τους για τους αγώνες του ελληνισμού και της Ελλάδας, ελπίζοντας πως μια μέρα θα τους σκεπάσει και αυτούς.

Ενώ πάντα πανηγύριζαν για τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού στα ποικίλα μέτωπα ως προέκταση της ελληνικής ψυχής τους!

Αλλά και όλη η Ελλάδα έζησε στιγμές εθνικής έξαρσης ακούγοντας τα ανδραγαθήματα και τις θυσίες των νεαρών αγωνιστών της ΕΟΚΑ ή διαμαρτυρόμενοι με μεγάλες διαδηλώσεις σε όλες τις ελληνικές πόλεις για τους απαγχονισμούς των νεαρών μαχητών.

Και αυτό ήταν κάτι που ένωσε στον δρόμο και τις διαδηλώσεις την Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά -τουλάχιστον όσον αφορά τις νεολαίες τους. Και μάλιστα λίγα χρόνια μετά τον εμφύλιο! Ένα εθνικό θέμα τους έφερε όλους μαζί στο ίδιο μετερίζι! Αν και αυτό δεν πρέπει να ενθουσίασε κανέναν πολιτικό, γιατί το κάθε κομματικό… μαγαζί θέλει τους αποκλειστικούς δικούς του «πελάτες» που θα ψωνίζουν μόνο από αυτό και μάλιστα φανατικά. Μέχρι την πλήρη «εξόντωση» και «πτώχευση» του αντιπάλου!

Συνέχεια εδώ: http://www.pemptousia.gr/?p=369017


ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/100003622625791/posts/pfbid0efYhmenJ8V2wRm4Y5kJvBEoaLGeq5xr9i2Eua7GSWABNnkyLBLK8ycCpzQPE2xWEl/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.