Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Μεταξυ αφελών, φανατικών και απατεωνων.



Μεταξυ αφελών, φανατικών και απατεωνων.

Του Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδη


Για τους υπερμαχους της ταχα ελευθερης αγορας, για χαρη της οποιας η ΕΕ εγκατελειψε το φτηνο ρωσικο καυσιμο. με συμβολαια και ρητρα, προκειμενου να αγοραζει μεσω του ανταγωνισμου (δηλαδη αντι για 30$ την ΚW το αεριο 190$ και αντι 40$ το πετρελαιο, 95$!), ο ΟΠΕΚ αποφασισε να μειωσει την παραγωγη πετρελαιου κατα 2 εκ. βαρελια ημερησιως!

Για να καταλαβει και ο πλεον αφελης, υποτιθεται οτι οι κανονες της αγορας λενε πως οταν υπαρχουν μεγαλα αποθεματα για προσφορα οι τιμες πεφτουν. Η παγκοσμια παραγωγη και τα αποθεματα πετρελαιου ειναι πολλαπλασια της ζητησης, όχι μονο τωρα, αλλα διαχρονικα. Αλλά τα αποθέματα και η παραγωγή δεν ακολουθουν τη ζήτηση αλλά δύο άλλους παράγοντες: Την κερδοσκοπία και τα στρατηγικα παιχνίδια των κρατων. Πού είναι οι νόμοι της ελεύθερης αγορας και του ανταγωνισμουα; Στη φαντασια των φανατικων.

Επιπλέον, τώρα που η ζήτηση των ευρωπαιων για καυσιμα από την "ελευθερη αγορα" αυξηθηκε πώς διάβολο αποφάσισε ο ΟΠΕΚ να μειωσει την παραγωγη αντι να την αυξησει για να αντιμετωπισει και εκμεταλλευτει τη ζητηση; Πώς διάβολο γινεται να μην υπακουει το πετρελαιο και το αεριο στους κανονες της αγορας ειναι ενα μυστηριο.

Εκτος αν δεν υπαρχουν κανονες αγορας, αλλα σκετη κερδοσκοπια απο κρατη, εταιριες και κεφαλαια. Οποτε, εγειρεται το ερωτημα, γιατι η ΕΕ και οι κυβερνησεις των κρατων μελων εγκατελειψαν τη φτηνη πήγη κινησης των παντων και εριξαν τους πολιτες στα νυχια της κερδοσκοπιας; Αλλα, και το δευτερο: Πώς διαβολο τα κρατη με τους νομους, που είναι πανισχυροι, και τους ελέγχους, δεν μπορουν να πολεμησουν την κερδοσκοπια; Γιατι, δεν θελουμε να πιστεψουμε οτι συμμετεχουν σ αυτην ή ότι είναι υποχείρια της. Ε;

ΠΗΓΗ: Γιώργου Παπαδόπουλου - Τετράδηfb

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.