Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

Gazmageddon: Οι δύο προβλέψεις για το αέριο και το 3ο ημίχρονο…

 

Αμέσως μετά την λήξη του πρώτου σκληρού lockdown στην Δύση, στις 28 Ιουνίου 2020, είχα ήδη ολοκληρώσει την πρώτη μελέτη για την αγορά Ενέργειας, τμήμα της οποίας είχα δημοσιεύσει στο SLpress, με ιδιαίτερα ανησυχητικά συμπεράσματα. Ένα από αυτά αφορούσε στο φυσικό αέριο. Είχε κάνει λόγο για Αρμαγεδδώνα, χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο Gazmageddon. Για το άρθρο μου εκείνο είχα επικριθεί από μερίδα αναλυτών ότι κινδυνολογώ, μιας και οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν τότε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τίποτε δεν προμήνυε ότι θα επακολουθούσε κάτι πολύ σοβαρό στην Αγορά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όταν έγραφα εκείνο το άρθρο, η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ (Henry Hub) κατέγραφε ιστορικά χαμηλά στο 1,5 $. Ήταν δύσκολο να βρω συμπαραστάτες στην θεωρία μου ότι ερχόταν κρίση. Όσοι απέρριψαν αμέσως την πρόβλεψή μου και όσοι ελάχιστοι ασχολήθηκαν τότε ενδελεχώς, βλέποντας το επόμενο δίμηνο κάποιες αναιμικές αυξήσεις στα επίπεδα του 1,71 $ (στις 29/6) και 1,64 $ (στις 20/7) πείστηκαν ότι είχα κάνει μια λανθασμένη πρόβλεψη.

Την τελευταία βδομάδα, όμως, του Ιουλίου του 2020, ξεκίνησε να συμβαίνει ό,τι περιέγραφα στο άρθρο. Οι πρώτες μεγάλες ζέστες, αύξησαν την ζήτηση για φυσικό αέριο, αλλά οι εταιρίες ήταν αδύναμες να αυξήσουν την παραγωγή τους, λόγω τεράστιων προβλημάτων που είχαν προκύψει από την παύση εργασιών και την έξοδο εργαζομένων από τον κλάδο με το πρώτο lockdown.

Αρκετές εταιρίες αερίου στις ΗΠΑ είχαν φαλιρίσει ή ήταν στα πρόθυρα για εισαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα με πρώτους τους επενδυτές-φίλους του Τραμπ που προσπαθούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους σε LNG, στην Ανατολική Ακτή, ιδιαίτερα στο Τσίσαπεκ. Έτσι ξεκίνησε το πρώτο ράλι για το οποίο προειδοποιούσα, που οδήγησε τις τιμές από το 1,71 $ στα 4,14 $ στις 5 Αυγούστου 2021. Με δεδομένο ότι ερχόταν ο χειμώνας, αρκετοί άρχισαν να αναζητούν τα στοιχεία στα οποία βασίστηκα για να κάνω την πρόβλεψη.

Δεύτερο ημίχρονο Gazmageddon

Όλη η ανάρτηση: Gazmageddon: Οι δύο προβλέψεις για το αέριο και το 3ο ημίχρονο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.