Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Αξιομνημόνευτα και παραλειπόμενα κείμενα του 1821


Όταν ο Καποδίστριας αποκαλύπτει, χωρίς να αποκαλύπτεται και αφού έχει ενθαρρύνει τον Αλή Πασά στην σύγκρουσή του με τον Σουλτάνο, τελικά παρεμβαίνει αποφασιστικά στην σύγκρουση Αλή Πασά-Σουλτάνου, μέσω της καθοδήγησης και της χρηματοδότησης των Σουλιωτών. Πόσες φορές πρέπει να διαβάσουμε τον Καποδίστρια για να τον καταλάβουμε!

Η επιστολή Καποδίστρια στον Πετρόμπεη στέλνεται αφού έχει προηγηθεί η συνάντηση Καποδίστρια-οπλαρχηγών στην Κέρκυρα, το Πάσχα του 1819. Συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν, όπως βεβαιώνει ο ίδιος ο Καποδίστριας στην λεγόμενη αυτοβιογραφία του, όλοι οι αρματολοί που ήταν μαζί του στην εποποιία της Λευκάδας στα 1806-1807. Ανάμεσα σε αυτούς σημαντικοί απόστολοι της Φιλικής Εταιρείας όπως π.χ. ο Χριστόφορος Περραιβός.

Στην συνάντηση αυτή, του Πάσχα της Εθνεγερσίας, στην Κέρκυρα, δεν είχε παραβρεθεί ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης. Nα τονίσουμε επίσης ότι: Αυτήν την καθοριστικής σημασίας για την πορεία του ’21 συνάντηση, την αγνοεί ο Ξάνθος. Όπως έχω τεκμηριώσει, στο βιβλίο μου “Ο Άγνωστος Καποδίστριας”, (εκδόσεις Παπαζήση Αθήνα 2011,σελ, 123-125),παραθέτοντας επιστολές από το αρχείο του Ξάνθου.

ΚΛΙΚ...
Αξιομνημόνευτα και παραλειπόμενα κείμενα του 1821:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.