Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΕΦΥΓΕ Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, ΚΚΕ, ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ

Ο κ. Στοφορόπουλος είναι ένας από τους ελάχιστους «μεγάλους διπλωμάτες» των δεκαετιών μετά τη μεταπολίτευση, που άφησε εποχή στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, διαχρονικά μαχητικός στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων, δεν δίστασε να παραιτηθεί επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω της «ελληνοτουρκικής προσέγγισης» στο Νταβός. 


Αιωνία του η μνήμη!




Του Λάζαρου Μαύρου από την Σημερινή

Την Τετάρτη 27.5.2020 στις 10 π.μ. πέθανε στο σπίτι του στην Αθήνα, νικημένος απ’ τον καρκίνο, ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ όπως τον χαρακτήρισαν από το 1988 οι Κύπριοι, Ευθύμιος Στοφορόπουλος, 80 χρόνων.
Υπηρετούσε ως πρέσβυς της Ελλάδας στην Κύπρο, όταν το 1988, εκδηλώνοντας την σφοδρή διαφωνία του με την τότε στροφή του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στα ελλαδο-τουρκικά και την συμφωνία του “Νταβός-1” με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ, ο Θέμος Στοφορόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του και έφυγε από την Κύπρο.


Σε όλη την μετέπειτα πορεία του παρέμεινε, ακέραιος, πάντα υψηλόφρων, ευγενέστατος, ανιδιοτελής μαχητής υπέρ των δικαίων της Κύπρου και της Ελλάδος απέναντι στον επεκτατισμό της Τουρκίας και τον ιμπεριαλισμό.
Στην φωτογραφία το πρωτοσέλιδο της τότε εβδομαδιαίας εφημερίδος ΕΠΙΚΑΙΡΗ της Λευκωσίας 25ης Μαρτίου 1988 η οποία πρώτη είχε αποκαλύψει την απόφαση Στοφορόπουλου να παραιτηθεί.
Στην σύζυγό του Βαρβάρα και στους δύο υιούς τους, Τάσο και Χρήστο, απευθύνουμε θλιβόμενοι τα συλλυπητήριά μας.

Κίνημα της Χ.Δ:  

Ήταν Χριστιανός της άκρας συνέπειας και πραγματικός πατριώτης,  συνδρομητής της «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ» και φίλος του Κινήματος της Χ.Δ.. 

+Θέμος Στοφορόπουλος

Με αφορμή την εκδημία του πρέσβυ επί τιμή Θέμου Στοφορόπουλου, το Κίνημα της Χ.Δ. εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:  

Την Τετάρτη, 27 Μαϊου 2020 το πρωί έφυγε από κοντά μας ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβυς ε.τ., σε ηλικία 80 ετών. Το 1988 ήταν πρέσβυς της Ελλάδας στη Λευκωσία.  Διαφώνησε με την συμφωνία στο Νταβός ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, και στον Τούρκο ομόλογό του Τουργκούτ Οζάλ. Για το λόγο αυτό παραιτήθηκε αμέσως από το διπλωματικό Σώμα.
Παρά το γεγονός αυτό, δεν έπαψε ούτε στιγμή να είναι ενεργός πολίτης και να αγωνίζεται για τη σε βάθος μελέτη, ανάλυση και προβολή των Εθνικών μας Δικαίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Το ενδιαφέρον του για την Κύπρο ήταν αδιάπτωτο. Υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Υποστήριξης του Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο (Σ.Ε.Υ.Α.Ε.Κ.) και ενεργό μέλος της, μέχρι την τελευταία του στιγμή.
Πρωταγωνίστησε, στο πλευρό του αείμνηστου Κυπρίου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στον αγώνα κατά του Σχεδίου Ανάν, για την αποδοχή του οποίου πίεζαν αφόρητα οι ΗΠΑ, Βρετανία, Τουρκία καθώς  και το πολιτικό κατεστημένο Αθήνας και Λευκωσίας,
Ήταν Χριστιανός της άκρας συνέπειας και πραγματικός πατριώτης,  συνδρομητής της «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ» και φίλος του Κινήματος της Χ.Δ.. 
Μας συνέδεαν κοινές θέσεις σε κορυφαία ζητήματα, όπως στα εθνικά θέματα, στο αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ουσιαστικής δημοκρατίας, της ειρήνης, της υπεράσπισης των απελευθερωτικών Κινημάτων και κυρίως του σεβασμού της ιερότητας του ανθρώπινου προσώπου.
Σε όλους τους οικείους του και σε όλους τους συναγωνιστές του, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας και η εφημερίδα «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» εκφράζομε τα θερμά συλλυπητήρια μας.
Ευχόμαστε ο Αναστάς Κύριος να τον κατατάξει εν σκηναίς Δικαίων και Καλό Παράδεισο.
Από το Γραφείο Τύπου της Χ.Δ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ: 

Με θλίψη αποχαιρετά τον πρέσβη επί τιμή Θέμο Στοφορόπουλο

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Ο Θέμος Στοφορόπουλος διετέλεσε πρέσβης σε διάφορες χώρες, όπως Λίβανος, Συρία, Κύπρος, από όπου και παραιτήθηκε το 1988, διαφωνώντας με την εξωτερική πολιτική της τότε ελληνικής κυβέρνησης και τη συμφωνία του Νταβός. Για τις υπηρεσίες του, του απενεμήθη ο βαθμός του πρέσβη επί τιμή.

Υπήρξε συγγραφέας πολλών βιβλίων, με θέμα τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το κυπριακό ζήτημα. Όπως ο ίδιος έλεγε συχνά, μέσα από τις προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες συναντήθηκε με τις ιδέες του μαρξισμού και το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

Μέχρι το τέλος της ζωής του συμπορεύτηκε με το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε για χρόνια ενεργό στέλεχος του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, διατελώντας μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης επί τιμή

Ο ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟ - ΒΙΝΤΕΟ




Θ. Στοφορόπουλος για τις προτεινόμενες λύσεις για το Κυπριακό: Η Κύπρος σε συζήτηση για λύση αλά Τούρκα, 06.01.2017




Όποια οπτική κι αν έχει κανείς για λύση στη Κύπρο, προσπερνώντας τα εγκλήματα εισβολής, κατοχής και εποικισμού από την Τουρκία, μετέχοντας ιδίως αυτή τη περίοδο σε συζητήσεις για ένα σχέδιο κρατικής οντότητας που όμοιο της δεν υπάρχει στο πλανήτη, δεν συζητά τίποτα λιγότερο από μία λύση «αλά Τούρκα» είπε στον 9,84 ο πρέσβης ε.τ. Θέμος Στοφορόπουλος, που διατέλεσε στο παρελθόν και πρεσβευτής της Ελλάδας στη Κύπρο. Ο ίδιος εξήγησε τα μεγάλα γεωπολιτικά παιχνίδια στη περιοχή μας και ειδικά για την Κύπρο τα συνέδεσε ευθέως και με την υπόθεση των υδρογονανθράκων .

 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.