Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Γιατί τον Γιώργο Καραμπελιά.


Του Βασίλη Στοϊλόπουλου


Πολλοί δημότες της Αθήνας πιθανώς να αναρωτιούνται γιατί ένας πνευματικός άνθρωπος που συνέγραψε δεκάδες αξιόλογα, ακόμα και εμβληματικά βιβλία και θεωρείται ένας από τους ελάχιστους σημαντικούς διανοούμενους της Ελλάδας που συνδέει τη βαθιά και πολύπλευρη γνώση με την εμπειρία μιας πολυετούς, ασυμβίβαστης και έντονα αγωνιστικής παρουσίας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία και δημοκρατικό πατριωτισμό, οικολογία και πνευματική – πολιτιστική αναγέννηση, αποφάσισε ξαφνικά να είναι υποψήφιος δήμαρχος για την Αθήνα. Χωρίς μάλιστα να έχει τη στήριξη κάποιας σημαντικής πολιτικής δύναμης ή μεντιακού συγκροτήματος, καθότι ανέκαθεν συνεπής «αντισυστημικός». 

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η απάντηση είναι απλή : Απέναντι στους τρεις «συστημικούς» υποψηφίους των παραδοσιακών κομμάτων και του κατεστημένου, με το καταφανές «κοινό προφίλ» (Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος) που εκφράζουν την όψη μιας παγκοσμιοποιημένης «πόλης-χοάνης» και αεθνικής, χωρίς ταυτότητα Αθήνας και απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα (Κασιδιάρης), που εκπροσωπεί την «άλλη όψη του Ιανού», έπρεπε να υπάρξει μια αυθεντικά εναλλακτική πρόταση. Μια «επανάσταση του αυτονόητου» για την Αθήνα, «την πρωτεύουσα του υπαρκτού ελληνισμού» με τα χιλιάδες προβλήματα και την καλπάζουσα παρακμή, αλλά και την «ασήκωτη» ιστορία και πολιτισμό της.

Ίσως να ήταν αυτό ακριβώς που αντιλήφτηκε ο Γιώργος Καραμπελιάς. Ίσως πάλι γιατί δεν θέλει να αποδεχτεί την «προφητεία» του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι που στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια ελπίδα, κάποια μελλοντική μας διέξοδος, απάντησε : «Τίποτα. Η πλήρης εξαφάνισή μας. Και θα γίνει. Είμαι βέβαιος». 

Όπως και να έχει πάντως με τις σημερινές συνθήκες στον Καραμπελιά δεν ταιριάζει μόνο το καβαφικό «τιμή εις εκείνους όπου εις την ζωήν των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες», αλλά του αξίζει και η στήριξή μας ! Για το καλό της Αθήνας, για το καλό της Ελλάδας.


Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.