Samsunspor εναντίον ΑΕΚ
(Η αυτόματη μετάφραση από fb)
Tamer Cilingir
Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μας περιμένει, κατάλληλος για το βιβλίο του το 1994 με τίτλο "Football Is Never Just Football" γραμμένο από τον Άγγλο συγγραφέα Simon Kuper. Ο αγώνας UEFA Europa Conference League, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025, στις 20.45 στο Στάδιο της Samsun της 19ης Μαΐου, δεν θα είναι απλά ένας ποδοσφαιρικός αγώνας· θα είναι επίσης μια στιγμή για να αντιμετωπίσουμε μια κοινή, αλλά πολύ διαφορετική ημερομηνία ερμηνείας. Η ΑΕΚ Αθηνών θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Samsunspor και έναν από τους ελληνικούς ομίλους.
ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ 19 ΜΑΙΟΥ
Ξεκινώντας από το όνομα του γηπέδου όπου θα διεξαχθεί το ματς, μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι αυτό είναι κάτι που ξεπερνά κατά πολύ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Όλοι γνωρίζουμε τον "πυρετό" των τουρκικών τριβούνων που οδηγεί σε χουλιγκανισμό και όχι στον ανταγωνισμό Ελληνικής και Τουρκικής ομάδας. Μένει αυτή τη φορά να διεξαχθεί αγώνας με ελληνική ομάδα σε μια πολιτεία που λέγεται 19 Μαΐου. Η 19η Μαΐου 1919 είναι μια σημαντική ημερομηνία για τη γεωγραφία του Πόντου (Μέση και Δυτική Μαύρη Θάλασσα). Σύμφωνα με επίσημες εργασίες της Τουρκικής ιστορίας, παρόλο που περιγράφεται ως η ημερομηνία κατά την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ πήγε στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τον πόλεμο της απελευθέρωσης από τον ιμπεριαλισμό, γνωρίζουμε ότι αυτή η ιστορία δεν είναι ο πόλεμος της απελευθέρωσης από τον ιμπεριαλισμό αλλά το τελικό στάδιο του πολέμου των απελευθερώσεων από τους Έλληνες. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας έχασαν τη ζωή τους 353 χιλιάδες Έλληνες από τον Πόντο, ενώ περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες της Μικράς Ασίας είναι άγνωστοι.
Η Γενοκτονία του Πόντου: Σύντομα Ιστορικά Γεγονότα και Σχήματα
Σε τρία στάδια διαμορφώνεται η συστηματική διαδικασία εξόντωσης για τους Έλληνες του Πόντου:
1914-1918 (Ι. Εποχή Παγκοσμίου Πολέμου)
Πολιτικές λαθρεμπορίου του Οθωμανού υπουργού Εσωτερικών Talat Pa şa από το 1916
Οι άνδρες οδηγήθηκαν πρώτα σε «τάγματα επιχειρήσεων» και στη συνέχεια σκοτώθηκαν
Αναγκάζοντας γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους σε θάνατο πορείες από τη Σαμψούντα, την Τραπεζούντα, το Όρντου προς τις εσωτερικές περιοχές (Tokat, Sivas, Diyarbakır, Malatya)
1919-1923
Η εμφάνιση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919 είναι «η αρχή του δεύτερου και πιο αιματηρού σταδίου της γενοκτονίας».
Ο Topal Osman και οι συμμορίες του έκαψαν χωριά και μαζικές δολοφονίες αμάχων σε Σαμψούν, Μπάφρα, Çar şamba, Havza, Kavak, Ladik και ειδικά γύρω από το βουνό Νεμπιάν το 1921-1922
Έχει τεκμηριωθεί ότι 82 ελληνικά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Μπάφρα μόνο το 1921
353.000 Τσίχλες του Πόντου έχασαν τη ζωή τους στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ 1914-1923 (σκοτώθηκαν, πέθαναν από πείνα και ασθένειες, εξαφανίστηκαν)
1923 Συνθήκη Ανταλλαγής της Λωζάνης
Περίπου 150-200 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που επέζησαν από τη Μαύρη Θάλασσα στάλθηκαν βίαια στην Ελλάδα.
Συνολικά, 1.250.000 Μικρασιατικά ούλα κατασχέθηκαν από την Ανατολία.
Διεθνείς εισακτέες ακαδημαϊκών (από το 2024):
27 πολιτείες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία, Αρμενία, Νότια Κύπρο και ελληνικό κοινοβούλιο χαρακτήρισαν «γενοκτονία» τα γεγονότα του Πόντου.
Η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Γενοκτονίας (IAGS) στις αποφάσεις του 2007 και 2015 χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις του Πόντου ως «γενοκτονία».
Η επίσημη διατριβή της Τουρκίας περιγράφεται ως "αμοιβαία σύγκρουση, συνθήκες πολέμου, δραστηριότητες συμμοριών".
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ
Το όνομα της 19ης Μαΐου έχει δοθεί σε μία από τις κεντρικές συνοικίες μιας πόλης καθώς και στο στάδιο της Σαμψούντας. Αυτή η περιοχή, η οποία ονομάστηκε 19 Μαΐου το 1987, βρίσκεται στην περιοχή όπου βρίσκονται τα βουνά της Νεβυίας. Η περιοχή αυτή αποτέλεσε το κέντρο αντίστασης των Ελλήνων του Πόντου από το 1916 έως το 1924. Κατά μία έννοια, η μνήμη της γενοκτονίας διατηρείται ζωντανή δίνοντας σε αυτή την περιοχή ένα τέτοιο όνομα. Το όνομα του γηπέδου και το όνομα του Νεμπιάν έχουν την ίδια σημασία.
Εδώ η ΑΕΚ έρχεται σε τέτοια πόλη σε τέτοιο γήπεδο.
Ιστορική Ευθύνη Για Τουρκικό Κράτος Και Οπαδούς Σε Αυτό Το Αγώνα
Κάποιος που έπαιξε με την ΑΕΚ Τραμπζονσπορ, που ήρθε στην επικράτεια του Πόντου πριν το 2019 και το 2023 συναντήθηκε με φιλικό, την σημασία της λέξης επίσημο. Ξέρουμε όμως και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προβοκάτσιων που προέκυψαν σε άλλα τουρκοελληνικά ματς του παρελθόντος (1996 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε, 2000 Γαλατασαράι-Ολυμπιακός, 2010 Φενέρμπαχτσε-ΠΑΟΚ, 2017 αγώνας Τουρκίας-Ελλάδας) προκλήθηκαν από τουρκικές κερκίδες. Πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος για το ματς που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της 19ης Μαΐου. Απλά επειδή :
«ιστορική υπενθύμιση» αποτελεί από μόνο του το όνομα του γηπέδου.
Για τους υποστηρικτές της ΑΕΚ, το να έρχονται στη Σαμψούν σημαίνει επιστροφή στα εδάφη όπου σκοτώθηκαν ή εξορίστηκαν οι παππούδες τους.
«Να υπενθυμίσουμε στις 19 Μαΐου» δημοσιεύσεις τύπου «Να θυμίσουμε στην ΑΕΚ» κυκλοφορούν ήδη στα social media.
Μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτό το ματς είναι το ενδεχόμενο ο Τούρκος θεατής να κανονίζει προκλητικές επευφημίες, πανό ή ενέργειες για τους υποστηρικτές της ΑΕΚ με βάση το όνομα του γηπέδου και την ιστορική ευαισθησία. Ως εκ τούτου, την κύρια ευθύνη της πρόκλησης φέρει το τουρκικό κράτος και η διατήρηση του Τούρκου υποστηρικτή υπό έλεγχο είναι ζωτικής σημασίας.
Μένει ότι η ΑΕΚ δεν είναι ένας απλός ανταγωνιστής. Λέσχη που ιδρύθηκε στην Αθήνα από Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα στις 13 Απριλίου 1924. Η θωράκιση του συλλόγου, το ονοματεπώνυμο του οποίου είναι «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως» (Αθλητικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως) διαθέτει Βυζαντινό δικέφαλο αετό. Από την ίδρυσή της, η ΑΕΚ κατέχει ανοιχτά την «προσφυγική ταυτότητα 1922-24» και την προέλευσή της από τη Μικρά Ασία. Αυτή η ταυτότητα αποτελεί ισχυρή πηγή συνάφειας για τη βάση οπαδών του συλλόγου, παρόλο που αποτελεί κατά καιρούς θέμα συζήτησης ακόμη και εντός Ελλάδας. Η ΑΕΚ, που δεν έχει διαχωριστεί ποτέ από αυτές τις ισοπαλίες, ονόμασε το νέο γήπεδο, που εγκαινιάστηκε το 2022, Αγιασοφιά, και το άνοιγμα συνοδεύτηκε από βιολιά και horons.
Για τους οπαδούς της ΑΕΚ, ο ερχομός στη Σάμσουν δεν είναι απλά ένας εκτός έδρας αγώνας, είναι μια συναισθηματική αντανάκλαση της επιστροφής στη χώρα των παππούδων και των γιαγιάδων τους.
Επιτέλους, ο κόσμος της Σαμψούντας που θα πάει να παρακολουθήσει το ματς να θυμηθεί ότι οι υποστηρικτές της ΑΕΚ που θα έρθουν εκεί εκπροσωπούν τους ανθρώπους που ζουν σε αυτά τα εδάφη χιλιάδες χρόνια αλλά έχουν εξοριστεί.
Μόνο γι' αυτό δεν αξίζουν σεβασμό οι υποστηρικτές της ΑΕΚ και της ΑΕΚ; Θέλω να παρακολουθήσω έναν διαγωνισμό όπου το ποδόσφαιρο παραμένει απλά ποδόσφαιρο, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεταξύ 22 ατόμων και τελικά ο καλός κερδίζει εκείνη την ημέρα...
Μια σύντομη ιστορία της ΑΕΚ
Γεννημένος στην Κωνσταντινουπόλεως, η οποία πήρε το όνομα της ΑΕΚ. Η ομάδα της οποίας το μικρό όνομα είναι Πέρα Κλαμπ ιδρύθηκε το 1914 με πρωτοβουλία του Κώστα Βασιλειάδη και αρκετών φίλων και αφού αγωνίστηκε για λίγο στην Κωνσταντινούπολη Bazaar League, έκανε ευρωπαϊκή περιοδεία. Αντί για Οθωμανικό, ένα μέρος της ομάδας μένει στη Γαλλία, όπου μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας επιστρέφει στην Ελλάδα μέρος της. Οι μετανάστες στην Ελλάδα σχηματίζουν ομάδα της ΑΕΚ το 1924. «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως». Αν το χρώμα της ομάδας, το χρώμα του Πέρα Club θα είναι κιτρινόμαυρο. “Athletikí Énosis Konstantinoupóleos” σημαίνει “Αθλητικός Σύλλογος Κωνσταντινουπόλεως (Κωνσταντινούπολη)”. Σύμβολο είναι και ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός.
Εν τω μεταξύ, το Pera Club συνέχισε την πορεία του ως Αθλητικός Όμιλος Beyo Bulu το 1923 και αγωνίστηκε σε Κωνσταντινούπολη και Super League για πολλά χρόνια. Η Beyo yılındaluspor, η οποία ήταν σε παρακμή από το 1964, δεν μπόρεσε να πάρει ξανά θέση στα επαγγελματικά πρωταθλήματα μετά τον υποβιβασμό του το 1987. Ο σύλλογος που άνοιξε ξανά το ποδοσφαιρικό του υποκατάστημα τη σεζόν 2014-2015 εξακολουθεί να είναι Νο 2. Αγωνίζεται στην Ερασιτεχνική Λίγκα.
1963: Πρωταθλητές Ελλάδας
1968: Η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε στα ημιτελικά της Ευρώπης μετά την ήττα της Ferencváros
1971-72: Προημιτελικοί στην Ευρώπη
1977-78: Προημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο)
1989-1990: Τίτλοι πρωταθλήματος
1992, 1993, 1994: Τρεις τίτλοι πρωταθλήματος στη σειρά.
Παρέχει τακτική συμμετοχή στην Ευρώπη.
Το 2013 3ος ερασιτεχνικός λόγω πτώχευσης συλλόγου. Πρέπει να πέσει στο πρωτάθλημα.
Υποστηρικτές και διοίκηση προχωρούν σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία ανοικοδόμησης.
Ανεβαίνει ραγδαία η ΑΕΚ μετά την ανοικοδόμηση:
2014-15: 2. Ο πρωταθλητής του πρωταθλήματος
2016: Κύπελλο Ελλάδας πρωταθλητές
2017-18: Γίνε πρωταθλητής της Super League.
Αυτή η περίοδος θεωρείται η χρονιά κατά την οποία γεννήθηκε η ΑΕΚ από τις στάχτες της.
Το 2022, η ΑΕΚ θα ανοίξει την πολυαναμενόμενη νέα έδρα της, ΟΠΑΠ-Αρένα – Στάδιο Αγίας Σοφίας.
Αυτό το stat εφιστά την προσοχή στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που αντιπροσωπεύουν την προέλευση του συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη.
Τα τελευταία χρόνια η ομάδα βρίσκεται σε φιλόδοξη θέση τόσο σε πρωταθλήματα όσο και ευρωπαϊκά.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.