Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Γρηγόρης Αυξεντίου, Η πανήγυρη του μαρτυρίου του!




Γρηγόρης Αυξεντίου (1928-1957).

Γράφει ο Στέλιος Κούκος


Κάθε χρόνο τέτοια μέρα όταν ο νεομάρτυρας* Γρηγόρης Αυξεντίου πλησιάζει τον λειτουργό ιερέα στο καθολικό της μονής της Παναγίας του Μαχαιρά, για να λάβει την μερίδα την οποία του βγάζει όταν προσκομίζει, μαζί με την ουράνια κατάνυξη που τον διακατέχει, έχει και ένα ελαφρύ χαμόγελο.


«Χρόνια πολλά, Γρηγόρη, να χαίρεσαι την θυσία σου, τον παράδεισό σου», του λέει ο εφημέριος λειτουργός και ο ήρωας, αφού πάρει την μερίδα του, γίνεται ξανά αόρατος μέσα σε μια ιδιαίτερη αγαλλίαση. Είναι η ημέρα της πανήγυρης του μαρτυρίου του. 3 Μαρτίου!

Στην πρώτη επέτειο της μνήμης του το 1958 ο νεομάρτυς Γρηγόρης από την Λύση απάντησε στον εφημέριο, «και στα δικά σου παππούλη»! Και αυτός σάστισε και άρχισε να σταυρώνεται με την αγία λόγχη. «Τι λες Γρηγόρη», του είπε εκφράζοντας την φρίκη του.

«Για καλό το είπα παππούλη μου! Να αξιωθείς και εσύ την χάρη του μαρτυρίου! Δεν θέλεις»;

«Ναι! Γρηγόρη μου! Ναι! Θέλω! Πολύ καλά το είπες! Να αξιωθώ την χάρη του μαρτυρίου! Δεν το σκέφτηκα, έτσι! Πήγε το μυαλό μου στα όσα ζήσαμε πέρσι και σάστισα! Σάστισα! Θυμήθηκα τους δυνάστες που από καιρό μας περιτριγύριζαν και μας παρακολουθούσαν! Όταν εσύ βρισκόσουν ανάμεσά μας ντυμένος σαν μοναχός και καμιά φορά σκεφτόμουν αν ήταν σωστό αυτό που κάναμε ή κοροϊδεύαμε εαυτούς και αλλήλους!

Όπως τους κορόιδεψες και συ τους Άγγλους, όταν τους κέρασες καφέ, ντυμένος μοναχός, σαν να ήσουν ένας από μας! Και ήσουν ένας από μας! Ή, μάλλον, ένας πιο πάνω μας, γιατί εσύ το απέδειξες, πως αντέχεις και το πιο σκληρό μαρτύριο. Και ‘μεις πυρπολούμαστε εσωτερικά για την αγάπη του Θεού, αλλά εσύ κάηκες ολοζώντανος και έγινες λαμπάδα για την εσωτερική σου αγάπη στο γένος μας...

Συνέχεια εδώ http://www.pemptousia.gr/?p=393827


ΠΗΓΗ:https://ologiomofeggari.blogspot.com/2024/03/blog-post.html?m=1
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.