Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΘΕΣΕΙΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ"

ΘΕΣΕΙΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ"



-------------------------------------------------------------------------

Στην περιοχή μας όπως και στις παγκόσμιες σχέσεις κυριαρχεί μια πρωτοφανής ρευστότητα,τις οποίες εντείνει ο πόλεμος στην γειτονιά μας και η σε εξέλιξη αποσταθεροποίηση του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος στην Αν. Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή.Αυτή είναι επαρκής αφορμή για να δικαιολογεί μια αποτίμηση της κατάστασης στην χώρα μας. Μετά την παρέλευση σχεδόν μισού αιώνα από την έναρξη της μεταπολίτευσης, η αδιάλειπτη εφαρμογή συστημικών πολιτικών αφήνει πίσω της την Ελλάδα με ένα τεράστιο χρέος που γιγαντώνει την ήδη υπάρχουσα εξάρτηση της χώρας, τους δημοκρατικούς θεσμούς να απαξιώνονται και τις ατομικές ελευθερίες σε αποδρομή. Πέραν τούτων, η έλλειψη επαρκούς προετοιμασίας της αμυντικής θωράκισης για τουλάχιστον μια δεκαετία, έχει σαν αποτέλεσμα την σύναψη λεόντειων συμμαχιών που γιγάντωσαν την παρουσία του ξένου παράγοντα και περιορίζουν ασφυκτικά την ευελιξία στη άσκηση ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.

Λογικά, ανάχωμα στις παραπάνω μειονεξίες θα μπορούσε να είναι μόνο η παρουσία ενός στιβαρού πατριωτικού Δημοκρατικού κινήματος που θα επέβαλε μια εξουσία με κυρίαρχο πρόταγμα την υγιή ανάπτυξη της χώρας και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας με βάση τους δημοκρατικούς θεσμούς διακυβέρνησης. Όμως, ο Δημοκρατικός Πατριωτικός Χώρος εξακολουθεί να είναι απελπιστικά κατακερματισμένος, έχοντας προσφέρει έδαφος για λαϊκίστικες και ενίοτε ακραίες στε έκφραση και πράξη πολιτικές παρουσίες.

Η «Πολιτική Πρωτοβουλία» δημιουργήθηκε από μια ομάδα πολιτικοποιημένων πολιτών με διαχρονική συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα και τους κοινωνικούς αγώνες σε ολόκληρη τη περίοδο της μεταπολίτευσης. Προέκυψε από την ανάγκη, ως μία από τις πολλές απομονωμένες ομάδες και οργανώσεις να λειτουργήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, σαν καταλύτης για την συσπείρωση του παραπάνω χώρου.

Σε αυτά τα πλαίσια, αγωνιζόμαστε για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία όλων. Η Δημοκρατία δεν είναι απλώς ένα σύστημα διακυβέρνησης. Είναι Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Ισότητα. Είναι Ελπίδα και Προοπτική.

Προϋποθέτει την ικανότητα συμμετοχής, τη δυνατότητα επιλογής, στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία και θωρακίζεται από τον πατριωτισμό όλων. Και η Ελευθερία είναι η ύψιστη
πνευματική και πολιτική Αξία που αποτελεί το θεμέλιο της ανθρώπινης ύπαρξης και την κυρίαρχη συνιστώσα του δημοκρατικού ιδεώδους.

Η μεγάλη πρόκληση για την Σωτηρία και την Αναγέννηση της πατρίδας μας, είναι το όραμά μας. Επιδιώκουμε μια Πατρίδα με ελευθερία, ασφάλεια και ευημερία για όλους. Πυλώνα πολιτισμού και υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρούμε ότι πρέπει νὰ ἀντιτάξουμε ἕναν άλλο δρόμο, βασισμένο στις κάτωθι δεσμεύσεις :

•1. Τὴν προάσπιση τῆς λειτουργίας τῆς Δημοκρατίας και των θεμελιωδων ἐλευθεριων.

Υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας και της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Αγώνας για διεύρυνσή της. Διεκδίκηση της λαϊκής κυριαρχίας – εναντίωση σε όλες τις προσπάθειες περιορισμού της και στην εντεινόμενη κρατική καταστολή. Δυνατότητα δημοψηφισμάτων. Κράτος Δικαίου. Δημοκρατικός έλεγχος και προγραμματισμός, θεσμοί κοινωνικού ελέγχου. Λαϊκή συμμετοχή για θεσμικές αλλαγές και διεύρυνση – εμβάθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα, με προτεραιότητα την Αυτοδιοίκηση και τους συμμετοχικούς λαϊκούς θεσμούς βάσης. Επαναπροσανατολισμός της Ελλάδας στο σύγχρονο διεθνές πλαίσιο, για την ανάκτηση του ιστορικού μας κεκτημένου και την ανάδειξη της χώρας εκ νέου σε παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και περιβαλλοντικής ισορροπίας στην περιοχή. Υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Ενίσχυση με όλα τα μέσα του ευαίσθητου άξονα Θράκης – Αιγαίου – Κύπρου. Επέκταση των χωρικών υδάτων από 6 σε 12 μίλια, ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Συμπαράσταση στον αγώνα για την Απελευθέρωση της Κύπρου.Να γίνουν σεβαστά από την Αλβανία,
τα μειονοτικά και ανθρώπινα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου.
Χρειαζόμαστε μία σχεδιασμένη προσπάθεια ενεργοποίησης των απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων, για στήριξη της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ελληνισμού. Διεθνοποίηση του Κυπριακού Προβλήματος, ως ζητήματος εισβολής και κατοχής.

•2. Τον αγώνα κατὰ της δικτατορίας των αγορών, της ἐπικυριαρχίας της διεθνούς οικονομικής ολιγαρχίας, της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας,της απαξίωσης της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.


•3. Τὴν παραγωγικὴ ανασυγκρότηση και την αυτάρκεια της χώρας στα βασικὰ αγαθὰ για αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Παραγωγική ανασυγκρότηση, προσανατολισμένη στην παραγωγή εξειδικευμένων ποιοτικών προϊόντων, απέναντι στη βίαιη επιβαλλόμενη «συγκεντροποίηση», διασφαλίζοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την προώθηση εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης και συλλογικής διαχείρισης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, όπως: Συνεργατισμός, συνεταιρισμοί, ομαδικές καλλιέργειες, συνεταιριστικές επιχειρήσεις ανά δήμο, διαχείριση των λαϊκών αγορών από επιτροπές άμεσων παραγωγών και καταναλωτών, άμεση δημόσια αξιοποίηση των διακατεχομένων δασών κ.ο.κ.

Κάθετες πολιτικές στους τομείς και κλάδους της οικονομίας, που υπάρχουν δυνητικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως πρωτογενής τομέας, ορυκτός πλούτος, τουρισμός, ενέργεια, υπηρεσίες. Ενίσχυση των ποιοτικών διεθνοποιημένων υπηρεσιών, με «όχημα» το ισχυρό πλεονέκτημα: η Χώρα διαθέτει σήμερα νέα γενιά με υψηλή μόρφωση, η οποία, δυστυχώς, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στα εργασιακά, αμοιβές κλπ., αποτελεί ισχυρό «εργαλείο» ανάπτυξης των Χωρών της Δύσης, όπου μεταναστεύει. Ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, κυρίως στην ενέργεια, στα διατροφικά ποιοτικά προϊόντα και στο γενετικό υλικό και δημιουργία κάθετων βιομηχανικών μονάδων, με βάση τα Πανεπιστήμια σε περιφερειακό επίπεδο, προς αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας.

Η ενίσχυση του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα, μέσω πιλοτικών προγραμμάτων ανάπτυξης ποιοτικών προϊόντων (φυτικά, κτηνοτροφικά και δασικά), υποδομών, γενετικού υλικού – σπόρων, σε συνδυασμό με ενίσχυση μεταποιητικών μονάδων στο θέμα της τυποποίησης αυτών των παραγόμενων προϊόντων. Η χώρα μας έχει ισχυρά πλεονεκτήματα για ποιοτική και ανταγωνιστική μετεξέλιξη της αγροτικής της οικονομίας.
Στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις δημιουργίας ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και στον τριτογενή τομέα, με ποιοτικές και διεθνοποιημένες υπηρεσίες (τουρισμός, μεταφορές, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), αφού η Ελλάδα έχει, στην σημερινή φάση, το ισχυρό πλεονέκτημα μιας ισχυρά μορφωμένης νέας γενιάς, που είναι βασική προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη. Αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

•4.Την αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών ὑπηρεσιών (ἠλεκτρικὴ ἐνέργεια,
ὑδροδότηση, τηλεφωνία, συγκοινωνίες). Φρενάρισμα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, σε μια πορεία ανάκτησης του δημοσίου ελέγχου, κατ’ αρχάς στους βασικούς κλάδους της υγείας, της ασφάλισης, της παιδείας και των μεταφορών.

•5. Την αποκατάσταση της ὁλοκληρωμένης λειτουργίας του συνόλου του κοινωνικού κράτους:

Ὑγεία-Παιδεία μὲ γνώση και σεβασμὸ της πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης του ἑλληνικού λαού-
Προστασία του δασικού πλούτου. Αξιοποίηση του συνόλου του εθνικού πλούτου, ορυκτού και υποθαλάσσιου και προστασία της δημόσιας περιουσίας, με περιβαλλοντική προστασία για την διατήρηση του φυσικού κάλλους της χώρας.

•6. Τὴν ἀποκατάσταση τῆς ἐθνικῆς ἀνεξαρτησίας και πλήρους κυριαρχίας τῆς χώρας μὲσα σε ένα πλαίσιο πανευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας, ἀλληλεγγύης και εἰρηνικῆς συνύπαρξης κυρίαρχων κρατών,σε μια Ευρώπη ἀπὸ τὸν Ἀτλαντικὸ ως τα Οὐραλια.

Διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, με σταδιακό επανακαθορισμό των συμμαχιών της, με βάση αμιγώς τα εθνικά συμφέροντα και την συνεκτική ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων και με άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Βιομηχανίας, η οποία θα πρέπει να προσανατολιστεί στο στόχο κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των αμυντικών αναγκών της χώρας, με πλήρη αξιοποίηση όλων των αντισταθμιστικών ωφελειών, που, μέχρι τώρα, δεν έχουν υλοποιηθεί. Επαναπροσδιορισμός των διεθνών μας σχέσεων επ’ ωφελεία της χώρας, με μοναδική βάση το εθνικό συμφέρον. Αξιοπρεπής παρουσία στο διεθνές περιβάλλον, με θεμέλιο τον σεβασμό των εθνών και την αλληλεγγύη των λαών. Σε μία Ευρώπη των εθνών και των λαών της, γεωπολιτικά και πολιτισμικά αλληλέγγυα και όχι διαιρεμένη κατά τα συμφέροντα των «αγορών» και άλλων εξω-ευρωπαϊκών κέντρων. Επανατοποθέτηση απέναντι στο «Μάαστριχτ» και τη «Λισσαβώνα», αποφασιστικό ρόλο στα εθνικά Κοινοβούλια και την Ευρωβουλή. Ανάκτηση του δημοκρατικά, κοινωνικά νομιμοποιημένου πολιτικού ελέγχου επί του χρηματοπιστωτικού τομέα συνολικά.

•7. Την διαγραφὴ του ἀπεχθούς μέρους τοῦ δημόσιου χρέους.

Αντιμετώπιση της αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, αφενός, με τον διεθνή λογιστικό έλεγχο και μονομερή διαγραφή του απεχθούς και επονείδιστου μέρους αυτού και «κούρεμα», ώστε να γίνει βιώσιμο και, αφετέρου, επιμήκυνση της αποπληρωμής του υπόλοιπου βιώσιμου μέρους σε χρονική περίοδο έως πενήντα (50) χρόνια και σύνδεση της αποπληρωμής του αναδιαρθρωμένου χρέους με την ρήτρα ανάπτυξης και την ρήτρα εμπορίου (π.χ. 3% των εξαγωγών), αξιοποιώντας και το παράδειγμα του Γερμανικού χρέους του 1953, αλλά και πρόσφατων, όπως αυτό της Ισλανδίας.

•8. Τὴ διεκδίκηση των γερμανικών ὀφειλών και αποζημιώσεωνἀπὸ τὶς συνέπειες τῆς ναζιστικῆς Κατοχῆς στὴν Ἑλλάδα..

Διεκδίκηση από την Γερμανία των πολεμικών επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και λοιπών υποχρεώσεων προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες, με εγγραφή των απαιτήσεων αυτών στον Προϋπολογισμό της χώρας. Δημιουργία, με μέρος των χρημάτων αυτών, και ειδικότερα αυτών, που αφορούν την καταστροφή των υποδομών της χώρας από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, «Ειδικού Αναπτυξιακού Ταμείου», με στόχο την χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, που θα αναμορφώσουν την Ελληνική οικονομία, στους τομείς που αυτή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

-9. Την προστασία της πρώτης κατοικίας/για τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια" :

Λήψη μέτρων για τους δανειολήπτες, για αντιμετώπιση των τοκογλυφικών μορφών δανεισμού των λαϊκών στρωμάτων και ενίσχυση των μορφών κοινωνικής αλληλεγγύης, με επάνοδο και εκσυγχρονισμό των δομών, που καταργήθηκαν από την μνημονιακή «λαίλαπα», στον χώρο της Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Άμεση νομοθετική καθιέρωση της ρήτρας προτεραιότητας υπέρ των δανειοληπτών, έναντι των ξένων και ντόπιων funds.
Δυνατότητα «πρώτης επιλογής» στους δανειολήπτες πλην στρατηγικών κακοπληρωτών, απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας

-10. Την Υπεράσπιση της Ταυτότητας μας ως Λαού και ως Έθνους. Μαζί με τις αρετές και τις αξίες συνθλίβεται και η ιστορική ιδιοπροσωπία του λαού.

Όλα όσα τον ταυτίζουν με τον τόπο του, την ιστορία του και την πλούσια πνευματική του παράδοση,υποβιβάζονται σε ανούσιο φολκλόρ και παραπέμπονται στα αζήτητα. Όλα όσα τον διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς εξοβελίζονται ή βιώνονται ως πλέγματα μειονεξίας.
Ντρεπόμαστε για μια ετερότητα αυτού του είδους που αποτελεί σημείο επικίνδυνης για το μέλλον του λαού μας παρακμιακής καμπής.
Ένα πολιτικό σύστημα που αποδομεί την έννοια του έθνους, που αυτοϋπονομεύει την ιστορική συνείδηση των παιδιών μας, απεμπολεί τη γλώσσα, ευτελίζει τα αξιακά πρότυπα, υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ανέχεται απαθώς το δημογραφικό μαρασμό και υποκλίνεται μπροστά στον "Αττίλα" δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε συντηρητικό. Είναι απλώς χρεοκοπημένο και βαθιά αντιδραστικό.
Ουσιαστική ανάδειξη του οικουμενικού ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, απέναντι στον στείρο και αντιπαραγωγικό «ευρωκεντρισμό» των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών «ελίτ», που στερεί την πατρίδα μας από τις τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου της στις σχέσεις με άλλους λαούς και πολιτισμούς. Η Αναγέννηση της πατρίδας μας προϋποθέτει τον αναπροσανατολισμό της συνολικής κοινωνικής και πολιτιστικής πράξης στην κατεύθυνση του συσσωρευμένου διαχρονικά πολιτιστικού πλούτου στον τόπο μας. Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αξιοποιήσει, προς όλες τις πλευρές, το ανεκτίμητο συμβολικό κεφάλαιο της Ιστορίας και του πολιτισμού της.

-11. Την Αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αδιεξόδου, μέσω ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των προσφυγικών ροών και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και της διεκδίκησης της κατανομής των προσφύγων αναλογικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ».

12. Άμεση αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την συρρίκνωση του Ελληνισμού. Δημιουργία προϋποθέσεων και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αναστροφή της διαρροής στο εξωτερικό πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου.
Μέσα στις σημερινές αντίξοες – από κάθε άποψη – συνθήκες και με επίγνωση των κινδύνων, που διατρέχει η χώρα μας, οφείλουμε να αγωνιστούμε, για να γίνει κτήμα ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων του ελληνικού λαού το γεγονός, ότι υπάρχουν ακόμη υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες μπορούν και είναι πολιτικά και συνειδησιακά υποχρεωμένες να «σηκώσουν στις πλάτες τους» το βαρύ φορτίο της Αναγέννησης.
Δεκέμβρης 2022

ΠΗΓΗ- Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.