Γιώργος Τασιόπουλος
Γράφαμε προ τεσσάρων ημερών:
Η πυρκαγιά στο Όρβηλο του νομού Σερρών ξεκίνησε στις 18 Ιούλη. Μέχρι σήμερα - 21 ημέρες μετά - έχει κατακάψει περισσότερα από 26.000 στρέμματα παρθένου δάσους και ένα πλούσιο οικοσύστημα.
Ο λόγος που δεν το γνωρίζεις είναι γιατί τελικά το πιο αποτελεσματικό εργαλείο πολιτικής προστασίας δεν είναι ούτε τα πυροσβεστικό μέσα, ούτε το 112.
Είναι η αποσιώπηση.
Επανήλθαμε χθές ευαισθητοποιημένοι από το κάλεσμα σε συγκέντρωση πολίτη του Δήμου Άγκιστρου Σερρών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπως θα δείτε στο λινκ
Γράψαμε:
"Το παρθένο δάσος των Σερρών στο όρος Όρβηλος κατακαίγεται εδώ και 25 ημέρες.
Ο συμπολίτης μας από το 'Αγκιστρο Σερρών ζητά απεγνωσμένα βοήθεια.
Η φωνή του δεν φτάνει στα ΜΜΕ, το Αθηναϊκό κράτος είναι κουφό και δυσανεκτικό στις ενοχλητικές φωνές των επαρχιωτών.
Το επιτελικό κράτος της πλατείας Κολωνακίου βρίσκεται σε διακοπές".
Όμως απ' ότι φαίνεραι ούτε η Αθήνα μπορεί να σωθεί.
Χθες ξεκίνησε η φωτιά στην Αττική, από το Βαρνάνα και την Λίμνη του Μαραθώνα στον Αγιο Στέφανο, κι από τον Διόνυσο μέχρι την Πεντέλη, κι από Νέα Μάκρη μέχρι Γραμματικό και Καλλιτεχνούπολη!
Πίσω από τις φλόγες του "επιτελικού κράτους" τους, με τα καμένα σπίτια και τις κατεστραμμένες ζωές, βρίσκονται οι τραγικές ελλείψεις (του ηρωικού) προσωπικού στην Πυροσβεστική, οι αδιάβατοι δασικοί δρόμοι, οι ακαθάριστοι χώροι που λειτουργούν ως «καύσιμη ύλη», η ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία και η μόνιμη αθλιότητα.
Η αθλιότητα ενός πάντα σε «ετοιμότητα κρατικού μηχανισμού» - όταν πρόκειται να κάνει υποκλοπές, ή να φορολεηλατήσει, ή να καταστείλει διεκδικήσεις - που μετατρέπεται σε στάχτη όταν ο λαός καίγεται ή πνίγεται.
Όμως τα ερωτηματικά παραμένουν.
Γιατί φθάσαμε έως εδώ;
Ο δημοσιογράφος από την τηλεοπτική οθόνη κατηγορηματικά απεφάνθη. Οι αιτίες θα αναζητηθούν μετά, τώρα δίνεται η μάχη!
Λες και δεν το ξανακούσαμε τόσες φορές, μήπως ήταν απλώς ένας εφιάλτης το Μάτι.
Ο Μύθος του Αισώπου όμως, 2.500 χρόνια πριν, φωτίζει τις αιτίες. Είναι όλες δικές μας, του φτωχού λαού που σέρνεται καθημερινά σαν το σαλιγκάρι και ξεχνιέται με γιορτές και Ολυμπιάδες, αστραφτερές σελεμπριτι και αστραφτερούς όλο υποσχέσεις πολιτικούς.
Σας τον θυμίζουμε.
"Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς άδετε"
Σύμφωνα με τον Αίσωπο, ένα χωριατόπουλο εξέλαβε ως τραγούδι τον ήχο που έβγαζαν κάποια σαλιγκάρια που ψήνονταν στα κάρβουνα, και με αγανάκτηση είπε τα ακόλουθα: «Ω κάκιστα ζώα, των οικιών υμών εμπιπραμένων, αυτοί άδετε».
Με άλλα λόγια, είπε στα σαλιγκάρια πως ενώ τα σπίτια τους καίγονταν, αυτά τραγουδούσαν.
Η ρήση αυτή, με τη σύγχρονη μορφή της «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» – όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε – , χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που εφησυχάζουν ή ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ενώ έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, ή και ακόμα όταν οι δομές που εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους κινδυνεύουν.
Η ρήση αυτή, με τη σύγχρονη μορφή της «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» – όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε – , χρησιμοποιείται ειρωνικά για εκείνους που εφησυχάζουν ή ασχολούνται με ασήμαντα θέματα, ενώ έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσουν, ή και ακόμα όταν οι δομές που εξασφαλίζουν την ύπαρξή τους κινδυνεύουν.
Όμως αρκετά διεισδυτική η οπτική των σημερινών αναρτήσεων του Γερομοριά των δημοσιεύσεων του Ρούντι Ρινάλντι, "Έγκλημα κατά της φύσης, της κοινωνίας της χώρας" και του Αντώνη Ανδρουλιδάκη,"Κατάφεραν να μας πείσουν ότι όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν μας αξίζουν ως η δίκαιη τιμωρία μας γι' αυτό που μας έπεισαν ότι είμαστε..."
Πάνω από 2.500 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Αίσωπος είπε τα παραπάνω αλληγορικά λόγια, και όμως είναι σαν να ειπώθηκαν για την παράλογη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων στις ημέρες μας.
Και όπως γράφει ο Δημήτρης Μπελαντής στο fb:
Την Αττική και την Ελλάδα δεν την καίει μόνο η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης αλλά όλο το πολιτικό σύστημα. Με δόλο και όχι απλώς από αμελεια. Αν φταίει η κλιματική κρίση; Μας έχουν ζαλίσει τόσα χρόνια με την κλιματική κρίση - που υφίσταται αλλά όχι όπως την περιγράφουν - και το μονο που κάνουν για αυτήν είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνω στα καμμένα, δηλαδή η κρίση αποβαίνει ευκαιρία χοντρού κερδους.Πραγματι, κύριοι και κυρίες, αν δεν μείνει θάμνος πάνω στον θάμνο στην ελληνική επικράτεια, το κλίμα θα χειροτερέψει κι άλλο.Δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην κλιματική κρίση για να το καταλάβεις. Όμως από την στιγμή που το νομικό δίκαιο έχει υποταχθεί στην οικονομική ισχύ, μόνο η κοινωνία μπορεί να αντιδράσει .Αν το επιλέξει,βέβαια, και δεν πάρει άλλο ένα πακέτο αποζημίωσης για να το βουλώσει. Οι ζωές των ανθρώπων, των ζώων,των δασών είναι εργαλείο για την εξουσία και το μαφιόζικο κέρδος. Τίποτε άλλο. Σε τροχιά αντίστροφης αναλογικότητας.Λιγοτερη ζωή και ασφυξία, περισσότερο κέρδος.
ΠΗΓΗ - Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.