Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση όπου την έριξε η Ε.Ε.



“Σήμερα, με βάση μακροοικονομικά δεδομένα υποδηλώνεται ότι η Ελλάδα ξαναβρήκε το δρόμο της ευημερίας και στο εξής έχει εξυγειανθεί χάρη στην ευρωπαϊκή θεραπεία. Όμως, μια πιο προσεκτική παρατήρηση της κοινωνίας δείχνει ότι οι ανισότητες, η φτώχεια, η μετανάστευση ζωτικού ανθρώπινου δυναμικού υπονομεύουν το μέλλον της χώρας.” Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανάλυση του Γάλλου οικονομολόγου Φρεντερίκ Φαρά στον ιστοχώρο Elucid με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015. Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα που τίθεται στην κοινή γνώμη της χώρας του τί έχει απογίνει στην Ελλάδα από τότε, που δεν απασχολεί πλέον τη διεθνή επικαιρότητα. Στην οποία τονίζεται μια θέση που ήταν εξαρχής και δική μας. Ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε ως κρίση ιδιωτικού χρέους και όχι δημόσιου. Αλλά και για τις ολέθριες συνέπειες των Μνημονίων που έχουμε κατά κόρον εκθέσει.


Έχει αξία και η διαπίστωσή του ότι τα Μνημόνια “…αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη βαναυσότητα σε βάρος μιας κοινωνίας σε καιρό ειρήνης, καθώς καταπατήθηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσον αφορά τη στέγαση, στην πρόσβαση στην υγεία και στις συνθήκες εργασίας.”

Ποια είναι όμως η κατάσταση, στην οποία έχουν οδηγήσει τη χώρα τα Μνημόνια;

Ο αναλυτής παρουσιάζει τα μακροοικονομικά στοιχεία στα οποία βασίζεται το κυράρχο αφήγημα της “Κομισιόν” και της ελληνικής Κυβέρνησης: Επιστροφή στις αγορές με δυνατότητα περαιτέρω δανεισμού και εξαγοράς τίτλων από την ΕΚΤ. Ανάπτυξη 4% το 2022, υψηλότερη από το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 2,6%. Άνοδος του τουρισμού, τα έσοδα από τον οποίο αντιστοιχούν στο 25% του ΑΕΠ έναντι 18% του 2009. Απασχολούνται στον τομέα αυτό 900.000 ανθρωποι, το 20% του εργατικού δυναμικού. Μείωση της ανεργίας από 28% το 2013 στο 11% του ενεργού πληθυσμού το 2022. Μείωση της αναλογίας δημόσιου χρέους και ΑΕΠ από 210% στο 160% το 2021 με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,1%, που υποτίθεται ότι καθησυχάζει τους επενδυτές σε σχέση με τη δυναότητα εξυπηρέτησής του.

Η εξωραϊσμένη αυτή εικόνα καταρρίπτεται από την ίδια την “Κομισιόν”, της οποίας οι συστάσεις αποτυπώνονται στο με αριθμό 11138 από 30.6.2023 έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε σχέση με το “εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας για το 2023 και τη γνωμοδότηση για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας για το 2023.”:
«Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα γνώριζε υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Πιο συγκεκριμένα, οι ευπάθειές της που συνδέονται με την κλίμακα του δημόσιου χρέους και τα ανεξόφλητα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ένα πλαίσιο υψηλής ανεργίας έχουν μειωθεί, αλλά η εξωτερική της θέση έχει επιδεινωθεί …. Ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σημαντικά το 2022, επίσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρη την Ένωση, παρά τη βελτίωση των εσόδων που παράγονται από τον τουρισμό. »
«Η ολοκληρωμένη εφαρμογή της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρεμποδίζεται από την έλλειψη γενικών ιατρών, ο αριθμός των οποίων δεν επαρκεί για να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό. Θα χρειαστεί επαρκής κάλυψη για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή ένα γενικό και αποτελεσματικό σύστημα ρύθμισης της πρόσβασης στην περίθαλψη, το οποίο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου 2023».
Η Κομισιόν ανησυχεί για τις έκτακτες ενισχύσεις στα νοικοκυριά λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της ενργειακής κρίσης, καλώντας την Κυβέρνηση να επιμείνει στη λιτότητα.

Στην πραγματικότητα, το μέλλον της Ελλάδας είναι υποθηκευμένο εξαιτίας των Μνημονίων που επιβλήθηκαν εκβιαστικά από την Ε.Ε. Όπως τονίζει ο Φρεντερίκ Φαρά:“Η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση στην οποία την έχει ρίξει εδώ και 15 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αρκούσε ένα στατιστικό στοιχείο:

 Πάνω από το 30% των Ελλήνων είναι εκτεθειμένο σε κίνδυνο φτώχειας”.

Η μείωση του αριθμού των γιατρών για την οποία οψίμως ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλεται στην μείωση των δαπανών υγείας κατά 43% που η ίδια επέβαλε μέσω των Μνημονίων μεταξύ 2009 και 2017, με αποτέλεσμα “πολλοί γιατροί να αναχωρήσουν”.

“Η Ελλάδα επομένως δεν έχει ανακτήσει το επίπεδο ανάπτυξής της και εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τον τουρισμό της για να διασφαλίσει το οικονομικό της μέλλον. Ωστόσο, αυτός ο τομέας είναι ελάχιστα παραγωγικός από τη φύση του και παράγει ελάχιστη καινοτομία”. Επισημαίνει τη δυσαρέσκεια του πληθυσμού για τις παρενέργειες του υπερτουρισμού, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την αδυναμία του ελληνικού κράτους να παράσχει τις υποδομές σε ιατρικό προσωπικό, ακόμα και σε αρχαιοφύλακες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τόσων ανθρώπων.

-Επειδή “Το δημόσιο κεφάλαιο έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των ιδιωτικοποιήσεων, οι μοχλοί δράσης της κυβέρνησης είναι μικρότεροι.”

-“Σε αυτό προστίθεται η ανησυχητική δημογραφική κατάσταση στη χώρα, που χαρακτηρίζεται τόσο από ανησυχητική μείωση των γεννήσεων όσο και από την αποχώρηση μεγάλου αριθμού νέων και των πιο ικανών ατόμων.”

-“Η Ελλάδα –μετά την κρίση του δημόσιου χρέους– έχει παραιτηθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά την οικονομική της κυριαρχία γενικότερα. Παραμένει πολύ εξαρτημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση εκτροχιαεμγσμού του χρέους της”.

-“Η υπερβολική ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των δημόσιων εταιρειών εμφανώς κάνει το οικονομικό μέλλον πιο ζοφερό. Αφού, χωρίς δημόσιο κεφάλαιο, είναι θεωρητικά δύσκολο να φανταστεί κανείς πραγματικό θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και στις επενδύσεις”.


—————————

Ο Φρεντερίκ Φαρά είναι Οικονομολόγος, καθηγητής οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, διδάσκων-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πάνθεον-Σορβόννης.


ΠΗΓΗ:https://xristianiki.gr/%ce%b7-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b2%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%8c%cf%80%ce%bf/?fbclid=IwY2xjawEmEQdleHRuA2FlbQIxMQABHVmADj4ujljRilQ9nxrmR80zF6hW_USB3pAAquVdPEuFBdXHg0pD8HQH_g_aem_DzE2jC7Yj8l1WtZ5_-MNfA
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.