Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Ανακοίνωση Άρδην: Επιτελικό κράτος μόνο με γιάπηδες δεν γίνεται

Ανακοίνωση του Άρδην

Το έχουμε επισημάνει και με άλλες ευκαιρίες ότι στο Μαξίμου υπάρχει μια αντίληψη ότι, συγκεντρώνοντας γιάπηδες, θα κυβερνήσουν τη χώρα ως μια μεγάλη εταιρεία. Όσο αυτή η αντίληψη προσκρούει στην πραγματικότητα τόσο επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φάνηκε και από το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του Καλύβα, όταν η παρέα του Μαξίμου προσπάθησε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια του σύγχρονου ελληνικού κράτους και το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο και από το αλήστου μνήμης ντοκιμαντέρ των Βερέμη-Τατσόπουλου.

Για το χθεσινό φιάσκο με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, που πράγματι για τα αθηναϊκά δεδομένα ήταν ισχυρή, την ευθύνη έχει το Μαξίμου και η επιμονή του πρωθυπουργού να τοποθετεί σε νευραλγικές θέσεις ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

 Όση κριτική και αν είχε ασκηθεί στον Νίκο Χαρδαλιά, σε επιμέρους ζητήματα, στα δύο χρόνια που ηγούνταν της Πολιτικής Προστασίας, κανείς δεν αμφισβήτησε την εμπειρία του επί του πεδίου. Γνώριζε πρόσωπα, καταστάσεις και το κυριότερο τη λογική με την οποία λειτουργεί το ελληνικό κράτος, από την κορυφή του ως τον δήμαρχο του μικρότερου δήμου και τον προϊστάμενο κάθε υπηρεσίας –αφού και ο ίδιος αποτελεί κομμάτι αυτού του μηχανισμού επί τριάντα χρόνια–, αλλά και πώς λειτουργεί και ο ιδιωτικός τομέας.

Όταν ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τον αντικαταστήσει, αντί να τοποθετήσει στην θέση του κάποιον αντίστοιχο, ή ίσως και καλύτερο, με αυτά τα προσόντα, επέλεξε έναν γραφειοκράτη των Βρυξελλών, τον Χρήστο Στυλιανίδη. Για να υπενθυμίσουμε την διαδρομή του: μέλος της νεολαίας «Ρήγας Φεραίος» του ΚΚΕ Εσ., εκ των στενών φίλων του Κώστα Σημίτη και ιδρυτής του παραρτήματος Κύπρου του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ), κυβερνητικός εκπρόσωπος των Γλαύκου Κληρίδη και Νίκου Αναστασιάδη, βουλευτής, φανατικός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν και από τους κύριους εκφραστές του «σκληρού» συμβιβασμού στο Κυπριακό, εκλεκτός συνομιλητής του «Ποταμιού». Εξαργύρωσε τη στήριξή του στο σχέδιο Ανάν με μια υψηλή θέση στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ως επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, όπου έγινε γνωστός για το σύστημα RescEU, δηλαδή ένα σύστημα για τον συντονισμό των ευρωπαϊκών χωρών σε περιόδους κρίσης. Όπως είναι λογικό, η επαφή και οι γνώσεις του για το ελλαδικό σύστημα ήταν απειροελάχιστες και αυτό φάνηκε με την αντιμετώπιση της πρώτης κρίσης.     

Για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, η μετεωρολογική υπηρεσία είχε ενημερώσει εγκαίρως και, αν αυτή ήρθε λίγες ώρες νωρίτερα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για όσα διαδραματίστηκαν χθες σε κεντρικούς άξονες της Αττικής. Πρώτα και κύρια, στην Αττική Οδό, στην πιο ακριβή οδό της χώρας, η Κοινοπραξία που τη διαχειρίζεται εδώ και είκοσι χρόνια (75% κατέχει ο Άκτωρ και το υπόλοιπο 25% ο ΑΒΑΞ) δεν έλαβε κανένα μέτρο για να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό. Και αφού ήταν ανίκανοι να κρατήσουν την οδό ανοιχτή, αντί να κλείσουν τις εισόδους, όπως δηλώνονταν από το πρωί στα ΜΜΕ, η εταιρεία συνέχιζε να στέλνει οχήματα προκειμένου να εγκλωβιστούν λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.

 Ένας έμπειρος πολιτικός θα αναγνώριζε ότι η Κοινοπραξία, που φέτος θα χάσει την εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, αφού θα γίνει νέος διαγωνισμός, την έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της εδώ και χρόνια και την ενδιαφέρει μόνο πώς θα μοιράζει μερίσματα της τάξης των 92,6 εκ. ευρώ για τη χρήση του 2019. Ένας έμπειρος διαχειριστής τέτοιων κρίσεων θα λάμβανε προληπτικά μέτρα για την Αττική Οδό, όσο και αν τον διαβεβαίωναν οι γιάπηδες της εταιρείας ότι όλα είναι υπό έλεγχο, και θα έπαιρνε και κανένα τηλέφωνο τους βασικούς μετόχους της ώστε, τη χθεσινή μέρα, να πράξει η εταιρεία τους τα δέοντα.

Ένας έμπειρος πολιτικός δεν θα έβγαινε στις 18.00 το απόγευμα στα κανάλια χωρίς να έχει ήδη δρομολογήσει ένα σχέδιο απεγκλωβισμού από την Αττική Οδό, και από τις κεντρικές λεωφόρους που επικοινωνούν μαζί της, των χιλιάδων εγκλωβισμένων. Την αυτονόητη λύση στην οποία καταφεύγει το ελληνικό κράτος σε κάθε δυσκολία, δηλαδή την επέμβαση του Στρατού, ο Στυλιανίδης τη δρομολόγησε αργά τη νύχτα, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο των σωστικών συνεργείων.

Προκαλεί επίσης αρνητική εντύπωση η απουσία του πρωθυπουργού και του μηχανισμού του Μαξίμου, χθες και σήμερα μέχρι το μεσημέρι, γιατί δεν μπορεί να εκληφθεί ως ουσιαστική δήλωση το «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». Και για να διασώσει τον ποταμίσιο πουλαίν του, τον Στυλιανίδη, διαφαίνεται πως θέλει να τα φορτώσει όλα στην Αττική Οδό και στον Πατούλη. Όμως, για την τραγική ανεπάρκεια της Περιφέρειας, εκτός από τον Πατούλη, πρώτη υπεύθυνη είναι η Πολιτική Προστασία, στη οποία υπάγονται όλοι οι μηχανισμοί σε συνθήκες κρίσης. Συγκεντρώνονται πολλά παθήματα για το Μαξίμου, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά μαθήματα δεν παίρνει.     

Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό πως οι «τεμπέληδες της άγονης κοιλάδας», που μαζεύει γύρω του ο πρωθυπουργός, και όλο το γιάπικο περιβάλλον του δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και θα μας οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα. Ας όψεται το γεγονός ότι απέναντι του έχει τον Τσίπρα. Αλλά για πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό;

25-1-22


ΠΗΓΗ: https://ardin-rixi.gr/archives/241525
 Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.