ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Η εμφάνιση του ελληνικού αλφαβήτου στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο τον 9 ο αιώνα π.Χ. προκάλεσε μία νευροανατομική μεταβολή στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου των γραφέων διαφορετική από εκείνη που είχε προκάλεσε η Γραμμική Β στο παρελθόν της οποίας η επεξεργασία γίνεται μόνον στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου των αντιστοίχων γραφέων. Κατά συνέπεια η προσθήκη αυτού του νοητικού εργαλείου στην ανθρωπότητα μέσω των Ελλήνων είναι υπεύθυνη για τον πακτωλό των αφηρημένων εννοιών αρχικώς στον Ελληνικό κόσμο και μετά στον υπόλοιπο κόσμο όπου έγινε χρήση της μετεξέλιξης του αρχικού Ελληνικού αλφαβήτου σε αλφάβητα άλλων χωρών βασισμένων στο Ελληνικό που ήταν το πρώτο που είχε 7 φωνήεντα.
Η εξέλιξη του Homo Sapiens στον Ελληνικό χώρο είχε βιογενετική επίπτωση στο DNA του. Στον χώρου αυτό υπήρξε σύμμειξη μεταξύ του προϋπάρχοντος άλλου είδους ανθρώπου του Homo Neanderthal. Σήμερα αποδεικνύεται ότι οι σημερινοί άνθρωποι έχουν 2-3% γονίδια από το άλλο είδος ανθρώπου. Ωστόσο ο Homo Sapiens έκανε ένα ταξείδι στην Κρήτη το 50000 πριν από σήμερα. Υπάρχουν ευρήματα του κρανίου του καλώς μελετημένα και χρονολογημένα. Το ταξείδι αυτό αποδεικνύει ύπαρξη έναρθρου λόγου στο Αιγαίο διότι οφείλεις να κατασκευάσεις πλωτό μέσο και να κατευθύνεις το μέσο αυτό τελικώς σε ξηρά. Οι συνεχώς εξελισσόμενοι άνθρωποι απόκτησαν τελικώς τις ιδιότητες εκείνες οι οποίες στοιχειοθετούν τον πληθυσμό των Ελλήνων.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
Ο καθηγητής κ. Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος προέρχεται από την Αρκαδία και από τους δύο γονείς του, την Δήμητρα και τον Παναγιώτη Παπαμαρινόπουλο από την Τεγέα και την Καρύταινα αντιστοίχως.
Έχει πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973) ενώ τελείωσε την διδακτορική του διατριβή στην γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1979. Έχει κάνει μεταδιδακτορικές έρευνες στο Κάρντιφ, στο Νιού Κάστλ και στην Οξφόρδη. Διετέλεσε Καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά τα έτη 1983-2012. Έχει διδάξει Γεωφυσική σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2005) και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του τμήματος Μηχανικών Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών (1995-2000).
Έχει οργανώσει εκατοντάδες γεωφυσικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς τόπους εντός και εκτός της χώρας όπως στην Κεντρική Ασία, στo οροπέδιο των Αλτάι, στην Βόρειο Ανατολική και Βόρειο Δυτική Αφρική, στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Ρωσία και στην Κύπρο. Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και εκατοντάδες ετεροαναφορές του έργου του από άλλους επιστήμονες ενώ για το ίδιο έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για τον εντοπισμό της διώρυγας του Ξέρξη στην Ανατολική Χαλκιδική.
Χρονολόγησε, μαζί με τους συνεργάτες του, αστρονομικώς τον Τρωικό πόλεμο και την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Το έργο αυτό αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΝΑΣΑ ενώ παρουσιάστηκε από τον Ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών το 2017 ενώ το ίδιο αναρτήθηκε στην ψηφιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Clio-Turbata το 2018 από τον Καθηγητή Ιωάννη Μουρέλο.
Είναι ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Διευθύνει τις πιο κάτω επιστημονικές ομάδες:
1. την διεπιστημονική διερεύνηση των ομηρικών επών,
2. την πολλαπλή διερεύνηση των Ιερών Τόπων με την βοήθεια της Φυσικής, της Γεωφυσικής, της Κλινικής Ψυχολογίας και της Βιοιατρικής,
3. την μελέτη της Φυσικής της Πληροφορίας,
4. τον γεωφυσικό εντοπισμό θαμμένων αρχαίων πόλεων,
5. την διεπιστημονική διερεύνηση της προέλευσης του ελληνικού αλφαβήτου.
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.