Σάββατο 8 Ιουλίου 2023

Πρόβα τετραετίας από Μητσοτάκη – Κέρδισε εντυπώσεις ο Νατσιός



07/07/2023

Πρόγευση για την τετραετία που θα ακολουθήσει στην οκτακομματική Βουλή, έδωσε η πρώτη ημέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε πρόβα τετραετίας, καθώς εμφανίστηκε με την αυτοπεποίθηση του νικητή των εκλογών και παράλληλα ως ο συνεχιστής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην ιστορία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκανε μία ευρύτερη ιστορική αναδρομή επισημαίνοντας τρεις σταθμούς: τον αστικό εκσυγχρονισμό του Ελευθερίου Βενιζέλου, αργότερα τον ανορθωτικό εκσυγχρονισμό του 1950-60 και τέλος τον πολιτικό εκσυγχρονισμό της Μεταπολίτευσης που εδραίωσε την δημοκρατία χάρη, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνεχίστηκε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στον νέο εθνικό στόχο που είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, ώστε να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες σε πολλά μέτωπα που κληροδότησε το παρελθόν. Σαν άμεσο εθνικό στόχο πάντως έθεσε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Επιπλέον έδωσε έμφαση στην επιδοματική πολιτική, που συγκρατεί ψήφους με τον παραδοσιακό τρόπο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν απέφυγε την αμηχανία της μεταβατικής κατάστασης που βρίσκεται το κόμμα του, επιχείρησε να εμφανίσει τον περιδινούμενο ΣΥΡΙΖΑ ως τον μόνο αντίπαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ επανέλαβε το άνοιγμα στα κόμματα του προοδευτικού χώρου και κυρίως στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη του εμφάνιση επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο βασικός αντίπαλος του Μητσοτάκη, επικέντρωσε την κριτική του στην κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να στρέψει πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πιο σκληρή κριτική


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ακολούθησε την πεπατημένη, ίσες αποστάσεις απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ υπό την ομπρέλα της απαρχαιωμένης αντικαπιταλιστικής ρητορικής και της υπόσχεσης ότι οι λαϊκοί αγώνες θα τσακίσουν τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Την πιο σκληρή κριτική άσκησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, αποδομώντας σημείο προς σημείο τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, με έντονες αναφορές σε «δολοφονία χαρακτήρων υπό τις οδηγίες του Γκρήνμπεργκ». Ο κ. Βελόπουλος από την μία δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον πόλεμο που του έκανε πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από την άλλη νιώθει ότι έχει ανταγωνιστές, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη.

Απολογητικός ήταν ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών, ομνύοντας υπέρ της δημοκρατίας για να διασκεδάσει τις κατηγορίες περί ναζισμού που του επιδαψιλεύουν όλα τα άλλα κόμματα της Βουλής. Παράλληλα θέλησε να εμφανιστεί ως εκφραστής των «Ελλήνων πατριωτών» με χαμηλού επιπέδου ρητορική, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος έκλεψε τις εντυπώσεις


Εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρθενική του εμφάνιση ήταν ο Δημήτρης Νατσιός της Νίκης, ο οποίος ανέπτυξε πλήρη ατζέντα για τα εθνικά θέματα στο πλαίσιο μίας πατριωτικής και ελληνοχριστιανικής δεξιάς, πλην όμως μετριοπαθούς όσον αφορά στους τόνους. Άσκησε σκληρή, αλλά ουσιαστική κριτική στον πρωθυπουργό, τόσο για την απουσία αναφορών του στα εθνικά θέματα, όσο και για τις διαφαινόμενη στρατηγική του στα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Νατσιός με ύφος ρήτορα από άμβωνος ξετύλιξε τις θέσεις του κόμματός του, ξεκινώντας από την υπογεννητικότητα και την ανάγκη της ελληνοχριστιανικής παιδείας. Στρεφόμενος κατά του πρωθυπουργού τον κατηγόρησε για υποχωρητικότητα και έλλειψη εθνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκία καθώς και για πολιτική, διαχειριστική και δίχως όραμα. «Τα μασάγατε για την συνεκμετάλλευση στην συνέντευξη στον ΑΝΤ1» είπε χαρακτηριστικά και εξέθεσε αμφιβολίες για την διαδικασία της Χάγης, εφόσον η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει το νομικό πλαίσιο.

Δεν περιορίστηκε όμως στα εθνικά, ανέπτυξε και οικονομικοκοινωνική ατζέντα εμφανιζόμενος ως γνήσιος εκφραστής της λαϊκής Δεξιάς, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να βάζει στο ίδιο επίπεδο τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και κατηγορώντας τον ότι ασκεί πολιτική υπέρ ορισμένων οικογενειών.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που “επανασυστήθηκε” έδωσε έμφαση στην άμεση δημοκρατία και στον εμπλουτισμό του κοινοβουλευτικού έργου ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνει η φωνή όσων δεν έχουν μέχρι τώρα έκφραση.

Άνοιγμα Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη


Ο πρωθυπουργός, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του, απευθύνθηκε στο Νίκο Ανδρουλάκη ζητώντας συνεννόηση και συναίνεση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικότερα του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να απαντήσει. Ο Ανδρουλάκης δεν το απέφυγε, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας, άφησε όμως ανοικτό το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.


Αν κάτι έλλειψε ήταν η εκτεταμένη αναφορά στα εθνικά θέματα, πλην του Δημήτρη Νατσιού της Νίκης. Πίσω από τις τυπικές αναφορές της κυβέρνησης και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαφαίνεται η συναίνεση για διάλογο με την Τουρκία με την προοπτική της παραπομπής στην Χάγη. Ενδιάμεση είναι η θέση του ΚΚΕ.

“Λακωνικός” ο Μητσοτάκης για τα εθνικά


Με μία παράγραφο 184 λέξεων σε μία ομιλία 8.400 λέξεων αντιπαρήλθε τα εθνικά θέματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αναφορά του πρωθυπουργού περιορίστηκε στα ελληνοτουρκικά, δίχως να αναφέρει στην ομιλία του τις λέξεις Κύπρος ή Κυπριακό ή Βόρεια Μακεδονία και Βαλκάνια.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε την πρόθεσή του να μπει σε διάλογο με την Τουρκία, με στόχο την Χάγη. Αφού είπε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε πρόσθεσε: «Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σίγουρα, από τη θερμή ένταση, τη θερμή επιφυλακή των προηγούμενων ετών, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όμως, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Iστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε. Πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η “παγωμένη” διαφορά σαράντα και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική και δημιουργική λύση.

Γι’ αυτό και η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά και με αποφασιστικότητα, όπως ακριβώς επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος πάντως, ενώ συμφωνεί με τον διάλογο και την παραπομπή στην Χάγη. προειδοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απέναντι αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές.

ΠΗΓΗ:https://slpress.gr/politiki/prova-tetraetias-apo-mitsotaki-kerdise-entyposeis-o-natsios/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.