Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

«Queen Cleopatra»: Η νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ με τη μαύρη Κλεοπάτρα


Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς κάνει λόγο για παραποίηση στοιχείων, δηλώνοντας «η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη».





Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η κυκλοφορία του τρέιλερ της δεύτερης σεζόν της σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix , «African Queens», την οποία υπογράφει ως executive producer η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, σύζυγος του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ. Η νέα δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Queen Cleopatra», που αποτελείται από τέσσερα μέρη και θα κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 10 Μαΐου, αφηγείται τη ζωή της Κλεοπάτρας Ζ΄ , βασίλισσας της Αιγύπτου από το 51 έως το 30 π.Χ., η οποία ωστόσο, απεικονίζεται στη σειρά από τη νεαρή μαύρη ηθοποιό, Αντέλ Τζέιμς.




Στο τρέιλερ αναφέρεται ότι η Κλεοπάτρα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων (η οποία ιδρύθηκε το 305 π.Χ. από τον Πτολεμαίο Α΄, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ.).

Όμως στο τρέιλερ αναφέρεται επίσης, η άποψη ότι «υπάρχει η πιθανότητα να ήταν Αιγύπτια», όπως και η δήλωση (ιστορικού;) «θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει, δεν με νοιάζει τι σου διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη».

Ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Ζάχι Χαουάς έκανε λόγο για παραποίηση στοιχείων, σημειώνοντας ότι «η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, που σημαίνει ότι ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη». Ο Χαουάς σχολίασε ότι η σειρά ντοκιμαντέρ έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Αίγυπτο εξαιτίας της απεικόνισης της βασίλισσας των Πτολεμαίων με σκούρο δέρμα, προσθέτοντας «Αυτό είναι εντελώς fake».

Με την κατάκτηση της Αιγύπτου το 332 π.Χ. από τον Αλέξανδρο -ο οποίος γίνεται δεκτός ως ελευθερωτής της από τον περσικό ζυγό- αλλά και τους διαδόχους του (Μακεδονική δυναστεία 332-304 π.Χ. και δυναστεία των Πτολεμαίων, 304-30 π.Χ.), η χώρα περνά σε μια νέα εποχή, την Ελληνιστική (332-30 π.Χ.), η οποία χαρακτηρίζεται στον τομέα της θρησκείας και της τέχνης από την αλληλεπίδραση του ελληνικού και του αιγυπτιακού πολιτισμού και τη δημιουργία μιας μεικτής τεχνοτροπίας. Οι Πτολεμαίοι ανάδειξαν την Αλεξάνδρεια στην πιο επιφανή μητρόπολη του ελληνόφωνου κόσμου. Πλέον, είναι σε χρήση τρεις γραφές: ελληνικά, δημοτικά αιγυπτιακά και ιερογλυφικά.

Η Κλεοπάτρα Ζ΄ η Φιλοπάτωρ, τελευταία βασίλισσα της πτολεμαϊκής Αιγύπτου -καθώς μετά τη βασιλεία της, η Αίγυπτος έγινε επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας-, ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή.

Στο σάιτ Tudum του Netflix, αναφέρεται μεταξύ άλλων για το ντοκιμαντέρ, όσον αφορά την επιλογή της ηθοποιού: «... Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της (Κλεοπάτρας), ο πληθυσμός της Αιγύπτου ήταν πολυπολιτισμικός και πολυφυλετικός. Η φυλή της Κλεοπάτρας ήταν απίθανο να τεκμηριωθεί και οι ταυτότητες της μητέρας της και των παππούδων της από την πλευρά του πατέρα της δεν ήταν γνωστές. Κάποιοι εικάζουν ότι ήταν γηγενής Αιγύπτια ενώ άλλοι λένε ότι ήταν Ελληνίδα».

Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν έντονες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Αυτή δεν είναι η μαύρη εκπροσώπηση που θα ήθελα ή χρειαζόμουν», σχολίασε η χρήστης του TikTok, Jianna Ewuresi σε βίντεο, προσθέτοντας: «Έβαλαν μια μαύρη γυναίκα να παίξει τη βασίλισσα Κλεοπάτρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν ήταν μαύρη».

Πηγή:
https://www.google.com/amp/s/www.huffingtonpost.gr/amp/entry/queen-cleopatra-e-nea-dramatopoiemene-seira-ntokimanter-me-te-maere-kleopatra_gr_643c373fe4b03031958db199/
Ανάρτηση από:geromorias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.