Γιώργος Τασιόπουλος
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΤΟΣ
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1973, περίπου 3000-4000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτήριο της Νομικής Σχολής Αθηνών και καλούν τον λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους από την ταράτσα του κτηρίου. Τα γεγονότα αυτά θεωρούνται προάγγελος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι η πείνα. Αποκλεισμένοι μέσα στο κτήριο της Νομικής ήδη για πολλές ώρες, δεν μπορούν να βρουν κάτι να φάνε.
Ο τότε επίσκοπος Ανδρούσης Αναστάσιος Γιαννουλάτος, καθηγητής Θεολογίας, μαζί με άλλους κληρικούς και φοιτητές της Θεολογίας (ο ιερέας Χρίστος Χριστοδούλου, ο διάκονος Τιμόθεος Λαγουδάκης κ.α.) προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα μπλόκα της αστυνομίας και να δώσουν σακούλες με τρόφιμα στους φοιτητές. Η αστυνομία τους απωθεί.
Όπως αποκαλύπτει ο Διονύσης Μαυρογένης, στην εκπομπή «Εδώ και Σήμερα» (ΕΡΤ, 1982), οι κληρικοί καταφέρνουν να περάσουν «με κίνδυνο της ζωής τους, κάτω απ’ τα ράσα μερικά καρβέλια ψωμί και πρόσφορα, μέσα από μια τρύπα που είχαν ανοίξει οι φοιτητές και που ένωνε το νεκροτομείο με το αμφιθέατρο. Οι παπάδες αυτοί στάθηκαν πάντα στο πλευρό μας», θα πει χαρακτηριστικά ο Μαυρογένης.
Το περιστατικό επιβεβαιώνει ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπάζογλου που συμμετείχε στην εξέγερση της Νομικής και μάλιστα προσθέτει ότι ο Αναστάσιος κατάφερε ν’ ανέβει επάνω στην Νομική και να δει τους φοιτητές.
Βασανιστήρια
Μεγάλος, όμως, είναι ο κατάλογος των τότε απλών κληρικών που συμμετείχαν με κάθε τρόπο ακόμη και σε αντιστασιακές πράξεις.
* Ο μετέπειτα μητροπολίτης Κοζάνης Αμβρόσιος, διάκος τότε, συνελήφθη λόγω της δράσης του και υπέστη βασανισμούς στο περίφημο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
* Γνωστός βέβαια για την αντιστασιακή του δράση ο πατήρ Γεώργιος Πυρουνάκης, ενώ στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πειραιά λειτουργεί ακόμη και σήμερα ο πατήρ Χρήστος Χριστοδούλου που μαζί με τους επίσης φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, Ευάγγελο Δασκαλάκη και Τιμόθεο Λαγουδάκη, διαμαρτυρήθηκαν για τη νοθεία στις φοιτητικές εκλογές.
*Διώξεις υπέστη ο πατήρ Γεώργιος Δημητριάδης, γνωστός και ως «ρακοσυλλέκτης» που φυλακίστηκε, προκαλώντας την κατακραυγή των πιστών, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να παρέμβει ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να αποφυλακιστεί…».
ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ
Αγωνιστής – ἀντιστασιακὸς ὑπῆρξε ὁ Ἥρωας τῆς ἀντιστάσεως κατὰ τῆς χούντας, ὁ ἁγνὸς καὶ μοναδικὸς ἀληθινὸς ἀγωνιστὴς τῆς Δημοκρατίας, ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ.
Ιδρυτής και πρόεδρος του κινήματος της Χριστιανικής Δημοκρατίας
Ὁ διώκτης τῶν δικτατόρων διὰ της Χριστιανικής πέννας του.
Ὁ λόγος του, λάβα ἐναντίον κάθε τυραννίας.
Με την εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ, που συνεχίζει να εκδίδεται μέχρι σήμερα, αντιτάχθηκε δυναμικά στη χούντα των συνταγματαρχών, αποκαλύπτοντας την πραγματική ταυτότητα, της τότε κυβέρνησης, και το πλήρωσε με το κλείσιμό της τον Δεκέμβριο 1973 και τον εκτοπισμό του Νίκου Ψαρουδάκη στη Γυάρο μέχρι τον Ιούλιο του 1974.
Ιστορικά υπήρξαν τα άρθρα του: «Για ποια δημοκρατία μιλάτε κ. Παπαδόπουλε;» με αφορμή το δημοψήφισμα της χούντας για τη βασιλεία.
«Έπεσε ο τύραννος να πέσει και η τυραννία», αμέσως μετά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, με συνέπεια το κλείσιμο της «Χριστιανικής» από την ΕΣΑ και την εξορία του Ν. Ψαρουδάκη στη Γυάρο.
Είναι ὁ μόνος ἀνιδιοτελής, ἰδεολόγος πολιτικός, ὁ ὁποῖος μετὰ τὴν μεταπολίτευσιν ἐφυλακίσθη διὰ τὶς ἰδέες του, διότι ἔγραψε πρωτοσέλιδον ἄρθρον εἰς τήν «Χριστιανικήν» μὲ τίτλο «Διαρκὲς τὸ ἀδίκημά σας κύριοι Ἀρεοπαγίτες», παραμένων ἀκλόνητος καὶ τονίζοντας:
«Ἤ ἐγκλημάτησα ἐναντίον τῆς Πολιτείας καὶ πρέπει νὰ τιμωρηθῶ ἤ ἐσεῖς εἶσθε κακοῦργοι καὶ μὲ διασύρετε, μὲ κατασυκοφαντεῖτε καὶ μοῦ στερεῖτε τὴν ἐλευθερία μου»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.